ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Athens_State_Orchestra_Battleship_Potemkin_Site_2

Συνεχίζοντας τη σταθερή συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, οι Silent Move συνοδεύουν μουσικά το αριστούργημα του Sergei Eisenstein, «Θωρηκτό Ποτέμκιν», με αφορμή την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 21:00.

Tο «Θωρηκτό Ποτέμκιν» θεωρείται από πολλούς ίσως η σημαντικότερη ταινία στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, για την οπτική του περιεκτικότητα, τη χρήση του μοντάζ, τη δύναμη των πλάνων, με αποκορύφωμα την περιβόητη σκηνή στις σκάλες της Οδησσού. Αν και έχουν περάσει χρόνια από τη δημιουργία του, διακρίνεται ακόμη και σήμερα για την πλαστική συμμετρία και την πάλλουσα δύναμη των εικόνων του και παραμένει μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία του κινηματογράφου.

Πρόκειται για μια ιστορική ταινία, που αναφέρεται στην εξέγερση των ναυτών του ομώνυμου θωρηκτού στην Οδησσό, το 1905, την εποχή του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου. Αφορμή της εξέγερσης, κατά την ταινία, ένα κομμάτι σάπιο κρέας. Οι πολίτες της Οδησσού συνδράμουν τους εξεγερθέντες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η επέμβαση των Κοζάκων και η περίφημη σκηνή της σφαγής των αμάχων στις σκάλες της Οδησσού. Στο τέλος το Ποτέμκιν συμπαρασύρει σε εξέγερση και τον υπόλοιπο στόλο.

Με όχημα τον αυτοσχεδιασμό και τον προσωπικό τους ήχο, οι Silent Move είναι σε συνεχή διάλογο με την ταινία, άλλοτε ακολουθώντας τον καταιγιστικό ρυθμό της κι άλλοτε δημιουργώντας στατικές ηχητικές καταστάσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε πως μία από τις πρώτες ταινίες που επένδυσαν μουσικά ήταν το Nosferatu του F. Murnau. Στη συνέχεια, και μετά από πολλαπλές live παρουσιάσεις του Nosferatu, διοργάνωσαν στο σινεμά ΤΡΙΑΝΟΝ το διήμερο Φεστιβάλ Αυτοσχεδιασμός και Σινεμά (Silent Move, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μοσχούτης και Γιώργος Κατσάνος) που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2012. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ αυτού παρουσίασαν τη δουλειά τους πάνω στην ταινία «The passion of Joan of Arc» του C. Dreyer.

Τη χρονιά που μας πέρασε πραγματοποίησαν σειρά εμφανίσεων στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζοντας ένα project εστιασμένο στη μουσική συνοδεία ταινιών του Alfred Hitchcock. Στο πλαίσιο αυτού του project συνόδευσαν τις ταινίες «The birds», « Psycho» και «Vertigo».

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *