ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Under The Sun

3popcorn

Η Ζιν Μι είναι ένα κορίτσι 8 ετών που ζει με τους γονείς της στην Πιονγιάνγκ. Ο Βιτάλι Μάνσκι κινηματογραφεί την ζωή του μικρού κοριτσιού και των γονέων του στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας. Έχοντας συγκεκριμένες εντολές για το τι πρέπει να καταγράψει, εκείνος αφήνει ανοικτή την κάμερα του και αποκαλύπτει σ΄ένα βαθμό το παρασκήνιο μιας “ιδανικής” χώρας.

 UNDER THE SUN ph3

Στο μεγαλύτερο ποσοστό του δεν έχει να σου προσφέρει νέα πληροφορία πέρα από αυτή που αφήνεται να διαδοθεί στον δυτικό κόσμο, καθώς τα περισσότερα πλάνα αναδεικνύουν την καλοκουρδισμένη μηχανή του Κιμ Γιονγκ Ουν με γρανάζια τους πολίτες της Βόρειας Κορέας. Όμως οι κλεμμένες ματιές του ντοκιμαντέρ είναι και η αξία του. Η κάμερα που δεν κλείνει, και αποκαλύπτει την αγωνία για την τελειοποίηση της οικογενειακής στιγμής και της επαγγελματικής ιεροτελεστίας, οι αντιδράσεις στα πρόσωπα που στήνονται μηχανικά για την λήψη μιας οικογενειακής φωτογραφίας, οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η αναζήτηση στα σκουπίδια αλλά και το κλάμα του μικρού κοριτσιού όταν πιέζεται να δηλώσει πόσο αγαπάει την χώρα του και τον ηγέτη της. Συμπληρωματικά στις εικόνες λειτουργεί η αφήγηση του σκηνοθέτη, όπου αναφέρει όσα η κάμερα δεν είχε την δυνατότητα να κινηματογραφήσει αλλά και όσα υποψιάζεται ότι συμβαίνουν πίσω απο τις καλοστημένες τελετές. Το Under The Sun δεν έχει την ευκαιρία να πει όλα όσα θα ήθελε, κατάφερε όμως το ακότορθωτο. Έστησε την κάμερα εκεί που δεν θα πρεπε να είναι και εκείνες οι λίγες στιγμές καταγραφής μας προσφέρονται ως μαρτυρία για κάτι που πολλά υποπτευόμαστε αλλά ελάχιστα γνωρίζουμε με σιγουριά.

]UNDER THE SUN ph

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *