ΕΠΙΚΑΙΡΑ

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία

Όπως ξεκίνησε, έτσι και ολοκληρώθηκε το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ταινία «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης», ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, συγκέντρωσε πάλι τα βλέμματα, καθώς απέσπασε το βραβείο κοινού για ξένη παραγωγή μεγαλύτερη των 45 λεπτών.

eipidesΈνας κύκλος που κλείνει. Ενδιαφέρον τρόπος να ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ, καθώς με την τελετή απονομής του 18ου ΦΝΘ (ένα Φεστιβάλ που πίστεψε και εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Εϊπίδης), ολοκληρώθηκε και η θητεία του κ. Εϊπίδη στην διεύθυνση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ως γενικού και καλλιτεχνικού διευθυντή). O κ. Εϊπίδης αφού έκανε έναν απολογισμό του φεστιβάλ, εμφανώς συγκινημένος είπε «Θα συνεχίσω να στηρίζω το παιδί μου, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ».

Στη διάρκεια της βραδιάς ο κ. Εϊπίδης χειροκροτήθηκε αρκετές φορές, ενώ στο τέλος της τελετής απονομής, η Μάγια Τσόκλη, παρουσιάστρια της βραδιάς είπε: «Δεν αποχαιρετάμε τον Δημήτρη Εϊπίδη, γιατί ξέρουμε ότι όσο μπορεί θα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το φεστιβάλ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού δεν ήταν κανείς παρών στην Τελετή Απονομής. Επομένως, η ανακοινώση για τη διαδοχή του Δημήτρη Εϊπίδη στη διεύθυνση του Φεστιβάλ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Το Φεστιβάλ περιμένει τώρα να ανοίξει μία καινούρια σελίδα -ελπίζουμε ακόμα καλύτερη-, καθώς το Φεστιβάλ θα «τρέξει» υπό νέα διεύθυνση και θα κληθεί να ορίσει νέους στόχους και προσανατολισμούς.

Αυτά όλα από αύριο. Σήμερα, γιορτάζουμε το τέλος ενός ακόμα αγαπημένου Φεστιβάλ (από τα καλύτερα του ελλαδικού χώρου) και την βράβευση μίας αισιόδοξης ταινίας.

Τα βραβεία:

Βραβείο Κοινού για ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Argo Navis», σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα, Γερμανία).

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») στην ταινία «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος» σε σκηνοθεσία Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι (ΗΠΑ, Παραγουάη, Νορβηγία, Βραζιλία).

LandfillHarmonic2

Βραβείο Κοινού για ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης» σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου (Ελλάδα).

Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah» του Άνταμ Μπενζίν (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς).

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους: Μελίς Μπεχλίλ (Τουρκία), Σάσγια Κουτσίερ (Ολλανδία), Άννα Μπιλάκ (Πολωνία), Σίλβεσταρ Μιλέτα (Κροατία), Γιώργος Παπαδημητρίου (Ελλάδα).

Τα βραβεία της FIPRESCI απονεμήθηκαν φέτος:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Τα σημάδια του ουρανού» σε σκηνοθεσία της Μάρως Αναστοπούλου (Ελλάδα).

Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Αυτό που έκανε» (What He Did) σε σκηνοθεσία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν (Δανία).

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας (που απονέμεται από κριτική επιτροπή σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα») απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες» σε σκηνοθεσία Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (Λίβανος, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία).

Το βραβείο της WWF (απονέμεται από κριτική επιτροπή σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον») δόθηκε στην ταινία «Ραγδαίος αφανισμός»(Raging Extiction), σε σκηνοθεσία Λούι Ψυχογιός (ΗΠΑ).

Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει φέτος, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία της ενότητας «Καταγραφή της Μνήμης».

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα) με το σκεπτικό (όπως ανακοινώθηκε από την επιτροπή) ότι:

«η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών».

Το βραβείο Docs in Progress 2016 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 Inc και μεταφράζεται σε υπηρεσίες post production αξίας 15.000 ευρώ.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία: «Amal», Σκηνοθεσία /Παραγωγή: Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία. Το σκεπτικό της επιτροπής έχει ως εξής:

«Tο Amal εκτυλίσσεται σε μια περίοδο πέντε ετών και μας συγκίνησε αυτή η σε βάθος χρόνου προσέγγιση της Αιγυπτιακής επανάστασης. Μας αρέσει η ιδέα του να βλέπουμε την Αμάλ να μεγαλώνει με φόντο την Αιγυπτιακή επανάσταση και να αναλογίζεται την πολιτική κατάσταση της χώρας της. Η Αμάλ είναι ένας δυνατός χαρακτήρας με τον οποίο συνδεθήκαμε, χάρη στην επιμονή και το ισχυρό πνεύμα της. Η εκ των έσω επαφή μαζί της αυτά τα πέντε χρόνια μας επιτρέπει ως θεατές να συνδεθούμε με όλες τις πτυχές της ζωής της καθώς εξελίσσεται. Ζει μέσα σε ένα κόσμο αντιθέσεων, χαράσσοντας τη δική της διαδρομή και ανοίγοντας χώρο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Μέσα από εξαιρετική κινηματογράφηση και μοντάζ, ανυπομονούμε να δούμε την Αμάλ να μεγαλώνει μέσα σε αυτή την ταινία».

Η ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής απονέμει το βραβείο DOC ON AIR στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN, αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και σε δικαίωμα της πρώτης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ.

Το βραβείο απονέμεται στο project: «Debut» της Αναστάσιας Μιροσνιτσένκο σε παραγωγή Βόλια Τσαϊκούσκαγια από τη Λευκορωσία.

To ετήσιο βραβείο του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki, απονέμεται σε έναν οργανισμό, ομάδα ή άτομο για την εξαιρετική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ. Το 12ο Βραβείο του EDN απονεμήθηκε στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, υπεύθυνη των παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *