ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Silent

3popcorn

Μία γυναίκα χάνει τη φωνή της. Επιστρέφει από το εξωτερικό -όπου βρίσκεται για μουσικές σπουδές- στην Αθήνα και «κρύβεται» στο παλιό σπίτι της οικογένειάς της. Ένα ένα τα πρόσωπα της ζωής της θα εμφανιστούν μπροστά της για να της μιλήσουν, να τις εκτοξεύσουν κατηγορίες και για να προσπαθήσουν να καταλάβουν εάν λέει αλήθεια ή ψέματα για την πάθησή της.

Μετά την Πόλη των Παιδιών, ο Γιώργος Γκικαπέππας επιστρέφει με άλλη μία αξιόλογη ταινία.

silent-001

Γιατί η Διδώ της ιστορίας του μένει σιωπηλή; Σε μία σειρά από διαδοχικές συναντήσεις η Διδώ είναι αναγκασμένη να ακούσει για τη ζωή της και για τις ζωές των άλλων, όσα δεν μπόρεσε ίσως να ακούσει ποτέ. Στις ελάχιστες στιγμές που την ακούμε να μιλάει εμφανίζεται επιθετική, αντιδραστική. Όταν μένει άφωνη δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά να ακούσει.

Σε ένα σπίτι που φέρει τα σημάδια του γαλλικού Μάη -που όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης ήταν ένα Big Bang στην ελευθερία του να εκφράζεσαι- ο σκηνοθέτης αναρωτιέται πόση σημασία έχει τελικά ο λόγος. Τα λόγια που εκτοξεύουν οι φίλοι και οι συγγενείς της Διδούς είναι βιτριολικά. Σε ελάχιστες στιγμές θα ακούσεις λόγια στήριξης και συμπόνιας. Το δικαίωμά του να μιλάω γίνεται κατάχρηση.

silent

Μπορεί σε κάποια σημεία να έχουμε ερμηνείες που μοιάζουν περισσότερο θεατρικές παρά κινηματογραφικές (πιο αδύναμη η συνάντηση με τον πατέρα της Διδούς), ωστόσο η εξαιρετική ερμηνεία της Κίκας Γεωργίου γεμίζει την οθόνη.

Η ταινία θα προβληθεί τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Δευτέρα του Πάσχα στον κινηματογράφο Δαναό. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *