ΜΗΧΑΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Σαββατιάτικες προβολές: The Weight of Chains (2011)

Σήμερα η προβολή μας είναι ελαφρά πολιτικοποιήμενη και είναι και ντοκιμάντερ.Ένας άνθρωπος προσπαθει να διηγηθεί την ιστορία μιας χώρας, την πορεία προς το χαμό της. Να εκδηλώσει την αγάπη του και το θαυμασμό του για αυτή και την λύπη του για την καταστροφή της. Το  The Weight of chains διηγήται την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας και την πορεία της προς αυτό το κατακερματισμένο αντικείμενο που έγινε σήμερα. Την άμεση και χυδαία εμπλοκή ξένων δυνάμεων, την συντονισμένη προσπάθεια καταστροφής και κατακερματισμού της οικονομίας της.

Ακόμα και αν με θεωρείτε αιρετική, γραφική, ή σαπούνι, δείτε το. Πραγματικά ίσως απαντηθούν πολλά ερωτημάτα σας. Δυστυχώς μόνο με αγγλικούς υπότιτλους.

Η ΤΑΙΝΙΑ

 


ΣTOIXEIA

Σκηνοθεσία: Boris Malagurski
Εμφανίζονται: Michel Chossudovsky, Lewis MacKenzie, Vlade Divac, John Perkins, Michael Parenti, Scott Taylor, Jože Mencinger, James Bissett, John Bosnitch, Branislav Lečić, Škabo, Srđa Trifković, Slobodan Samardžić
Μουσική: Novo Sekulović, Jasna Đuran, Kevin Macleod
Μοντάζ: Boris Malagurski, Marko Janković, Anastasia Trofimova

 


ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ

Απειρο υλικό-κομμάτια απόλυτα ακυκλοφόρητα-, από εγχώρια και διεθνή ρεπορτάζ, παλιές εκπομπές, σειρές, συνεντεύξεις. Πολλές ειδικότητες, πολλοί Αμερικάνοι, Καναδοί και διαφόρων εθνικότητων πρώην Γιουγκοσλάβοι παρευλάνουν μπροστά από το φακό του. Αποκαλύπτει επίσης πολλά έγγραφα, σχέδια, πρακτικές και πολιτικές που είναι ελαφρώς χυδαία και καταθλιπτικά. Αλλά αυτό τον κόσμο είναι που πρέπει να πολεμήσουμε.

 

Η Γιουγκοσλαβία, θεωρούνταν Δύση από τους Ανατολικούς και Ανατολή από τους Δυτικούς. Φαίνεται πως ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη χώρα με ένα ιδιόμορφο σύστημα, τον σοσιαλισμό της αγοράς. Μέσα σε αυτό δημιούργησαν ένα πλέγμα γρήγορα ανεπτυσσόμενων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και είχαν πλεόνασμα για πάνω από 20 χρόνια. Η ιστορία λοιπόν, ξεκινά από εκεί.

Ίσως τελικά δεν είναι ο σοσιαλισμός το αδύναμο σύστημα, ισως οι άνθρωποι με όραμα να είναι τόσο σπάνιοι. Δεν είναι ότι ο Τίτο δεν πλούτισε, ότι η κυβέρνηση του δεν πλούτισε, είναι ότι μαζί τους άνθισε μία χώρα, γέμισε βιομηχανίες και δουλειές τις οποίες αφού δαιμονοποίησαν οι ίδιοι, οι Αμερικάνοι, ΝΑτοικοι, Ευρωπαίοι κλπ. ύστερα τις αγόρασαν, τις κονιορτοποίησαν ή τις κατέσχεσαν. Ναι απλώς τις κατέσχεσαν.

Και ευτυχώς για αυτό το ντοκιμαντέρ δεν καταδικάζει κανένα λαό. Ούτε τους Βόσνιους, ούτε τους Αλβανούς, ούτε τους Σέρβους, ούτε τους Κροάτες. Αλλά αγαπάει τους Γιουγκοσλάβους και τη χώρα τους ενώ ταυτόχρονα απεχθάνεται τον εθνικισμό γιατί τους κόστισε λίγο ή πολύ τη χώρα τους. Αυτή είναι η οπτική πολλών από τους Σέρβους φίλους μου για την κατάσταση στη χώρα τους. Δυστυχώς η δική μας χώρα είναι που ξεπουλιέται τώρα και εμάς δεν μας χρειάστηκε ούτε πόλεμος ούτε προπαγάνδα. Εμείς σκίζουμε τις πέτσες μας μόνοι μας και ανενόχλητοι, είμαστε δυστυχώς ένας αξιολύπητος λαός που το μόνο που μας αξίζει είναι οι Χρυσαυγίτες. Και αυτοί θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μείνει κι εδώ μόνο η μαφία.

 

 

Σοφία Ζησίμου

Frankenweenie, αχ Frankenweenie μία goth ψυχή που μυρίζει ψάρι και φασκόμηλο. Την εποχή των δεινοσαύρων είχε ήδη μάθει τον Bergman, τον Fassbinder, τον Fellini, τον Κουροσάβα αλλά και τον Humphrey, τον Buster, τον Gregory, τον Frank και όλους αυτούς με αποτέλεσμα όταν έφτασε στον Homo Sapiens να ξέρει και την Rita, την Laureen, την Greta, την Grace, την Marlene και όλες αυτές. Απαρηγόρητα κουλτουριάρα η μόνης της ψυχαγωγία ήταν (σ)το Πάρτυ, παρέα με τον Νεαρό Φρανκενσταϊν και τον Ροζ Πάνθηρα. Αλλά τελικά σώθηκε όταν είδε έναν Εφιάλτη πριν τα Χριστούγεννα, ότι ένας φίλος της παντρεύτηκε μια Νεκρή Νύφη και η ίδια Σκότωσε το Βασίλη. 'Ετσι δέχτηκε ότι είναι Πολύ Σκληρή για να Πεθάνει κι ακόμα και ο Υπάνθρωπος Αράχνη αξίζει να ζει.

3 σκέψεις σχετικά με το “Σαββατιάτικες προβολές: The Weight of Chains (2011)

  • Τώρα ετομαζόμουν να τελιεώσω το end of times από Zizêk, αλλά έχει τόσο μικρά κομμάτακια για τι ζωή πριν κ’ τις αιτίες που τους ώθησαν στο πόλεμο , που είναι αδύνατο να ανασυνθέσει κάποιος όλο το σκηνικό.
    Πιστέυω ότι η ταινία που προτείνεις εδώ να μου δώσει μια πιο καλή οπτική για τις “αντίροπες δυνάμεις” που “έσπασαν” τι χώρα στη πορεία του εμφυλίου.

    λίγο βαρύ σχόλιο ομολογομένως, αλλά ακούγωντας στο ραδιο να σχολιάζουν τα “γουναράδικα” σα να μη ξέρουν για τι μιλάνε, ενώ υπερποβάλλουν το φονικό στο Μελιγαλα, “πιέζομαι” πιο κοντα στη δικιά σου οπτική.
    Η μαφία έχει ονόματα,περιουσιακά στοιχεία & τρομερά περιθώρια ανασυκρότησης. Ίδωμεν, εν αναμονή μιας ευρύτερης αλλαγής από εμάς ( τα “κάτω”όπως σχολιάζουν οο πολιτικάντηδες)

    Ωραίο άρθρο λιτό περιεκτικό κ’ right to the point.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *