ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη

To ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922», θα προβληθεί σε 22 πανεπιστήμια σε ΗΠΑ και Καναδά και συγκεκριμένα σε τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών τον χειμώνα 2013-2014.

Στόχος είναι να γίνει γνωστή η ιστορία της Σμύρνης σε φοιτητές μερικών από τα καλύτερα πανεπιστήμια στις δύο χώρες. Τα τμήματα Νεοελληνικών σπουδών συνεργάζονται με τμήματα ιστορίας, κινηματογράφου και άλλα τμήματα έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα να δουν την ταινία.

Η σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, Μαρία Ηλιού αλλά και ο ιστορικός σύμβουλος, Αλέξανδρος Κιτροέφ συνοδεύουν το ντοκιμαντέρ παρουσιάζοντάς το και απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την προβολή.

Οι προβολές άρχισαν πριν λίγες μέρες στα πανεπιστήμια του San Diego, Sacramento, Νew York University, University of Illinois at Urbana- Champaign και McGIll στο Montreal.

Ανάμεσα στα πανεπιστήμια που θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ είναι το Πρίνστον, Γέιλ, Μπράουν, Μπόστον Κόλετζ, Χάρβαρντ, Μίσιγκαν, Τζορτζτάουν, Πεν Γιορκ, Σάιμον Φρέιζερ και άλλα.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2012, στο Μουσείο Μπενάκη, συνοδεύοντας φωτογραφική έκθεση που βασίστηκε στο άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό της ταινίας.

Στη συνέχεια, η ταινία προβλήθηκε σε κινηματογράφους στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Γαλλία και στη Νέα Υόρκη.

Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε ιστορικούς από την Αμερική και την Ευρώπη να αφηγούνται την ιστορία, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Μάλιστα τρεις από αυτούς ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα από την Ελληνική, την Αρμενική και την Τουρκική πλευρά από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού έως τα χρόνια της καταστροφής.

Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *