ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Ένας διαφορετικός Terrence Malick στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

VoyageOfTime_posterH Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει ήδη ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία μια σειρά ξεχωριστών προβολών με τίτλο «Σινεμά στη Στέγη». Αυτή τη φορά , θα φιλοξενήσει και θα προβάλλει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μεγαλόπνοο ντοκιμαντέρ του Τέρενς Μάλικ «Voyage of Time: Life’s Journey», στις 10 Απριλίου, στην Director′s Cut εκδοχή του και με αφήγηση από την Cate Blanchett.

Το «Voyage of Time: Life’s Journey» του Τέρενς Μάλικ,είναι ουσιαστικά ένας ύμνος για το θρίαμβο της φύσης, της επιστήμης, του ανθρώπου και των αναζητήσεών του και για τη γένεση του σύμπαντος .

Είναι ένα φιλμ επικό, φιλόδοξο και μοναδικό. Πρώτη απόπειρα στο είδος του ντοκιμαντέρ και έργο ζωής για τον μαιτρ Τέρενς Μάλικ (Το Δέντρο της Ζωής, Λεπτή Κόκκινη Γραμμή, Badlands), ο οποίος φημολογείται ότι το ετοίμαζε από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το αποτέλεσμα άξιζε τα χρόνια προετοιμασίας και αναμονής: ένα κινηματογραφικό πανόραμα εικόνων που καταγράφουν την ιστορία του σύμπαντος, ένα ντοκιμαντέρ που μας μεταφέρει στη γέννηση των αστεριών, την έκρηξη και το σχηματισμό γαλαξιών και πλανητών, τις πρώτες μορφές ζωής στη Γη, την πορεία του ανθρώπου, για να καταλήξει στο σύγχρονο κόσμο κι ακόμα πιο μακριά. Ένας μοναδικός φιλμικός εορτασμός της ζωής και μια καθαρά βιωματική εμπειρία, καθώς ο θεατής, όπως και σε όλες τις ταινίες του Μάλικ, θα εκτοξευτεί μεν στην έξω στρατόσφαιρα, αλλά στην ουσία θα κληθεί να ανακαλύψει τις απαντήσεις μέσα του. Εκεί που έχουν… βαρύτητα.

Στην 90λεπτη director’s cut εκδοχή, η αφήγηση θα γίνει με την φωνή της μοναδικής Κέιτ Μπλάνσετ. Καθώς ο Μάλικ μέσα από το ντοκιμαντέρ αυτό βομβαρδίζει με τις απαστράπτουσες εικόνες του, η αλληγορία είναι φανερή: η ανθρώπινη φύση βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στη μικρο-υπόστασή της και την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Η Μεγάλη Έκρηξη, φως, αστρική μάζα, πλανήτες, διάσπαση του ατόμου, μονοκύτταροι οργανισμοί, αμοιβάδες, ερπετά, πτηνά, δεινόσαυροι.

VoyageOfTime_40_90_PrebioticChemCircle_p

Η χαοτική, αλλά και σοφή, γεωμετρία του κόσμου που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει χωρίς εμάς. Πέρα από εμάς. Πάνω από όσα μπορούμε να κατανοήσουμε. Όλα τα υπόλοιπα πλάσματα στον πλανήτη μας διανύουν κύκλους, γεννιούνται, τρέφονται, πολλαπλασιάζονται, πεθαίνουν. Μοναδικός τους στόχος: η επιβίωση. Ο άνθρωπος, όμως, θέλει να ζήσει. Κι αυτό περιλαμβάνει την αρχέγονη αγωνία να κατανοήσει τον κόσμο του, την ύπαρξή του, τον προορισμό του, τη χαρά και την τραγωδία του. Κι όσο δεν βρίσκει νόημα στη Γη, κοιτά τον ουρανό. Και τι ουρανός, γεμάτος μυστήρια είναι αυτός. Ο Μάλικ θέλει να βγούμε από την αίθουσα με μια ερώτηση: «Τι σημαίνει, έπειτα από τόσους αιώνες, να βρισκόμαστε εδώ, σήμερα;»

VoyageOfTime_40_90_LavaHardening_p

Παράλληλες δράσεις:

«Voyage of Robots»

Πριν και μετά την προβολή, θα υπάρχει ένα interactive installation που θα μεταφέρει τους θεατές στην εμπειρία αναζήτησης ζωής σε άλλους πλανήτες. To Flix σε συνεργασία με τον Αντώνη Κάνουρα, Μηχανικό Ρομποτικής και ιδρυτή της Robotixlab, θα έχουν οργανώσει ένα διαδραστικό «terraforming project», όπου κάθε θεατής θα μπορεί να παίξει και να πειραματιστεί με ρομπότ και να νιώσει μέλος της NASA σε διαστημικές αποστολές.

«Παράθυρο με θέα»

Το τμήμα Αστροπνομίας και το Αστερτοσκοπείο του Εκπαιδευτηρίου Ελληνογερμανικής αγωγής συνεργάζονται και θα προσφέρουν στο κοινό μία επιστημονική παρατήρηση ήλιου και σελήνης με τηλεσκόπια.

Η προβολή θα γίνει στις 19:30 και στις 21:30.

VoyageOfTime_40_90_Europa_p

Εισιτήρια

Κανονικό: 7 €

Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 6 €

ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ & Άνεργοι, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 5 €

Να σημειωθεί πως η προβολή θα είναι κατάλληλη για θεατές 13+

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *