Σινεμά

Η Κλέφτρα των Βιβλίων

Η περίπτωση της Κλέφτρας των Βιβλίων είναι ως εξής: έχει όλα τα προσόντα για να γίνει ένα αξιοπρεπές μελόδραμα (Ναζί, Εβραίοι, παιδιά και δη ορφανά παιδιά), αλλά καταφέρνει να μην λέει τίποτα.

Ένα κορίτσι πηγαίνει σε μία μικρή γερμανική πόλη για να μεγαλώσει με μία αυστηρή γυναίκα και έναν τρυφερό άνδρα. Ο Χίτλερ έχει ήδη ανέβει στην εξουσία, ο πόλεμος ξεσπά και  η καθημερινότητα των πρωταγωνιστών της ιστορίας ανατρέπεται. Η μόνη σταθερά για τη μικρή είναι η κλοπή των βιβλίων.

Ενώ το βιβλίο λειτουργεί με έναν τρόπο ενδιαφέροντα παράδοξο (αξίζει να αναφέρω ότι το αφηγείται ο χάρος), στην ταινία οι περισσότερες παραδοξότητες απλά δεν λειτουργούν.

Από άποψη σκηνικών και κοστουμιών, η ταινία είναι εξαιρετική. Αλλά γιατί σε μία ταινία γερμανική οι ήρωες μιλούν μεταξύ τους ένα μείγμα αγγλικών με γερμανική προφορά, πετώντας ενίοτε κάποιες γερμανικές λέξεις;

Τον ναζισμό μέσα από γερμανικά μάτια δεν τον έχουμε δει τόσο συχνά στο σινεμά. Τις τύψεις που μπορεί να προκαλεί, το λεγόμενο γερμανικό τραύμα, τη στάση του πληθυσμού απέναντι στις θηριωδίες των Ναζί.

Είναι κρίμα που η ταινία δεν εκμεταλλεύεται μια ευκαιρία να μας πει περισσότερα για το θέμα αυτό. Ειδικά το τέλος, είναι τόσο μελοδραματικό, βαρύ και κλασικό όσο θα περίμενε κανείς (προσέξτε την ατάκα του Ρούντι, προς στιγμήν νομίζεις ότι ο σκηνοθέτης σου κάνει πλάκα).

Από άποψη ερμηνειών, ξεχωρίζει η Έμιλι Γουότσον και ο Μπεν Σνέτσερ.

Είναι παράξενο. Πώς μπορεί μια ταινία με ενδιαφέρον θέμα να είναι τόσο αδιάφορη και άχρωμη; Πώς μπορεί να προσπαθεί να πει πολλά και τελικά να λέει λίγα;

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Μια σκέψη για το “Η Κλέφτρα των Βιβλίων

  • Είδα την ταινία χτες. Πέρα από την απορία μου για το γεγονός ότι μιλούσαν αγγλικά με γερμανική προφορά (δεν με ενόχλησε και ιδιαίτερα), η ταινία μου άρεσε πολύ. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. αλλά με γέμισε όμορφα συναισθήματα, εντυπωσιακές εικόνες χειμωνιάτικες, ξένες προς την Ελλάδα και τα μάτια μου και εξαιρετικές ερμηνείες. Αυτή την περίοδο, διαβάζω και ένα βιβλίο που αφορά την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία και πολλά από τα ιστορικά γεγονότα που αγνοούμε (πχ το γιατί κατέδιδε ο ένας τον άλλον) τα περιέχει η ταινία αυτή. Νομίζω ότι είναι λίγο άδικες οι αρνητικές κριτικές που έχει δεχτεί και που δεν συμβαδίζουν γενικά με τις κριτικές του κοινού.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *