ΘΕΜΑΤΑΣινέ τεχνολογείνΦεστιβάλ

Διαγωνιστικό για ταινίες εικονικής πραγματικότητας στη Βενετία

Τη διεξαγωγή του πρώτου διαγωνισμού ταινιών εικονικής πραγματικότητας έχει ανακοινώσει το 74 ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας από τις 30 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2017, το οποίο διοργανώνεται από τον Αλμπέρτο Μπαρμπέρα.

Στον διαγωνισμό με όνομα «Venice Virtual Reality» θα συμμετάσχουν 18 ταινίες εικονικής πραγματικότητας και θα διαρκέσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του Φεστιβάλ.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού θα αποτελείται από πέντε εκπροσώπους του καλλιτεχνικού-δημιουργικού χώρου, ενώ η βράβευση θα περιλαμβάνει Βραβείο καλύτερης ταινίας εικονικής πραγματικότητας, Βραβείο κριτικής επιτροπής καλύτερης ταινίας εικονικής πραγματικότητας και Βραβείο Δημιουργικότητας.

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας ήταν ένα από τα πρώτα φεστιβάλ στον κόσμο που έστρεψε το ενδιαφέρον του και στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας. Το 2016 κατασκευάστηκε Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας στο οποίο και προβλήθηκε μια σειρά ερασιτεχνικών, πειραματικών ταινιών μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων παρουσιάστηκε και σε πρώτη παγκόσμια προβολή η ταινία εικονικής πραγματικότητας του Ντέιβιντ Χάνσεν, με τίτλο «Jesus VR». Το εγχείρημα αυτό στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και είχε μεγάλη ανταπόκριση τόσο στους διοργανωτές του φεστιβάλ όσο και σε αυτούς που παρακολούθησαν το φεστιβάλ με τεράστιο ενδιαφέρον.

vr-headset

Αξίζει να αναφέρουμε πως πλέον η Μπιενάλε της Βενετίας έχει αναγνωρίσει επισήμως την εικονική πραγματικότητα ως μια συνεχώς εξελισσόμενη μορφή τέχνης. Υποστηρίζει το έργο και την προσπάθεια όλων εκείνων των δημιουργών που επιλέγουν να υιοθετήσουν την μοντέρνα τεχνολογία και να την χρησιμοποιήσουν ως ένα καινούριο και πρωτοπόρο μέσο δημιουργικής έκφρασης. Η συνεισφορά της σε αυτό είναι εξάλλου πρόδηλη και από το ιδιαίτερο αυτό φεστιβάλ αφιερωμένο στην εικονική πραγματικότητα που θα λάβει χώρα φέτος.

Πέρσι τον Ιανουάριο, η Μπιενάλε , παρουσίασε μάλιστα το «Biennale College Cinema – Virtual Reality» , με στόχο την επιλογή εννέα ομάδων αποτελούμενων από έναν σκηνοθέτη και έναν παραγωγό, οι οποίοι θα ασχολούνταν με την ανάπτυξη διάφορων πρότζεκτ εικονικής πραγματικότητας διάρκειας 10′ και 20′ λεπτών. Οι ομάδες αυτές θα παρείχαν υποστήριξη στα πρότζεκτς σε όλη την διάρκειά τους από κάθε άποψη δημιουργικής εξέλιξης, καθώς και στην παραγωγή και στη διαδικασία διαμόρφωσης κοινού και υποψήφιων χορηγών.

Τα εννέα πρότζεκτς που είχαν επιλεγεί είναι τα ακόλουθα:

  • «Chromatica» – Flavio Costa (Ιταλία)/Laura Catalano (Ιταλία)
  • «Dinner Party»– Angel Soto (Πουέρτο Ρίκο)/Charlotte Stoudt (ΗΠΑ)
  • «Ice Cave» – Maja Friis (Δανία)/Sara Namer (Δανία)
  • «Dilemma» – Camille Duvelleroy (Γαλλία)/Laurent Duret (Γαλλία)
  • «Matryoshka Mon Amore» – Nir Saar (Ισραήλ)/Kevin Molloy (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • «Spomenik» – Ivan Knezevic (Σερβία)/Mirko Topalski (Σερβία)
  • «The Warship» – Erika del Mundo (Φιλιπίννες)/Jack Weinstein (ΗΠΑ)
  • «The Little Black Pawn» – Quentin de Cagny (Γαλλία)/Francois Bouille (Γαλλία)
  • «The Neighbour» – Romero Rudolf Borgar (Ολλανδία)/Esther Rots (Ολλανδία)

Από τα παραπάνω εννέα πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, δύο θα λάβουν οικονομική ενίσχυση με σκοπό την κάλυψη των εξόδων παραγωγής τους ύψους 30.000 ευρώ έκαστο, χάρη στην υποστήριξη της Sony Corporation, και στη συνέχεια θα προβληθούν στο επίσημο 74 ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.

Τα υπόλοιπα επτά πρότζεκτ θα έχουν την ευκαιρία να προβληθούν κατά την διάρκεια της διοργάνωσης «Venice Production Bridge» ως ένα μέρος των δραστηριοτήτων της «Gap Financing Market», η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά θα προβάλλει ακόμη οκτώ πρότζεκτς εικονικής πραγματικότητας σε ένα ακόμη πιο εξελιγμένο στάδιο ανάπτυξης. Συνεπώς θα υπάρχουν στο σύνολο 15 πρότζεκτ εικονικής πραγματικότητας υπό την αιγίδα της Μπιενάλε της Βενετίας.

Για το 74ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, στο «Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας» θα δημιουργηθούν χώροι για αποκλειστικές προβολές ταινιών εικονικής πραγματικότητας και τρεις διαδραστικούς χώρους στους οποίους θα προβληθούν 18 ταινίες εικονικής πραγματικότητας επιλεγμένες για τον Διαγωνισμό Εικονικής Πραγματικότητας Βενετίας, 2 ταινίες χρηματοδοτούμενες από το «College Cinema» της Μπιενάλε καθώς και προηγούμενες δουλειές των οκτώ αυτών ομάδων επιλεγμένες για το «Production Bridge» της Βενετίας. Το «Θέατρο Εικονικής πραγματικότητας» θα είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 31 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *