ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Προτεραιότητα το Μουσείο Κινηματογράφου

slap-the-gondola

Η παρουσίαση των μελλοντικών δραστηριοτήτων της Ταινιοθήκης της Ελλάδος έγινε πριν από μερικές ημέρες με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Μυρσίνη Ζορμπά, να βρίσκεται παρούσα στην εκδήλωση.

Σε δήλωσή της, η Υπουργός τόνισε πως “είναι απαραίτητο να δώσουμε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος διευρυμένες  δυνατότητες, οικονομικές και υποστηρικτικές,  ώστε να μπορεί να  παίξει το ρόλο που οι ταινιοθήκες παίζουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”.

Σημαντικός στόχος της Ταινιοθήκης, όπως ανακοινώθηκε, είναι η πλήρης λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου του Ιδρύματος.  Από τότε που η Ταινιοθήκη μεταφέρθηκε στη Λαϊδα, το Μουσείο έχει λειτουργήσει απρόσκοπτα, είτε φιλοξενώντας μέρος των συλλογών του Ιδρύματος είτε με περιοδικές εκθέσεις.

Σε αυτή τη φάση, και χάρη στη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, ολοκληρώθηκε πλήρης μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη με υπεύθυνη την καθηγήτρια της ΑΣΚΤ και Αντιπρόεδρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, κυρία Αφροδίτη Λίτη. Έπειτα από μια λεπτομερή περιγραφή του Μουσείου (που θα απλωθεί σε έναν χώρο 108 τ.μ, μέσα από 5 εκθεσιακές ενότητες) ανακοίνωσε πως το Μουσείο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2019 και ότι η μελέτη βρίσκεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ προς υπογραφή.

Επιπροσθέτως, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κοµνηνού, αναφέρθηκε στις εργασίες εκσυγχρονισµού, στις παρεµβάσεις και τις δράσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν στο Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Πολιτισμού, όπως η υλοποίηση µελετών για τον εκσυγχρονισµό των εργαστηρίων, η ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση των µη φιλµικών συλλογών της Ταινιοθήκης κ.λ.π.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στοιχεία για το 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (20-30 Νοεμβρίου 2019), που φέτος θα πλαισιωθεί από δύο αφιερώματα στον σπουδαίο Πορτογάλο σκηνοθέτη, Μανουέλ Ολιβέϊρα, και στην πρωτοποριακή τολμηρή Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Μαρί Λοζιέ.

Τέλος ανακοινώθηκε η πολύτιμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την αποκατάσταση της ταινίας «Απάχηδες των Αθηνών», αντίγραφο της οποίας βρέθηκε στην Γαλλική Ταινιοθήκη.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *