ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Επαναστάτης στη Σίκαλη

rebel-rye01

2popcorn

H ιδιόρρυθμη περίπτωση του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, του συγγραφέα του κλασικού αμερικανικού μυθιστορήματος «Φύλακας στη Σίκαλη». Από τα νεανικά του χρόνια και την μαθητεία του δίπλα στον μέντορά του (ο Κέβιν Σπέισι σε έναν ρόλο υποτονικό για τα δεδομένα του) μέχρι την απόφασή του να γράφει χωρίς να εκδίδει για να ζει χωρίς περισπασμούς από τον έξω κόσμο, η ταινία αποτελεί μια κλασική βιογραφία.

rebel

Ο πόλεμος αποδεικνύεται καταλύτης στη ζωή του Σάλιντζερ, με τη μάνατζερ του (εξαιρετική η Σάρα Πόλσον) να εκτοξεύει κοινοτοπίες του τύπου «Ο πόλεμος τον κατέστρεψε» και την ταινία να προσπαθεί να ταυτίσει τον ήρωα του «Φύλακα» με τον ίδιο τον Σάλιντζερ. O σεναριογράφος Ντάνι Στρονγκ -εδώ σε ρόλο σκηνοθέτη- δεν μπορεί να αποφύγει τη φλυαρία, ενώ δεν καταφέρνει να «ξεκλειδώσει» το μυστήριο του ήρωά του. Ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες που τον οδηγούν ολοένα και περισσότερο στην απομόνωση; Οι απαντήσεις υπάρχουν, αν και μοιάζουν απλοϊκές.

Δεν βοηθά και η ερμηνεία του Νίκολας Χούλτ, ο οποίος εδώ αποδεικνύεται «λίγος» για έναν τέτοιο ρόλο. Επιδερμικά μόνο προσεγγίζει τα ζητήματα που απασχολούν τον χαρακτήρα του, έναν χαρακτήρα που δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά.

Παρ’ όλα αυτά, η ταινία παραμένει ενδιαφέρουσα ακόμα και μόνο για το γεγονός ότι αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής ενός αμερικανικού θρύλου.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *