ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Theeb, ο Λύκος της Ερήμου

3popcorn

Στην Χιτζάζ περιοχή της Σαουδικής Αραβίας σήμερα, αλλά επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, δύο νεαροί βεδουίνοι, αναλαμβάνουν να οδηγήσουν έναν Βρετανό στρατιώτη. Όταν η ομάδα πέφτει θύμα ενέδρας, το ένα από τα αδέλφια, ένα νεαρό αγόρι που ονομάζεται Θέεμπ (λύκος) θα βρεθεί πρόωρα στο κατώφλι της ενηλικίωσης.

Με απλό και λιτό τρόπο, χρησιμοποιώντας ενίοτε τους κανόνες του γουέστερν (αλλά όχι του western της αμερικανικής μεθορίου, αλλά ενός γουέστερν βεδουίνων), η ταινία είναι μία ιστορία εκδίκησης και προδοσίας.

theeb-0003

Δεν επιλέγει τους κανόνες της περιπέτειας, αλλά χτίζει την ένταση μέσα από την αναμονή και την παρατήρηση των ηρώων και των δράσεών τους.

theeb-0001Η ματιά είναι, άλλωστε, εκείνη ενός παιδιού. Γεγονός που άλλοτε μειώνει την ένταση, προσθέτοντας όμως την απαραίτητη φρεσκάδα στο τελικό αποτέλεσμα. Μια φρεσκάδα που μεγάλο μέρος της οφείλεται στην ερμηνεία του Τζασίρ Έιντ αλ-Χουιετάτ. Άλλοτε φοβισμένος, άλλοτε ανήσυχος, άλλοτε αποφασισμένος, ο μικρός ήρωας της ταινίας είναι ένας ήρωας αιώνιος.

Όπως και η ίδια η ταινία: Φτιαγμένη με τα υλικά που φτιάχνεται το σινεμά εδώ και δεκαετίες -κατά τη γνώμη μου αυτό είναι και ένα από τα αρνητικά της-, η ταινία διαθέτει εξαιρετική φωτογραφία (από τον Βόλφγκανγκ Θάλερ).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Theeb ήταν μία από τις ταινίες που ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Τελικά να τη δω;

Διαχρονική ιστορία εκδίκησης με μία ενδιαφέρουσα ερμηνεία από τον πιτσιρικά Τζασίρ Έιντ.

Fun trivia: Αρχικά, στόχος ήταν η ταινία να έχει γυναίκες ηρωίδες, ωστόσο καμία από τις γυναίκες βεδουίνους δεν θέλησε να συμμετάσχει στην ταινία.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *