ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

X-ΜΕΝ Απόκαλιψ (X-Men: Apocalypse)

x men apocalypse 005

3popcorn

Ο πρώτος μεταλλαγμένος, ο Εν Σαμπα Νουρ ή Apocalypse ξυπνά από τη λήθη του και απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο για να επικρατήσουν οι μεταλλαγμένοι έναντι των υπόλοιπων θνητών. Την ίδια στιγμή, στη σχολή του Professor X καταφτάνουν ο Cyclops, o Nightcrawler και ο Quicksilver.

Η πρώτη λέξη που ακούγεται στην ταινία είναι «Mutants». Έχοντας αγοράσει τα δικαιώματα των X-Men είναι οι μόνοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «μεταλλαγμένοι» και όχι «επαυξημένοι», «υπερφυσικοί» ή οτιδήποτε άλλο και θέλουν να μας το τονίσουν.

x men apocalypse 003

Επειδή ακούστηκαν αρκετά αρνητικά σχόλια, οφείλω να πω ότι ανήκω σε αυτούς που η ταινία άρεσε. Συνεπής στο ύφος των προηγούμενων της σειράς και σίγουρα η καλύτερη από τις τελευταίες δυο, που μαζί αποτελούν την δεύτερη τριλογία του παρελθόντος, που ξεκίνησε με το X-Men: Fist Class. Έχει μπόλικη δράση, -πράγματι- ίσως με λίγο παλαιομοδίτικα σε στιγμές εφέ, σε καμία περίπτωση όμως κακοσχεδιασμένα. Το 3D δεν είναι παντελώς άχρηστο, λειτουργεί, αν και γενικότερα θα πρότεινα να προτιμήσετε την 2D έκδοση που της ταιριάζει περισσότερο.

x men apocalypse 004

Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο συνήθης σκηνοθέτης των X-Men, Μπράιν Σίνγκερ o οποίος έχει σκηνοθετήσει επίσης τα Συνήθεις Ύποπτοι, Superman Returns, Βαλκιρία και αυτή την περίδο ετοιμάζει τη μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Ιούλιου Βερν, 20.000 Λεύγες κάτω από τη θάλασσα και μια νέα τηλεοπτική post-modern σειρά, το World War III, που αναμένεται το 2017.

x men apocalypse 006

Η ειδοποιός διαφορά που κάνει την ταινία να ξεχωρίζει, είναι η ωραία αποτύπωση χαρακτήρων. Οι κεντρικοί ήρωες επιτέλους μπήκαν πιο πολύ στους ρόλους τους. Ως τώρα βλέπαμε τον ΜακΆβοϊ να παίζει τον καθηγητή Ξαβιέρ ή τον Φασμπέντερ να παίζει τον Μαγκνίτο. Εδώ όμως, βλέπουμε τον Φασμπέντερ να είναι ο Μαγκίτο. Έχει διαφορά και αυτό φαίνεται. Υπάρχουν όμως και ενδιαφέρουσες προσθήκες στο καστ, που απέδωσαν καρπούς. Στο ρόλο της Τζιν, μελλοντικής Phoenix, βρίσκουμε την Σόφι Τέρνερ, γνωστή Σάνσα του Game of Thrones, ενώ στο ρόλο της Storm που ως τώρα βλέπαμε την Χάλι Μπέρι η αντικαταστράτρια, Αλεξάντρα Σίπ στέκεται πάρα πολύ καλά και μας κερδίζει. Φυσικά, έχουμε τον Νίκολας Χούλτ ως Beast, την Τζένιφερ Λόρενς ως Mystic, τον Κόντι Σάμιτ Μακ-Φι ως Nightcrawler, στον σούπερ-cool χαρακτήρα του Quicksilver πάλι τον Ίβαν Πίτερς και φυσικά το cameo του Χιου Τζάκμαν ως Wolverine.

x men apocalypse 002

Αυτός που πραγματικά αξίζει ξεχωριστής μνείας, είναι ο Όσκαρ Άιζακ ως ο μεγάλος κακός Apocalypse. Πλάθωντας το χαρακτήρα του με μια βαθιά ηρεμία που παραπέμπει ίσως σε Μάρλον Μπράντο, ο Άιζακ αν και βαμμένος για το ρόλο, καταφέρενει να σταθεί πάρα πολύ καλά σε ένα ρόλο που δε μας έχει συνηθίσει και που πολύ εύκολα θα μπορούσε να γίνει καρικατούρα.

X-Men-Apocalypse-Movie-Quicksilver

Με το X-Men Apocalypse ενώνεται και κλείνει ο κύκλος των νέων με τα παλιά. Η τρίτη τριλογία έρχεται πολύ ωραία και ενώνεται με τα επόμενα, ώστε να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αμέσως μετά το πρώτο X-Men του 2000 χωρίς να έχει κενά. Μόνη μικρή νοηματική ανακολουθία, υπάρχει γύρω από τον Nightcrawler, τον οποίον όταν έβρισκαν στα προηγούμενα μόνο του, σε μια εγκαταλειμμένη εκκλησία και δεν έδειχνε να τους ξέρει.

Από την άλλη οι δημιουργοί αναγνώρισαν την επιτυχία του Quicksilver, του ταχύτατου cool υπερήρωα που μοιάζει να παγώνει το χρόνο, στην προηγούμενη ταινία. Ο Quicksilver ενθουσίασε με το στιγμιότυπο του στο X-Men: Days of Future Past, που ήταν μάλλον και η καλύτερη στιγμή της ταινίας. Έτσι στο Apocalypse του έδωσαν περισσότερο χρόνο και άλλη μια αντίστοιχη χαβαλετζίδικη σκηνή υπό τον ήχο του Sweet Dreams των Eurythmics, μάλιστα μεγαλύτερης διάρκειας, επίσης από τις καλύτερες στιγμές της ταινίας.

x men apocalypse 008

Ξεχωριστά, οφείλουμε να αναφέρουμε την θρησκευτικοπολιτική πλευρά του σεναρίου. Αναγκαστικά και αναπόφευκτα το X-Men Apocalypse μπλέκεται στα εδάφια της θρησκείας, μιας έχει δανειστεί στοιχεία θρησκειών. Ο μεγάλος κακός, ο πρώτος μεταλλαγμένος λανσάρεται ως ο μεσίας των μεταλλαγμένων, έχει πάντα τέσσερις ακόλουθους, τους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης. Ομοίως και στους τίτλους έναρξης στο time worm, το τούνελ της χρονικής αναδρομής από τον καιρό της αρχαίας Αιγύπτου στο σήμερα, περνά και ο εσταυρωμένος, όπως και σύμβολα του ναζισμού. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα και ο στόχος των δημιουργών να είναι το Apocalypse μια κοσμογονική βίβλος των μεταλλαγμένων, ένα εγχείρημα που μάλλον στην πορεία το φοβήθηκαν και δε το «τόλμησαν» όσο θα μπορούσαν.

x men apocalypse 007

Τελικά να τη δω; Σίγουρα καλύτερη από τις προηγούμενες δυο, διασκεδαστική και με μπόλικες ωραίες προσθήκες. Είναι must για τους φίλους των X-Men, αλλά μέτριο τελικό αποτέλεσμα για τους υπόλοιπους, λόγω έλλειψης πρωτοτυπίας και σεναριακού ατολμήματος.

Fun Trivia:
Επ’ευκαιρίας του ότι βρισκόμαστε στα 80’s, συναντάμε πολλά μουσικά θέματα και κλιπ της εποχής (όπως του Ιππότη της Ασφάλτου), τα περισσότερα από τα οποία αναφέρει επιγραμματικά στους τίτλους τέλους μια και υπήρχαν δικαιώματα.

x men apocalypse 001

Οι πιο παρατηρητικοί θα πιάσετε και το inside joke της ταινίας, όταν περνώντας έξω από ένα κινηματογράφο που παίζει το τρίτο μέρος της πρώτης τριλογίας, Star Wars: VI Η Επιστροφή των Τζεντάι, οι χαρακτήρες λένε ότι δε τους άρεσε λόγω του κανόνα ότι «οι τρίτες ταινίες δεν είναι ποτέ τόσο καλές όσο οι πρώτες». Σαφής υπαινιγμός όχι μόνο για το συγκεκριμένο, αλλά και για την τρίτη ταινία X-Men: the Last Stand για το οποίο ακούστηκαν αρκετές γκρίνιες. Το X-Men Apocalypse από τη μεριά του αποτελεί το τρίτο μέρος της παρελθοντικής τριλογίας μετά τα X-Men: First Class και X-Men: Days of Future Past, ακολουθώντας και εδώ την ανάποδη σειρά που ακολούθησαν τα Star Wars.

Η επόμενη ταινία X-Men λέγεται ότι θα διαδραματίζεται πλέον στα 90’s, ενώ ο σκηνοθέτης Μπράιαν Σίνγκερ δήλωσε ότι θα ήθελε να μπλέξει και άλλα κοσμικά στοιχεία από το σύμπαν της Marvel. Δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα πρωταγωνιστούν οι Φασμπέντερ, ΜακΆβοϊ και Τζένιφερ Λόρενς.

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *