ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλο και πιο βίαιος ο Τζέημς Μποντ

Ο πράκτορας 007 χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την «άδεια να σκοτώνει» στις ταινίες που πρωταγωνιστεί εδώ και 50 χρόνια, προκύπτει από έρευνα πανεπιστημίου της Νέας Ζηλανδίας, στην οποία εκφράζεται ανησυχία για τις επιπτώσεις της αυξημένης βίας στους νεαρούς θεατές.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Οτάγκο παρακολούθησαν 22 ταινίες του Τζέιμς Μποντ, καταγράφοντας όλες τις σκηνές βίας και κατατάσσοντάς τις σε δύο κατηγορίες: λιγότερο σοβαρή βία και σοβαρή βία.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται αυτήν την εβδομάδα στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Archives of Pediatric and Adolescent Medecine, δείχνει πως οι σκηνές βίας στην ταινία Quantum of Solace (2008) ήταν διπλάσιες από αυτές στην πρώτη ταινία Τζέιμς Μποντ εναντίον Δρ Νο (1962). Ειδικότερα, οι σκηνές σοβαρής βίας έχουν τριπλασιαστεί με ένοπλες επιθέσεις που προκαλούν τον θάνατο.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νεαροί που βλέπουν σκηνές βίας αποπροσανατολίζονται σχετικά με το ποια είναι η βίαιη και επιθετική συμπεριφορά» επισημαίνει ο Μπομπ Χάκοξ, ένας από τους εισηγητές της έρευνας.

Σύμφωνα με τους Νεοζηλανδούς ερευνητές, η λιγότερο βίαια ταινία του Τζέιμς Μποντ ήταν το Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν (1973) με πρωταγωνιστεί τον Ρότζερ Μουρ.

Οι ερευνητές δεν περιέλαβαν τη νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ Skyfall στην έρευνά τους.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *