TV - ΣΕΙΡΕΣTV NewsTV Κριτικές

Wayward Pines, δεύτερος κύκλος και reboot

wayward pines s02 000

Το Wayward Pines ξεκίνησε όπως μια τυπική αστυνομική σειρά μυστηρίου, γρήγορα όμως ξεδίπλωσε από τον πρώτο κι όλας κύκλο το δυστοπικό της πρόσωπο. Παρόλο που εισήγαγε στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, το κύριο σημείο εστίασης της ήταν στο θρίλερ και τη μελέτη των ανθρώπινων αντιδράσεων υπό μιας αναπάντεχης συνθήκης. Δεν είναι τυχαίο που στην παραγωγή βρίσκουμε τον Μ. Ν. Σιάμαλανγκ, δημιουργό μεταξύ άλλων και του «Σκοτεινού Χωριού».

Κάπως έτσι λειτουργεί το Wayward Pines, αποκομμένο στην κοιλάδα του, με την κοινότητα μαντρωμένη μέσα καταδικασμένη να αλληλεπιδρά και να κοντράρεται αναμεταξύ της, σαν θηρία σε κλουβί. Ποια είναι αυτή η συνθήκη; Ότι ο κόσμος μας πέθαινε και ένας καθηγητής που τότε θεωρούταν τρελός, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι έβλεπε μπροστά, προέβλεψε τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους από τον πλανήτη. Έτσι ο ίδιος και κάποιοι εθελοντές δέχτηκαν να τους παγώσουν και να ξυπνήσουν αρκετά χρόνια μετά, ώστε να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του είδους. Ήταν όμως λίγοι, επομένως κατέφυγαν στην μέθοδο της απαγωγής ανθρώπων.

wayward pines s02 004
O Δρ.Τζέκινς αν και νεκρός πρωταγωνιστεί σε κάθε κορνίζα

Μια τέτοια περίπτωση απαγωγής, ήταν ο επιθεωρητής Ίθαν Μπερκ (Ματ Ντίλον), πρωταγωνιστής του πρώτου κύκλου. Του δόθηκε η αποστολή να πάει στο Wayward Pines να ερευνήσει την εξαφάνιση δυο συναδέλφων του. Όταν συνήλθε βρισκόταν σε μια πόλη που ενώ έμοιαζε φαινομενικά κανονική, όλα γύρω του ήταν πολύ παράξενα, δεν υπήρχε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο, υπήρχε μια ανομολόγητη απαγόρευση να φύγει κάποιος από την πόλη, ενώ οι αρχές έδειχναν υπερβολική αυστηρότητα, ιδιαίτερα από τον τοπικό σερίφη (Τέρενς Χάουαρντ). Ένα τέτοιο κλίμα ανελευθερίας προκαλεί αντιδράσεις και έτσι γρήρορα μπήκε στην αντίσταση. Γνωρίζοντας όμως τον «τρελό επιστήμονα» Δρ.Τζέκινς (Τόμπι Τζόουνς) η αλήθεια του αποκαλύφθηκε. Τα τείχη δεν ήταν για να φυλακίσουν, αλλά για να προστατεύσουν όσους είναι μέσα από αυτό που κρυβόταν έξω. Δηλαδή, τους μεταλλαγμένους ανθρώπους του μέλλοντος, που είχαν μετατραπεί σε αιμοδιψή τέρατα. Τελικά ο Ίθαν, που στα τελευταία επεισόδια ανέλαβε αυτός το ρόλο του σερίφη, προσπάθησε να σταματήσει την αντίσταση για την ασφάλεια όλων, δίνοντας μάλιστα και τη ζωή του στο τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου.

wayward pines s02 003
Τζέισον Πάτρικ αντί Ματ Ντίλον

Τα εύλογα λογικά ερωτήματα απαντούνται εν μέρει από τον πρώτο κύκλο. Γιατί ο καθηγητής Τζέκινς δε τους έλεγε την αλήθεια, αφού τελικά όταν την αποκάλυψε στον Ίθαν μόνο καλό βγήκε από αυτό; Μαθαίνουμε λοιπόν ότι την πρώτη φορά το είχε δοκιμάσει και οι άνθρωποι από την απόγνωσή τους είτε αυτοκτόνησαν είτε αλληλοσκοτώθηκαν. Έτσι ο πρώτος κύκλος ήταν η δεύτερη απόπειρα, ένα reboot, όπου προσπαθούσε να κάνει τους πολίτες του Wayward Pines να νομίζουν ότι η ζωή τους συνεχίζεται στο 2015 και όχι στο παρόν. Την αλήθεια αποκάλυπτε στα παιδιά στο σχολείο, που θα αποτελούσαν την επόμενη γενιά. Τελικά όμως ούτε και αυτό φαίνεται να ευδοκήμησε.

wayward pines s02 002
Η χαρά της διδασκαλίας φωτίζει το πρόσωπο της Μέγκαν

Ο δεύτερος κύκλος αποτελεί ουσιαστικά το τρίτο reboot της πόλης. Ο καθηγητής Τζέκινς, όπως και οι περισσότεροι πρωταγωνιστές έχουν χάσει τη ζωή τους. Από τους επιζώντες, τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου, Η Νέα Γενιά, έχουν αναλάβει την εξουσία, με ηγέτες τον Τομ και την Κέρι, επιδεικνύοντας ακόμα μεγαλύτερη αυστηρότητα από πρίν. H δασκάλα Μέγκαν Φίσερ (Χοπ Ντέιβις) σε αναπηρική πλέον καρέκλα, δείχνει ακόμα να κινεί τα νήματα. Ο γιος του Ίθαν, Μπεν, που κρύβεται και ηγείται της ομάδας αντίστασης. Η Κέιτ (Κάρλα Γκουγκίνο) τραυματισμένη στο νοσοκομείο, δε θα τη δούμε πολύ. Έτσι, λοιπόν η σειρά αναζητά νέο πρωταγωνιστή και τον βρίσκει στο πρόσωπο του γιατρού Θίο Γέντλιν (Τζέισον Πάτρικ) τον οποίον ξεπαγώνουν για να σώσει την Κέιτ, χωρίς να του πουν ότι βρίσκεται στο μέλλον. Στη σειρά θα δούμε ξανά τον Τέρενς Χάουαρντ, παρά του ότι ο χαρακτήρας του έχει πεθάνει, χάρη σε flash-backs. Αργότερα θα εμφανιστεί και ο Ντζιμόν Χούνσου.

wayward pines s02 005
Βρε, πως μεγάλωσε έτσι ο Μπεν!

Η σειρά του FOX έβγαλε στον αέρα το πρώτο από τα 10 συνολικά επεισόδια του δεύτερου κύκλου στις 25 Μαΐου, που είχε τον τίτλο «Enemy Lines».

wayward pines s02 poster 000Παρά το νέο πόστερ της σειράς με μότο «Ποιος θα κληρονομήσει τη γη;» που παραπέμπει σε έντονη περιπέτεια με τους μετανθρώπους – τα ανθρωπόμορφα τέρατα να έχουν πιο ενεργό ρόλο, το πρώτο επεισόδιο κύλησε ολόκληρο μέσα στο Wayward Pines, μη προσφέροντας κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο, καθώς υπάρχουν αντίστοιχες πετυχημένες σειρές, όπως το Leftovers, που μελετά τις επιπτώσεις ενός κοσμογονικού γεγονότος στους επιζώντες, το The Man in the High Castle, που αναρωτιέται πως θα ήταν ο κόσμος αν οι Ναζί είχαν κερδίσει τον πόλεμο, το Colony, το the Globe και πάει λέγοντας. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο επεισόδιο δεν ήταν ελπιδοφόρο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα δίκτυα εύκολα ακυρώνουν ή δεν ανανεώνουν σειρές ακόμα και μετά από μικρή πτώση της τηλεθέασης. Κρατηθείτε όμως, διότι το τέλος του πρώτου επεισοδίου επιφυλάσσει μια μικρή έκπληξη, που πιθανώς θα μεταθέσει το ενδιαφέρον και αλλού!

Ας ρίξουμε και μια πρώτη ματιά στο δεύτερο κύκλο, τα παρασκήνια και τα γυρίσματα, από το επίσημο βίντεο που κυκλοφόρησε η FOX:

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *