This Is Classic

This is Classic: American Beauty (1999)

1999: Και ξαφνικά τον Σεπτέμβριο εκείνης της μεγάλης κινηματογραφικής χρονιάς, άρχισαν να έρχονται νέα από την Αμερική και το Hollywood για μια περίεργη κομεντί, που έσπαγε ταμεία και οι κριτικοί παραληρούσαν. Με τον Kevin Spacey και την Annette Bening. Και σκηνοθετούσε κάποιος Αγγλος, άγνωστος τότε, ονόματι Sam Mendes. Και έλεγαν πως η ταινία θα πήγαινε και στα Oscar. Και λέγαμε τότε το 1999, τι να είναι αυτή η μαύρη κωμωδία που είναι τόσο καλή και θα σάρωνε και τα βραβεία; Η συνέχεια είναι γνωστή…look closer…. American Beauty.

H επανάσταση του Lester Burnham, απογοητευμένος από εργασία και ζωή, από την σύζυγο και την κόρη οι οποίες τον θεωρούν αποτυχημένο, θα ξεκινήσει όταν αντικρίσει την ομορφιά στο πρόσωπο της φίλης της κόρης του σε μια παράσταση με μαζορέτες. Είναι αυτό που κάθε άντρας στα σαράντα του ποθεί: Ηθικά μη αποδεκτό αλλά ειλικρινά αληθινό. Και από εκείνη την στιγμή, θα γεννηθεί μια ζωτική δύναμη που θα κάνει τον ήρωα να έρθει σε σύγκρουση με οτιδήποτε συμβατικό που του κατέστρεψε τα όνειρα, τον έρωτα με την γυναίκα του, την σχέση του με την κόρη του, το σώμα του. Θα αποφασίσει να πετάξει την ταμπέλα του loser που του έχουν αποδώσει, θα απαιτήσει σεβασμό και θα προσπαθήσει να παρακινήσει οικογένεια και γείτονες. Και ενώ σύζυγος και κόρη έχουν τα δικά τους ρομαντικά προβλήματα, αυτός θα προσπαθήσει να ξαναβρεί τον έρωτα με την νεαρή μαζορέτα, με έναν τρόπο αγνό και καθόλου πρόστυχο. Και μόνο οι συμπτώσεις μιας τελευταίας βροχερής νύχτας θα φέρουν την κάθαρση, όχι όμως όπως θα την περιμέναμε. Αν και από την αρχή, το τέλος στο American Beauty είναι γνωστό από το voice over του πρωταγωνιστή.

Αποτέλεσμα εικόνας για AMERICAN BEAUTY MOVIE  mena suvari

Πόση ομορφιά χώρεσε σε αυτή την ταινία ο Sam Mendes αλήθεια; Με το σενάριο του Allan Ball (έπειτα θα μας άφηνε άφωνους και στη tv με το Six Feet Under) που τσακίζει κόκκαλα με την ειλικρίνεια του και την ανθρωπιά, με την σκηνοθεσία του τόσο κοντά σε όλους τους ήρωες που νιώθεις πως κατανοείς το κάθε τους πρόβλημα, με την καταπληκτική μουσική του Thomas Newman, ένα πιανάκι και λίγες νότες που επαναλαμβάνονται σε κάνουν να δακρύζεις και να ψάχνεις και εσύ την δικιά σου »ομορφιά» και φυσικά η καταπληκτική δουλειά στην διεύθυνση φωτογραφίας του βραβευμένου τρεις φορές με oscar Conrad Hall. Το »American Beauty» λοιπόν αποτελεί ένα υπόδειγμα και ένα τρανταχτό παράδειγμα πως ο κινηματογράφος είναι καθαρά συλλογική δουλειά.

Και από την άλλη πλευρά, ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών. O Kevin Spacey, στο δεύτερο του Oscar, ενσάρκωσε τον μεσήλικα ευνουχισμένο Αμερικάνο άνδρα που αποφασίζει να καεί προκειμένου να πετάξει από πάνω του την εικόνα της μικροαστικής αποτυχίας. Το βλέμμα και η φωνή του αλλάζουν σταδιακά στην ταινία, μέχρι την απρόσμενη »ευτυχία» στο φινάλε. Χιούμορ και δράμα εναλλάσσεται στην ταινία με τον ίδιο ρυθμό που εναλλάσσεται και στην ψυχοσύνθεση του ήρωα. Μια μεγαλειώδη ερμηνεία, ανθρώπινη και ερωτική ταυτόχρονα.

Δίπλα του η αγαπημένη Annette Bening, η Αμερικάνα σύζυγος, wannabe γυναίκα καριέρας, αλλοτριωμένη από το κυνήγι της επαγγελματικής επιτυχίας, που κάπου στην πορεία της ξέχασε και αυτή με την σειρά της την αληθινή ζωή. Οταν θα αρνηθεί να είναι το θύμα προς το τέλος της ταινίας, θα συνειδητοποιήσει επίσης πως ο εχθρός δεν ήταν αυτός που νόμιζε. Εξαιρετική η ερμηνεία της Benning, έχει πολλές σκηνές ανθολογίας στην ταινία, θα είχε το Oscar στο τσεπάκι της εάν δεν έπεφτε πάνω στην Hillary Swank του Boys Don’t Cry. Η νέα γενιά που θα σωθεί την τελευταία στιγμή από το να κάνει τα ίδια λάθη με την προηγούμενη, εκπροσωπείται από την Thora Birch και τον Wes Bentley, που ανακαλύπτουν μαζί την ομορφιά μιας πλαστικής σακούλας που χορεύει με τον αέρα σε ένα πεζοδρόμιο, και την Mena Suvari την λολίτα που θα αποτελέσει το αντικείμενο του πόθου αλλά και αυτή θα καταλάβει στο τέλος πως η αληθινή ομορφιά βρίσκεται αλλού. Και το σενάριο του μαέστρου Alan Ball, χώρεσε και τους γείτονες Allison Janney και Chris Cooper, σε β’ ρόλους κλειδιά και χαρακτηριστικούς της Αμερικανικής παρακμής.

Η Ακαδημία κινηματογράφου, αγκάλιασε αυτό το νέο κινηματογραφικό είδος της δραματικής κομεντί ταινίας βραβεύοντας το με πέντε Oscar – καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α’ ανδρικού ρόλου και φωτογραφίας, ανέδειξε έναν πολύ καλό σκηνοθέτη τον Sam Mendes και τοποθέτησε την ταινία στο πάνθεον των καλύτερων Αμερικανικών ταινιών. Τελικά στο American Beauty υπάρχει τόσο πολύ ομορφιά που ούτε και εμείς μπορούμε να αντέξουμε.

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *