Κινηματογραφικός απολογισμός: Οι ταινίες, οι σκηνές, οι ατάκες
Ήταν καλή χρονιά. Αυτό αν κρίνω από τις επιλογές των Cinεπιβατών που ήταν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους. Αρκετές ήταν οι ταινίες που αν και τις ψήφισαν πολλοί, δεν κατάφεραν να μπουν στην κοινή δεκάδα. Ανάμεσά τους Η Τέλεια Ομορφιά, το Με Λένε Ερνέστο, το Gravity, το 12 Χρόνια Σκλάβος.
Παρά τα κονταροχτυπήματα, η λίστα συμπληρώθηκε με τις ψήφους όλων των Cinεπιβατών, ενώ πολλοί από εμάς άφησαν για λίγο μελομακάρονα και κουραμπιέδες για να φτιάξουν τη δική τους λίστα, η οποία εκτός από τα αγαπημένα (ταινίες, ερμηνείες, σκηνοθεσίες, μουσικές, σκηνές περιλαμβάνουν και τα χειρότερά τους).
-
Ο «νέος» Αντουάν Ντουανέλ
-
Η αναλυτική Φράνσις
-
Η ρομαντική Χόλι
-
Ο παθιασμένος Νέμο
-
Ο κλασικός Ε.Τ. ο εξωγήινος
-
Ο εναλλακτικός Gimli
-
Ο εικονοκλαστικός Tyler
-
2013: Η Χρονιά του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς
-
Οι αφίσες της χρονιάς
Argo
Aπό τις ταινίες που κατάφεραν να παρακολουθήσουν τα μαυροκυκλωμένα από τη φθίση μάτια μου, διαλέγω το Argo. Και να θυμίσω λίγο την ιστορία: Ένοπλοι εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη στις 4 Νοεμβρίου 1979 ως αντίποινα του καταφυγίου που προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί. Πάνω από 50 άτομα από το προσωπικό της πρεσβείας κρατούνται όμηροι, αλλά έξι καταφέρνουν να αποδράσουν και να κρυφτούν στο σπίτι του Καναδού πρέσβη Κεν Τέιλορ. Με την απόδραση του να παραμένει κρυφή, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αρχίζει να ψάχνει πιθανούς τρόπους να τους “βγάλουν” από το Ιράν. Ο Τόνι Μέντεζ, ειδικός πράκτορας της CIA, επικρίνει τις προτάσεις. Και ο ίδιος όμως βρίσκεται σε αδιέξοδο, μέχρι που του έρχεται μια ιδέα ενώ παρακολουθεί στην τηλεόραση με το γιο του την ταινία «Μάχη στον Πλανήτη των Πιθήκων». Σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ιστορία κάλυψης στην οποία οι δραπέτες είναι Καναδοί κινηματογραφιστές, που ψάχνουν “εξωτικές” τοποθεσίες στο Ιράν για τα γυρίσματα μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας… Αναμφισβήτητα μία ταινία που συζητήθηκε, έσπασε ταμεία και κέρδισε τρία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και της Καλύτερης Ταινίας.
Θλιμμένη Τζάσμιν
Η Τζάσμιν, μια μεγαλύτερη και από την ζωή Κέιτ Μπλάνσετ, βρίσκεται μαζί με τις βαλίτσες της Louis Vuitton από την λαμπερή ζωή της Νέας Υόρκης σε ένα λαïκό προάστιο του Σαν Φραντσίσκο . Μένει στο μικρό διαμέρισμα της θετής αδερφής της που ποτέ δεν εζήσε τα μεγαλεία. Οι αντιθέσεις κοινωνικές , γεωγραφικές ή ακόμα και ανάμεσα στους χαρακτήρες της Τζάσμιν και της θετής αδερφής της συγκροτούν ένα συμμετρικό σύνολο που δίνει στην ταινία ζωντάνια και βάθος . Η Τζάσμιν είναι μαζί με αυτόν της Τζίνα Ρόουλαντς στο Μια άλλη γυναίκα ο πιο πλούσιος και πολύπλοκος χαρακτήρας γυναίκας στην φιλμογραφία του Άλλεν . Ο σκηνοθέτης με λιτό και τρυφέρο τρόπο μας διηγείται την τραγωδία μιας γυναίκας που τα γεγονότα την ξεπερνούν και ταυτόχρονα εκφράζει την ανησυχία του για μια κοινωνία που έχει γίνει χίλια κομμάτια . Ξέροντας πώς να τοποθετεί τούς χαρακτήρες στο κινηματογραφικό του σύμπαν ο Γόυντι Άλλεν μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει στα βάθη της ψυχής της Τζάσμιν.
Antoine Doinel
Τα μυθικά πλάσματα του Νότου
Δεν μοιάζει με καμία από τις ταινίες που έχετε δει στη ζωή σας. Είναι σαν πλημμύρα, σαν νερό που ανεβαίνει ασφυκτικά, σαν γιγαντιαίο αγριογούρουνο που η ανάσα του αγγίζει το πρόσωπό σας. Είναι σαν λάσπη, βρώμικη, καλύπτει τα πάντα. Είναι, όμως, και ζωντανή: γεμάτη ψάρια που σπαρταράνε, πυροτεχνήματα, φωνές, αποφασιστικότητα. Ζωή. Είναι μια ταινία για το πώς είναι να είσαι άνθρωπος, αλλά και για το πώς είναι να είσαι αγρίμι. Για το τι σημαίνει να αποφασίζεις να μείνεις στον τόπο σου όταν όλα σου λένε να φύγεις. Για το τι σημαίνει να υψώνεις το ανάστημά σου, όταν πιστεύεις ότι όλα έχουν τελειώσει. Για την καταστροφή του κόσμου και για τη Νέα Ορλεάνη. Για τη μικρή Χασπάπι που ζούσε με τον «δύστροπο» πατέρα της στο Μπαθτάμπ, μια γωνιά της Αμερικής υπό απειλή, έναν τόπο ξεχασμένο. Για την ενηλικίωση και για την δύναμη που μπορεί να διαθέτει ένα παιδί.
Tyler Durden
Μικρά Αγγλία
Γουάου! Αυτό ένιωσα όταν βγήκα από την κινηματογραφική αίθουσα! Τι εικόνες, τι ατμόσφαιρα, τι ομορφιά! Μακάρι όλες οι ελληνικές ταινίες να έφταναν το 1/10 αυτής της ταινίας… Το καστ πολύ προσεγμένο και ταιριαστό με εξέχουσα την μια εκ των πρωταγωνιστριών Πηνελόπη Τσιλίκα (και όχι μόνο για την εξαιρετική στιγμή του ξεσπάσματος). Αλλά το κύριο προσόν της ταινίας είναι ο μέγιστος Παντελής Βούλγαρης στην καλύτερη ταινία της καριέρας του νομίζω. Τα πλάνα του, η ματιά του…μοναδικά! Εμείς κλασικά στα Όσκαρ θα στείλουμε κάτι τύπου… Λάνθιμος.
E.T. Ο Εξωγήινος
Η Ζωή της Αντέλ
Ένας παθιασμένος νεανικός έρωτας, από το λίγο πριν μέχρι το λίγο μετά (το τέλος του). Καθημερινές στιγμές της Αντέλ: τρώει, ερωτεύεται, περπατάει, κάνει σεξ, εργάζεται, διασκεδάζει, κοιμάται, χωρίζει, κλαίει. Όλα αυτά συνθέτουν ένα αριστούργημα, γιατί την απλότητα της ζωής μας κάποιοι έχουν την ικανότητα να την μετατρέπουν σε τέχνη.
Nemo
Πριν τα Μεσάνυχτα
Παραδέχομαι ότι δεν μπορώ να είμαι απόλυτα αντικειμενική για αυτή την ταινία, καθώς είναι γυρισμένη στον τόπο καταγωγής μου και σε μέρη που περνάω τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Αλλά νομίζω πως σίγουρα μιλάμε για τον τέλειο επίλογο του Tζέσι και της Σελίν που «μεγαλώσαμε» παράλληλα. Ανθρώπινη και αληθινή, χωρίς πολλές φιοριτούρες και με γήινες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές. Νιώθεις σαν να συμμετέχεις κι εσύ στην σχεδόν 2ωρη κουβέντα τους. Κάτι δείχνει αυτό!
Ε.Τ. Ο Εξωγήινος
Ο Υπέροχος Γκάτσμπι
Ο Τζέι ανήσυχος και καταϊδρωμένος, κομψός και ανυπόμονος, περιμένει καμαρωτός να ξαναδεί μετά από 5 χρόνια, τον μεγάλο του έρωτα, τη Νταίζι. Εδώ που έφτασε, τόσα που κατόρθωσε, ελπίζει και εύχεται να βρουν επιτέλους τη δικαίωσή τους.‘Ένα σύμβολο του «αμερικάνικου ονείρου» και αρχέτυπο του ανυποχώρητου έρωτα, βρήκαν την ευτυχή ενσάρκωση τους στον εξαιρετικό Leonardo Dicaprio κι ένα θρυλικό μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με ανυπέρβλητο στυλ, φαντασμαγορία και καταπληκτικό soundtrack. Ο Υπέροχος Γκάτσμπι.
Φράνσις
Τζάνγκο ο Τιμωρός
Γουέστερν στον σύγχρονο κινηματογράφο, λιγάκι δύσκολο να βρεις. Η ταινία αυτή, όμως, ήταν ένα αξιόλογο γουέστερν που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα παλιά του είδους. Ο Django, ένας απελευθερωμένος σκλάβος, αναζητά το πρώην αφεντικό για να τον εκδικηθεί που απήγαγε τη γυναίκα του. Στη μοντέρνα αυτή εκδοχή τους ευφυούς Ταραντίνο, εμπλέκεται το χιούμορ με τη σοβαρότητα, ο ρεαλισμός με τον σουρρεαλισμό και οι έξυπνοι διάλογοι σε κάνουν να θες να το ξαναδείς. Αγαπημένο και το soundtrack της ταινίας!
Holly Golightly
Οι Άθλιοι
Αγαπώ πολύ τα μιούζικαλ κι αυτό ικανοποίησε όλες μου τις προσδοκίες! Φανταστικό κάστ, καλές ερμηνείες, κλασικό στόρι/σενάριο, σκηνικά, εφέ, μεγάλη παραγωγή…τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια ταινία; Μήπως soundtrack; Helloooo! “Do you hear the people sing…
Ε.Τ. Ο Εξωγήινος
Οδηγός Αισιοδοξίας
Μια κομεντί στη λίστα μας; Και όμως! Είναι γεμάτη χιούμορ, φρεσκάδα και… αισιοδοξία. Ο ήρωας αναζητά το ουράνιο τόξο του (ελεύθερη μετάφραση του silver lining), ενώ έχει να παλέψει με την ασθένειά του και τις κρίσεις πανικού του. Ο Πατ του Μπράντλεϊ Κούπερ δεν είναι μια καρικατούρα, είναι ένας πραγματικός άνθρωπος, μόνο λίγο πιο προβληματικός. Η Τίφανι της Τζένιφερ Λόρενς δεν είναι ένα μοντέλο, αλλά μια πληγωμένη ψυχή που αναζητά τη δυνατότητα στην ευτυχία. Εκτός από τους δύο κεντρικούς ρόλους, ο Οδηγός Αισιοδοξίας έχει την τύχη να δίνουν πολύ καλές ερμηνείες και οι δεύτεροι ρόλοι.
Bridget
* Να σημειώσουμε ότι στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ταινίες που προβλήθηκαν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.