ΘΕΜΑΤΑ

Ποια είναι η οργάνωση Spectre;

23C0D62800000578-0-image-m-35_1417748713528Στην τελευταία ταινία Μποντ, ο 007 έρχεται αντιμέτωπος με μία οργάνωση που φέρει το απειλητικό όνομα Spectre και έχει σήμα το χταπόδι.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο βρετανός πράκτορας συναντά την οργάνωση αυτή.

Η Spectre (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion) είναι μια παγκόσμια οργάνωση – σε φαντασιακά πλαίσια- που πρωτοεμφανίστηκε στα βιβλία του πράκτορα 007. Ακολούθησαν οι ταινίες και τα video games. Η οργάνωση δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, κάτι που απαλλάσσει τον Bond από τον χαρακτηρισμό της «πολιτικής ιστορίας». Στα πρώτα βιβλία, η Spectre απαρτιζόταν από εγκληματίες, ενώ στη συνέχεια απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα, καθώς και το δικό της νησί, μια βάση εκπαίδευσης των υποψήφιων.

maxresdefault

Στα βιβλία του Ian Fleming, η Spectre είναι μια εμπορική επιχείρηση, η κορυφή της οποίας αποτελείται από 21 άτομα. Τα 18 από αυτά χειρίζονται διάφορες υποθέσεις και έχουν συνταχθεί στις πλέον πιο διαβόητες εγκληματικές οργανώσεις του κόσμου, όπως την Γκεστάπο, την Ιταλική Μαφία και την γαλλική Unione Corse.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Ernst Stavro Blofeld, ενώ ο Emilio Largo είναι ο δεύτερος της ιεραρχίας. Τα μέλη της οργάνωσης έχουν έναν δικό τους αριθμό και έτσι δεν αναφέρονται σε αυτούς με το όνομά τους. Το σύστημα αυτό της αρίθμησης είναι στοιχείο κάποιων επαναστατικών οργανώσεων που στόχο είχε την απόκρυψη της ταυτότητας των εμπλεκομένων.

Στον κινηματογράφο, γίνεται αναφορά στην οργάνωση αυτή σε αρκετές από τις περιπέτειες του διάσημου πράκτορα.

Η πρώτη εμφάνισή της έγινε το 1962 στην ταινία «Dr. No», ενώ στην ταινία «From Russia with Love» η οργάνωση βρίσκεται κάπως στο παρασκήνιο. Αντίθετα, στην ταινία «Goldfinger», το όνομα της οργάνωσης δεν αναφέρεται καθόλου, για να επιστρέψει στις ταινίες «Thunderball», «You only live twice» και «On her majesty’s secret service».hqdefault

Η τελευταία εμφάνιση της Spectre ήταν στο «Diamonds are forever», όπου και γίνεται γνωστή η διάλυσή της. Στις ταινίες «Quantum of Solace», «Casino Royale» και «Skyfall», ο Bond αντιμετωπίζει την οργάνωση Quantum που φαίνεται να είναι υποδεέστερη της Spectre. Όμως στην τελευταία ταινία, ο Bond θα διαπιστώσει πως η οργάνωση υπάρχει ακόμα, μπαίνοντας βαθύτερα στην υπόθεση.

Στην νέα ταινία του πράκτορα Bond, που βγαίνει στις αίθουσες στις 12 Νοεμβρίου, ο Christoph Waltz αναλαμβάνει ρόλο σούπερ κακού, κρύβοντας πολλά μυστικά, με τα οποία θα εκπλαγεί ο Bond.

Στο παρελθόν, τον ρόλο του Blofeld έχουν ερμηνεύσει Donald Pleasence, Telly Savalas, Max von Sydow και Charles Gray να προηγούνται με εκπληκτικές και αξιομνημόνευτες ερμηνείες.

Αυτή τη φορά, όμως, η οργάνωση δεν είναι αποκομμένη από όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή.

dr-claw

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Blofeld επηρέασε πολλούς διάσημους χαρακτήρες της ποπ κουλτούρας, όπως ο Dr Claw, ο κακός του Αστυνόμου Σαΐνη και ο Dr. Evil του Austin Powers.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *