ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Με την πρώτη ματιά (The Way He Looks)

three-half-popcorn

Ο κεντρικός ήρωας είναι ένα τυφλό παιδί που έχει προβλήματα στο σχολείο από συμμαθητές του που τον παρενοχλούν. Η μοναδική του φίλη είναι μια κοπέλα που φαίνεται να τρέφει περισσότερα συναισθήματα για αυτόν. Ο κόσμος του θα έρθει πάνω κάτω όταν έρθει ένας νέος μαθητής στην τάξη του με τον οποίο γίνονται από την αρχή αχώριστοι σε μια σχέση που σιγά σιγά δυναμώνει και μετατρέπεται σε κάτι διαφορετικό.

the-way-he-looks-002

Η γλυκιά αυτή αισθηματική εφηβική ταινία είναι πολύπλευρη και διαθέτει πολλά επίπεδα ανάλυσης. Η έλλειψη της όρασης δίνει φτερά στην καρδιά και επιτρέπει στον έρωτα να δει απευθείας στην ψυχή, απελευθερωμένος από κοινωνικούς περιορισμούς.

Διαθέτει ποικιλία θεμάτων (άτομα με ειδικές ανάγκες, εφηβικούς προβληματισμούς, bulling, σεξουαλική αφύπνιση, ρατσισμό, φιλία, έρωτα, δικαίωμα στη ζωή) που τα επεξεργάζεται και τα παρουσιάζει απλά, αλλά ολοκληρωμένα.

hoje eu quero voltar sozinho 000

Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης, Ντανιέλ Ριμπέιρο, είχε γυρίσει την ιστορία σε μικρού μήκους ταινία, με στόχο να την μετατρέψει τελικά σε μεγάλου μήκους. Υπέροχο είναι και το πρωταγωνιστικό τρίο, με τον χαρισματικό πρωταγωνιστή Γκιγιέρμε Λόμπο να ξεχωρίζει στον ρόλο του τυφλού παιδιού, ερμηνεύοντας τον ρόλο του με ιδιαίτερη ωριμότητα.

Έχει υπέροχη φωτογραφία και σκηνοθεσία και ενώ φαινομενικά ασχολείται με ένα θέμα ταμπού, το προβάλλει με φυσικότητα και σεβασμό, χωρίς να επιδιώκει την εύκολη λύση του να προκαλέσει.

the-way-he-looks-005

Σε ορισμένες σκηνές (για παράδειγμα στις ντουζιέρες) με υπάρχει ένας υπέροχος αισθησιασμός που είναι αντιληπτός από όλους, με τον σκηνοθέτη να επιλέγει περίτεχνα να μη γίνει χυδαίος ή φτηνός τόσο εκεί όπως και σε καμία άλλη στιγμή της ταινίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία προβλήθηκε στις περασμένες Νύχτες Πρεμιέρας με τίτλο «Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος» και απέσπασε το βραβείο Κοινού, ενώ έχει κερδίσει βραβεία και σε πολλά άλλα Φεστιβάλ.

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *