ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Στο Κέντρο του Κύκλου

2popcorn

Το θέατρο, όπως και κάθε μορφή τέχνης, δεν είναι μόνο για τους “επαγγελματίες”. Ο Ορφέας Περετζής, παρακολουθώντας με την κάμερα του μέλη της θεατρικής ομάδας ΡΟΔΑ, αποδεικνύει πως η ερμηνεία ενός ηθοποιού μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινής κατά τ’ άλλα καθημερινότητας.

Into_The_Centre_56466

Η έναρξη του Κύκλου παρουσιάζει αφηγήσεις ηθοποιών για τις εμπειρίες που βίωσαν κατά την ερμηνεία ενός ρόλου πάνω στην σκήνη. Κάθε ένας από αυτούς περιγράφει μια μαγική για εκείνον στιγμή ενώ κατά την διάρκεια της ομιλίας είναι απασχολημένος με κάτι μηχανικό και ρουτινιασμένο όπως η οδήγηση. Κανένας τους δεν είναι επαγγελματίας ηθοποιός και όλοι τους πρέπει να επιστρέψουν μετά το τέλος της παράστασης στις δουλειές τους. Στην συνέχεια, τον κεντρικό ρόλο δεν τον έχουν πια τα άτομα αλλά η ομάδα. Η κάμερα ακολουθεί τους ηθοποιούς στο στήσιμο μιας παράστασης όπου όλοι συμμετέχουν σ΄ όλα, είτε αυτό αφορά το στήσιμο των φώτων είτε το κουβάλημα των εξαρτημάτων. Η ώρα της παράστασης αποτελεί την τελική κατάληξη όπου όλοι οι ηθοποιοί βυθίζονται στην έκσταση της ερμηνείας τους και στον νέο κόσμο που πλάθεται πάνω στην σκηνή. Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, το ντοκιμαντέρ του Περετζή αφήνει τα μέλη του θιάσου να μιλήσουν μέσα από καταγεγραμμένες ημερολογιακές σκέψεις που μαρτυρούν την αφοσίωση και την ευλάβεια με την οποία αντιμετωπίζουν την θέση τους στην ομάδα. Για εκείνους δεν είναι απλά ένα χόμπι, είναι μια κατάθεση ψυχής, η ολοκλήρωση της δικής τους ύπαρξης.

Into_The_Centre_92901 2

Το ¨Στο κέντρο του Κύκλου¨ είναι ένα ντοκιμαντέρ, σε ασπρόμαυρο φόντο, για εκείνους που αγαπούν το θέατρο. Με μεγάλο μέρος του χρόνου να αφιερώνεται στα δρώμενα κατά την διάρκεια μιας παράστασης είναι πιθανό έναν θεατή που δεν είναι λάτρης της θεματολογίας να τον κουράσει. Αξίζει για εκείνους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με τους πρωταγωνιστές του Κύκλου.

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *