Τι λένε οι πρωταγωνιστές του Οζ για τους χαρακτήρες τους
Ο Τζέιμς Φράνκο (Οζ) λέει: «Ο χαρακτήρας είναι γραμμένος με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Ξεκινάει λίγο αλήτης, λίγο γκαφατζής, κομπιναδόρος, γόης. Όλα αυτά με τράβηξαν. Κατά κάποιο τρόπο εμπεριέχει όλες τις όψεις της αμερικανικής κουλτούρας, μία διασταύρωση μεταξύ Τσάρλι Τσάπλιν και Κλαρκ Γκέιμπλ. Μπορεί να μην έχει τα παραδοσιακά εφόδια για να είναι ήρωας. Έχει ανορθόδοξες μεθόδους για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Αυτός ο χαρακτήρας μου αρέσει για όλους αυτούς τους λόγους».
«Με κάποιο τρόπο, η ιστορία της ταινίας μας είναι η μεταφορά και η αναλογία αυτού που κάνουμε στο σινεμά. Ο Οζ είναι μάγος. Ανεβάζει παραστάσεις. Στη χώρα του Οζ, (ο χρακτήρας μου) δημιουργεί ψευδαισθήσεις για διάφορους λόγους. Και αυτό είναι το βασικό θέμα της ταινίας, η δημιουργία μίας ψευδαίσθησης, ενός φανταστικού κόσμου για το κοινό».
Η Μισέλ Ουίλιαμς δεν υποδύεται μόνο την Γκλίντα, την καλή μάγισσα στην ταινία. «Υποδύομαι δύο χαρακτήρες. Στην αρχή, παίζω ένα κορίτσι από το Κάνσας που ονομάζεται Άννι και είναι η κοπέλα του Όσκαρ. Μετά υποδύομαι την Γκλίντα, την καλή μάγισσα. Η Άννι είναι η νεότερη εκδοχή της Γκλίντα».
Ο σκηνοθέτης Σαμ Ράιμι δηλώνει για τη διπλή διανομή: «Η Μισέλ παίζει την κοπέλα που αρέσει στον Όσκαρ/Οζ, πρώτα ως τον σχολικό έρωτα Άννι και αργότερα στο πρόσωπο της Γκλίντα. Η Άννι είναι κάποια που διακρίνει τον καλό άνθρωπο που κρύβει μέσα του, παρόλο που έχει χαθεί κάπου στη διαδρομή. Προσπαθεί να τον φέρει στην επιφάνεια, αλλά είναι τόσο τυφλωμένος από το όνειρο της δόξας και της επιτυχίας που δεν μπορεί να δει καθαρά τον πλούτο που έχει αυτή η γυναίκα. Αργότερα, όταν θα βρεθεί στη χώρα του Οζ, θα ξανασυναντήσει την Άννι, με τη μορφή της Γκλίντα αυτή τη φορά. Είναι με αυτή την καινούρια μορφή της Γκλίντα που ο Οζ θα καταφέρει να ολοκληρώσει την ιστορία αγάπης που ο ανεπαρκής χαρακτήρας του δεν κατάφερε στο Κάνσας. Αν ο Οζ εξελιχθεί σε σπουδαίο άντρα, έναν άντρα που εκτιμά τους άλλους όσο και τον εαυτό του, τότε μόνο θα αξίζει την αγάπη της Γκλίντα».
Όσο για τη συμμετοχή της στην ταινία, η Μισέλ Ουίλιαμς δηλώνει: «Ήθελα να κάνω μία ταινία που η κόρη μου μπορεί να δει. Και με ενθουσίασε η δυνατότητα να συμμετέχω σε κάτι που μεταδίδει ένα θετικό μήνυμα, που δεν είναι σαρκαστικό. Μου άρεσε πολύ που έπαιζα την Γκλίντα, την Καλή Μάγισσα, που εκπροσωπεί οτιδήποτε τίμιο, ανιδιοτελές και αγνό. Είναι μία ταινία για όλη την οικογένεια».
Στον αντίποδα της καλής μάγισσας συναντάμε τη Ρέιτσελ Βάις στον ρόλο της Εβανόρα. Η ηθοποιός εξομολογείται ότι την έλκυσε η ιδέα να υποδυθεί το κακό κορίτσι: «Η Εβανόρα το ευχαριστιέται που είναι κακιά. Νομίζω ότι αυτό με τράβηξε στον χαρακτήρα της. Το σενάριο μου άρεσε πολύ». Ο σκηνοθέτης δηλώνει για την επιλογή της στον ρόλο της Εβανόρα: «Μπορεί να κάνει κάτι να δείχνει πραγματικό και σε αυτή την ταινία που έχει τόσα πολλά φανταστικά στοιχεία χρειαζόμουν ηθοποιούς που μπορούν να αποδώσουν ρεαλιστικά τους ρόλους και να προσγειώσουν το κοινό στην πραγματικότητα. Μου αρέσει η ερμηνεία της Εβανόρα γιατί έχει διπλή υπόσταση. Πρέπει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είναι η σύμβουλος του βασιλιά και ότι είναι καλή. Αργότερα συνειδητοποιείς ότι δεν διακατέχεται από ιδιαίτερο ηθικό ζήλο να γίνουν όλα σωστά. Αντιθέτως, στην πορεία συνειδητοποιούμε ότι είναι κακεντρεχής. Και είναι καταπληκτική και πανέμορφη σε αυτόν τον ρόλο. Προσδίδει χιούμορ στον χαρακτήρα. Είναι πολύ αστεία και γεμάτη ζωντάνια στις σκηνές που είναι κακιά».
Την παρέα των μαγισσών συμπληρώνει η Μίλα Κούνις που επιλέχθηκε να παίξει την αγνή και πανέμορφη Θεοδώρα. «Η Θεοδώρα είναι αθώα και ο Όσκαρ την κάνει ό,τι θέλει. Τη φλερτάρει , ερωτοτροπεί μαζί της και μετά την αφήνει και την πληγώνει», εξηγεί ο σκηνοθέτης.
Η ηθοποιός μας λέει για τον χαρακτήρα που παίζει: «Η Θεοδώρα είναι μια πραγματικά καλή, γλυκιά και καλόψυχη μάγισσα που προσπαθεί να φέρει την ειρήνη στη χώρα. Είναι ένα κορίτσι που θέλει απεγνωσμένα να πιστέψει στο καλό και στη βελτίωση της κοινωνίας, των ανθρώπων και του κόσμου. Αρνείται την ύπαρξη του κακού».