ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κινηματογραφικό ταξίδι στη Σύρο

syros-festival-005Υπάρχει κάτι έντονα κινηματογραφικό στη Σύρο. Είναι ο τόπος, οι άνθρωποι, οι θάλασσες. Είναι φυσικά και τα Φεστιβάλ της. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου και το Φεστιβάλ animation (το γνωστό animasyros).

Το πρώτο ξεκινάει σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου και μας προκαλεί για μια μίνι απόδραση…

Η Έναρξη

Στην εκδήλωση που ανοίγει τη φετινή διοργάνωση, οι Maki, μια κολεκτίβα από περφόρμερ (Xavier Quérel, Julien Lobbedez, Céline Perroud, Sébastien Perroud και Anne-Julie Rollet) με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας, θα προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία. Η περφόρμανς τους είναι ειδικά σχεδιασμένη για ένα απομακρυσμένο χωράφι στο νησί και συνδυάζει την προβολή φιλμ 16 χιλιοστών, το θέατρο σκιών, τη μουσική και το χορό. Ένα «σινεμά-πριμιτίφ» που αποκαλύπτει την ίδια τη γενεαλογία του, όπου οι βασικές διαδικασίες που σχετίζονται με το κινηματογραφικό μέσο –το πρώτο παιχνίδισμα του φωτός με το σκοτάδι και της καταγεγραμμένης εικόνας με τη «ζωντανή» κίνηση, και η προβολή από σελιλόιντ– καθορίζουν την ίδια τη φύση του μέσου. Η κεντρική οθόνη θα στηθεί σε ένα ξέφωτο απέναντι από την Ερμούπολη, έτσι ώστε η πρωτεύουσα της Σύρου να γίνει το φόντο. Οι θεατές θα οδηγηθούν στο χώρο προβολής από ένα μονοπάτι, που κατεβαίνει το λόφο.

maki

Κινηματογράφοι του Τόπου

Τι σημαίνει μια συνάντηση με τον κινηματογράφο, με αυτή την τέχνη που συνδέεται με μια βαριά βιομηχανία και μια ισχυρή οικονομία, στη μορφή που παρουσιάζεται στη Σύρο; Τι είδους επίδραση έχει η τοποθεσία σ’ αυτόν τον κόσμο που μοιάζει να είναι γεννημένος για το σκοτάδι; Εστιάζοντας σε μια θεματική που συνομιλεί με το φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Khôra/Χώρα, το φεστιβάλ δράττεται της ευκαιρίας για να παρουσιάσει ένα πανόραμα ταινιών που εξετάζουν την έννοια του τόπου στον κινηματογράφο, τόσο στο στάδιο της δημιουργίας, όσο και στο στάδιο της προβολής μιας ταινίας. Στο πρόγραμμα «Πού: Κινηματογράφοι του τόπου», η κατηγοριοποίηση σε κάποια βασικά είδη λειτουργεί ως εργαλείο ανάλυσης αυτών των διατυπώσεων περί τόπου στο σινεμά. Οι «Ταινίες δωματίου» ξεκινούν από το σύνορο, τη δοκιμασία, τον περιορισμό. Το πρόγραμμα «Γη και γηγενείς» ανιχνεύει τις παραλλαγές του στοιχείου της εντοπιότητας. Οι «Ταινίες δρόμου» περιηγούνται σ’ έναν ρευστό, υπερβατικό τόπο χωρίς πραγματικές διαστάσεις. Τέλος το «Χώρος του φιλμ / Τόπος του Φιλμ» αποσύρεται από τον έξω κόσμο και διεκδικεί μια θέση –έναν «τόπο»– στο εσωτερικό του φιλμ. Η διεξαγωγή του προγράμματος «Πού: Κινηματογράφοι του τόπου» θα γίνει σε διαφορετικά σημεία, μεταξύ άλλων σε μια εκκλησία, ένα αμφιθέατρο κι ένα ναυπηγείο.

syros-festival-001

Μικρά και παραθαλάσσια (διαγωνιστικό)

Μικρού μήκους ταινίες από χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, που συνθέτουν ένα καλειδοσκοπικό φάσμα ενός και μόνο τόπου. Στο διαγωνιστικό τμήμα προεδρεύει η τριμελής κριτική επιτροπή, που θα απονείμει στην καλύτερη ταινία τη Λευκή Μαρμάρινη Σαΐτα.

Ντεμπούτα (Διαγωνιστικό)

Μεγάλου μήκους σκηνοθετικά ντεμπούτα από όλο τον κόσμο. Σε αυτό το διαγωνιστικό τμήμα προεδρεύει τριμελής κριτική επιτροπή, που θα βραβεύσει την καλύτερη ταινία με τη Ροζ Μαρμάρινη Σαΐτα, που φέτος συνοδεύεται από ένα σημαντικό βραβείο σε οπτικοακουστικές υπηρεσίες post-production από την ελληνική εταιρεία παραγωγής 2|35.

Εδώ, Τώρα

Τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ με έτος παραγωγής το 2014 ή το 2015 ρίχνουν φως σε απόμακρους τόπους και κοντινές περιοχές, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσά τους.

Εισερχόμενα

Τρεις ταινίες της τελευταίας σοδειάς που επιβάλλεται να παιχτούν μετά τα μεσάνυχτα.

syros-festival-004Μια κι έξω: Αουτσάιντερ στο αμερικανικό σινεμά

Μια επιλογή αμερικανικών ταινιών από ανθρώπους που έκαναν μόνο μια σκηνοθετική απόπειρα στην καριέρα τους. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που αυτοί οι σκηνοθέτες κατάφεραν να ολοκληρώσουν μόνο μια ταινία: κάποιοι από αυτούς είχαν περιορισμένους πόρους, κάποιοι από αυτούς θεωρήθηκαν «δύσκολοι», ενώ άλλοι απλώς έχασαν την όρεξή τους. Πρόκειται για μια επιμελητική πρόταση, με ταινίες εντός ή εκτός «κανόνα», σκηνοθετικά ντεμπούτα ανθρώπων που ήταν ήδη καταξιωμένοι στο Χόλιγουντ (ως κριτικοί, ηθοποιοί, υπεύθυνοι παραγωγής) ή προσπαθούσαν να τρυπώσουν στη βιομηχανία. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη μιας άλλης όψης του αμερικάνικου σινεμά: αν και οι ταινίες του δεν είναι ακριβώς «ανεξάρτητες», οι συζητήσεις, οι αναζητήσεις και οι φυσιογνωμίες που εμφανίζονται σε αυτές είναι γνώριμες και βαθιά αμερικανικές. Ωστόσο, αυτές οι ταινίες συχνά αποκλίνουν από τα προκαθορισμένα είδη και τη θέση τους στον αμερικάνικο κινηματογράφο, και τείνουν στα άκρα που οι σκηνοθέτες «καριέρας»  δεν έχουν την πολυτέλεια να υπερβούν.

Στρογγυλεύοντας 57 τις γωνίες: Μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Κορνέλιου Πορουμπόιου

Το σινεμά του Κορνέλιου Πορουμπόιου περιμένει πάντα στη γωνία ενός δρόμου. Παλινδρομώντας ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις, σε δύο διαφορετικές στιγμές, οι ταινίες του εντρυφούν στην αίσθηση του μετέωρου – μεταξύ του καθεστώτος Τσαουσέσκου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, μεταξύ του ψηφιακού βίντεο και του φιλμ, μεταξύ της ανωνυμίας του εθνικού κινηματογράφου της χώρας του και της διεθνούς φήμης του ρουμανικού «Νέου Κύματος». Οι ταινίες του Πορουμπόιου αποκαλύπτουν ό,τι κρύβεται μέσα στις κοινές καθημερινές εκφράσεις και συνήθειες των χαρακτήρων του: τη σιωπηρή επιθυμία για ένα πραγματικά νέο κόσμο, που μεγαλώνει σιωπηλά – σαν να ήταν όγκος. Μάλλον, για να είναι κανείς πιο ακριβής, πρόκειται για ένα σινεμά που ξέρει τι σημαίνει να σου λένε πως μόλις έστριψες στη γωνία, όταν ακόμη δεν έχεις δει ένα νέο δρόμο να ανοίγεται μπροστά σου.

syros-festival-002

Στο πλαίσιο της έναρξης της συνεργασίας του με το Φεστιβάλ, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MΙΚ) θα χαρίσει στα πρότζεκτ που επιλέχτηκαν για το πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων “MFI Script 2 Film Workshops” την ευκαιρία να παρευρεθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, μετά το τέλος του εργαστηρίου στη Νίσυρο (23 Ιουνίου – 5 Ιουλίου). Επίσης, στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μια εισαγωγική παρουσίαση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα του MΙΚ, ενώ θα ακολουθήσει ειδική προβολή της ταινίας Σεπτέμβρης, που σκηνοθέτησε η Πέννυ Παναγιωτοπούλου, συμμετέχουσα στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης του “MFI Script 2 Film Workshops”.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου L’Europe autour de l’Europe γιόρτασε φέτος τα δέκα του χρόνια στη Γαλλία. Κάθε άνοιξη το φεστιβάλ παρουσιάζει κατά τη διάρκεια ενός μήνα περισσότερες από 150 ταινίες από όλη την Ευρώπη σε διαφορετικές αίθουσες του Παρισιού. Εστιασμένο ιδιαίτερα στην προώθηση του κινηματογράφου των χωρών της περιφέρειας της Ευρώπης, το φεστιβάλ L’Europe autour de l’Europe συνεργάζεται, ανάμεσα σε άλλα, με το φεστιβάλ κινηματογράφου Nordkapp της Νορβηγίας και το φεστιβάλ κινηματογράφου Golden Apricot της Αρμενίας. Αυτή τη χρονιά έχει την χαρά να συνεργαστεί με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF), στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προβληθεί η ταινία Θ’ αλλάξω το όνομά μου της Μαρία Σαχακιάν.

Μικρού Μήκους για τον Κ.Π. Καβάφη

To 2013 η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση κάλεσαν καλλιτέχνες από το χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών να δημιουργήσουν νέα, πρωτότυπα έργα, αντλώντας έμπνευση από τη ζωή και το έργο του ποιητή. Αυτά τα ψηφιακά έργα ανοίγουν νέους διαύλους επικοινωνίας, τόσο ανάμεσα στις οπτικοακουστικές τέχνες και στο έργο του Κ.Π. Καβάφη, όσο και σε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

syros-festival-003

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί σειρά συζητήσεων με θέμα: Από το φιλμ στο ψηφιακό.

Το 2015 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου παρουσιάζει για πρώτη φορά μια προβολή ταινίας με τη συνοδεία πρωτότυπης, ζωντανής μουσικής: μια ταινία που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της παραγωγής, σε χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, θα συναντηθεί με τη δουλειά του Νίκου Κυπουργού, συνθέτη που έχει πλέον τη βάση του στη Σύρο. Η ταινία Χρήστος και Δήμητρα, σε σκηνοθεσία της Αμέρισσας Μπάστα και σενάριο που συνυπογράφει η Μπάστα με τον Δημήτρη Νάκο, αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού που ζουν στην Κύμη, όπου και κάνει στάση ένας περιοδεύων θίασος για να ανεβάσει μια παράσταση του έργου Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Ένα λυρικό παραμύθι, όπου οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας εναλλάσσονται με τις πρώτες πράξεις του δράματος που ονομάζεται ενήλικη ζωή.

Το «Σινεμασκόπ», το πρώτο κινηματογραφικό εργαστήριο για εφήβους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 12 Ιουλίου. Οι δώδεκα συμμετέχοντες καλούνται να εξερευνήσουν τη γλώσσα της οπτικής επικοινωνίας, μέσα από την επεξεργασία των αρχικών ιδεών τους για ιστορίες, τη σταδιακή μεταμόρφωσή τους σε γραπτό σενάριο και την τελική κινηματογράφησή τους με τον εξοπλισμό που τους χορηγείται. Το υλικό που θα προκύψει κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα προβληθεί στο τέλος της διοργάνωσης.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *