ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

«Αθήνα, σ’ αγαπάω να της λες»

Την Δευτέρα 20 Μαρτίου και Παρασκευή 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση της κινηματογραφικής της λέσχης «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά».

«Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά», για όσους δεν την γνωρίζουν είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Μια Δευτέρα και μια Παρασκευή κάθε μήνα “Παράξενα, Παραγνωρισμένα, Παραμελημένα, Παραπονεμένα Ελληνικά Φιλμ” των δεκαετιών 1960 – 1980, επιλεγμένα από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, προβάλλονται στον Κινηματογράφο Άστορ σε κόπιες 35mm.

xameni-leoforos

Στην 5η της συνάντηση λοιπόν, η ΕΣΠΕΚ ετοιμάζει μια ερωτική επιστολή για αυτή την πόλη που «μας πονάει και μετά κλαίει και θέλει χάδια και αγκαλιές και Αθήνα μου, σ’ αγαπάω να της λες» (στίχοι από το κομμάτι του The Boy “Σ’ αγαπάω να της λες”, το οποίο δάνεισε και τον τίτλο της ενότητας προβολών του Μαρτίου).

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, η «Χαμένη Λεωφόρος» φιλοξενεί τις ταινίες «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη, «Το άλλο γράμμα» του Λάμπρου Λιαρόπουλου και «Ιωάννης ο Βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη. Το αφιέρωμα συνεχίζεται την Παρασκευή 24 Μαρτίου με την ταινία «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου, σε μεταμεσονύχτια προβολή. Τις τρεις πρώτες θα συστήσουν στο κοινό η Δώρα Μασκλαβάνου και ο Γιάννης Σακαρίδης και την τέταρτη ο Ζαχαρίας Μαυροειδής.

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

«Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη (1966)

Παραγωγή: Alter Ego Productions, Ροβήρος Μανθούλης

Σενάριο: Ροβήρος Μανθούλης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σταμάτης Τρύπος | Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης |

Παίζουν οι: Κώστας Μεσσάρης, Ελένη Σταυροπούλου, Θεανώ Ιωαννίδου, Λάμπρος Κοτσίρης, Αλέξης Γεωργίου κ.α.

Σύνοψη: Ένας νεαρός καθηγητής Αγγλικών κάνει ιδιαίτερα στην κόρη μιας οικογένειας εύρωστων Αθηναίων. Η πρόσκαιρη σχέση του με την κοπέλα, αλλά και όλη την οικογένεια θα τον βυθίσει μέσα στις παραξενιές της μεγαλοαστικής τάξης. Η συντριβή των ονείρων της νιότης, ο συμβιβασμός, η υποκρισία του περιβάλλοντος, το αδιέξοδο μιας γενιάς γίνονται το υλικό για να αποδοθεί με προσωπική και μοντέρνα κινηματογραφική γραφή το ταραγμένο πολιτικό κλίμα της Αθήνας του 1966.

«Το άλλο γράμμα» του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976)

Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Λάμπρος Λιαρόπουλος

Σενάριο: Λάμπρος Λιαρόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Μάγκος, Σταύρος Χασάπης

Αφηγητής: Κώστας Καστανάς

Μουσική: Μἀνος Λοΐζος

Σύνοψη: Η ταινία είναι μια αυτοβιογραφική καταγραφή και σχόλιο πάνω στην κρίσιμη δεκαετία 1965-1975, για τον χρόνο που έρχεται και φεύγει, για τον κόσμο γύρω μας που αλλάζει, για την Αθήνα και την Ελλάδα. Ενσωματώνοντας μέσα στο «Άλλο γράμμα» τις δύο μικρού μήκους ταινίες «Γράμμα από το Σαρλερουά» (1965) και «Αθήνα, πόλη χαμόγελο» (1967), ο σκηνοθέτης μιλά για τη σχέση του με μια χώρα που μέσα από πολιτικές διεργασίες και αγώνες προσπαθεί, όπως και η κάμερα, να προσαρμοστεί στη νέα δεκαετία.

«Ιωάννης ο Βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη (1973)

Παραγωγή: Τώνια Μαρκετάκη

Σενάριο: Τώνια Μαρκετάκη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης, Γιώργος Πανουσόπουλος

Παίζουν οι: Μανώλης Λογιάδης, Μίκα Φλώρα, Βαγγέλης Καζάν, Νίκος Γκλαβάς, Μηνάς Χατζησάββας, Νικήτας Τσακίρογλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Ανδρέας Τσάκωνας, Κώστας Σφήκας κ.α.

Σύνοψη: Αθήνα, μεσάνυχτα. Μια όμορφη κοπέλα μαχαιρώνεται θανάσιμα από έναν άγνωστο που εξαφανίζεται τρέχοντας στο σκοτάδι. Η ανακριτική διαδικασία οδηγεί σε συνεχή flash back μέχρι να αποκαλυφθεί… η αλήθεια. Κάποια αλήθεια. Παράλληλα ο νεαρός, Ιωάννης Ζάχος, χωρίς ψυχική και σεξουαλική ισορροπία, φαντάζεται συχνά τον εαυτό του να σκοτώνει όμορφες γυναίκες. Είναι άραγε ο δολοφόνος; Ή όταν ομολογεί απλά διευκολύνει την αστυνομία που έχει κατηγορηθεί για αναποτελεσματικότητα;

«Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου (1985)

Παραγωγή: Σπέντζος Φιλμ, Συνεργασία Ε.Π.Ε., Πανουσόπουλος Γ. Ε.Π.Ε.,

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Σενάριο: Γιώργος Πανουσόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Πανουσόπουλος

Μουσική: Νίκος Ξυδάκης

Παίζουν οι: Αλεξάνδρα Βάντσι, Άρης Ρέτσος, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Σταύρος Ξενίδης, Γιώργος Καλατζής κ.α.

Σύνοψη: Μια προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών αντιμετωπίζει μια περίοδο άγχους και κρίσεων, τόσο στην απαιτητική δουλειά της, όσο και στη σχέση με τον σύζυγό της. Μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο και η γνωριμία της με έναν κηπουρό, που έχει κάτι από τον μυθολογικό Πάνα, θα ανασύρει μέσα της ένα αρχέγονο πάθος.

Μέρος πέμπτο της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά»

Η ΕΣΠΕΚ παρουσιάζει:

Δευτέρα 20 Μαρτίου

18.00 «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη

19.45 «Το άλλο γράμμα» του Λάμπρου Λιαρόπουλου

21.15 «Ιωάννης ο Βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη

Παρασκευή 24 Μαρτίου

00.30» Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου

Όλες οι προβολές πραγματοποιούνται στον Κινηματογράφο «Άστορ»

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *