ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ξενοδοχείο για Τέρατα 3: Ώρα για Διακοπές (Hotel Transylvania: A Monster Vacation)

hotel transylvania 3 003

two-half-popcorn

Η τρίτη ταινία του Ξενοδοχείου για Τέρατα ξεφεύγει την Τρανσιλβανία και από το κάστρο του συμπαθή κόμη Ντρακ για να μεταφέρει όλη την τερατοπαρέα σε κρουαζιερόπλοιο διακοπών ειδικά σχεδιασμένες για αυτά. Ξεκινώντας από την τρελή αεροπορική πτήση με τις αερογραμμές των γκρέμπλιμ, η ομάδα θα προσθαλασσωθεί στο τρίγωνο των Βερμούδων από όπου αποχωρεί το πλοίο με πολλούς εξωτικούς προορισμούς και κατάληξη στη μυθική Ατλαντίδα. Ο Ντρακ χωρίς να το ξέρει διατρέχει κίνδυνο από τον θανάσιμο εχθρό του Βαν Χέλσινγκ, ενώ στην πορεία θα γνωρίσει ξανά τον έρωτα ή μάλλον καλύτερα… «θα πάθει ζινγκ».

H ταινία μας συστήνει ένα νέο χαρακτήρα, την ατρόμητη καπετάνισσα Έρικα, που πιθανότατα θα δούμε και σε μελλοντικές συνέχειες, αν υπάρξουν.

hotel transylvania 3 002

Η τερατοπαρέα επιστρέφει ξανά σύσωμη, απευθυνόμενη περισσότερο σε παιδιά και εφήβους, χωρίς να αποκλείει ότι θα τη διασκεδάσουν και οι μεγάλοι, είναι όμως περισσότερο προσανατολισμένη σε αυτά, στο χιούμορ και την πλοκή. Οι δημιουργοί παραμένουν πιστοί στην συνταγή σχεδίασης, με καταβολές από παλαιότερα cartoon, βάζοντας έμνευση και μεράκι στο animation, προσθέτοντας μερικές «αιρετικές» ψυχεδελικές πινελιές. Έτσι ενώ το ύφος και το χιούμορ είναι ρομαντικά παιδικό, τα animation είναι πιο επαναστατικά, θα γίνουν σε στιγμές ξεκαρδιστικά βλάσφυμα και σαρκαστικά.

Όμοια και οι μουσικές επιλογές, που θα μπλέξουν διάφορα είδη μουσικής από πιο γλυκανάλατα σε βαριές electro μελωδίες, σε ένα χιουμοριστικό διαγωνισμό που αναζητά το τραγούδι που δίνει την περισσότερη θετική ενέργεια. Θα καταλήξει δε σε ένα stand off μεταξύ DJs, όπου ο Τζόνι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επιθετικές μουσικές του DJ Tiesto!

hotel transylvania 3 001

Η βασική δομή της πλοκής έχει να κάνει με την έννοια της οικογένειας, αλλά και του κεραυνοβόλου έρωτα. Δεν θα μας πει κάποια σπουδαία σοφία, περισσότερο θα διασκεδάσει με τον ατζαμή ερωτοχτυπημένο Ντρακ, τρανό παράδειγμα ότι ο έρωτας χρόνια δεν θωρεί. Στην ελληνική μεταγλώττιση, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος διατηρεί την αστεία ολίγον βλάχικη προφορά του, ενώ όλη η ομάδα δούλεψε πετυχημένα και με φαντασία πάνω στις ατάκες ώστε να μεταφερθούν σωστά και να στέκονται καλά στη γλώσσα μας. Βέβαια η ομάδα δεν «τόλμησε» να μεταγλωττίσει το τραγούδι του Κράκεν που ίσως θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πως θα έκαναν.

Η πλοκή κινείται σε αναμενόμενες νόρμες, χωρίς να ξεφεύγει ιδιαίτερα από τα αναμενόμενα, με μερικές μικρές ενέσεις μεμονωμένων εμπνεύσεων στις επιμέρους ιστορίες των δεύτερων χαρακτήρων. Αυτό όμως δεν ενοχλεί, ιδιαίτερα τους φίλους της σειράς. Αν σε κάτι υστερεί λίγο η ταινία είναι στις έντονες μεταβολές του animation που αλλάζει συχνά ύφος και δεν καταφέρνει να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα που θα το κάνει να ξεχωρίσει.

[toggle title=”Όλοι Αξίζουν Διακοπές”]

(από το δελτίο τύπου της Feelgood Entertainment)

Ξενοδοχείο για Τέρατα 3: Ώρα για διακοπές

(HOTEL TRANSYLVANIA 3: A MONSTER VACATION)

Όλοι αξίζουν διακοπές, ειδικά ο εργασιομανής Ντρακ, ο περίφημος ιδιοκτήτης του Ξενοδοχείου για Τέρατα και ο πιο τρυφερός πάτερ φαμίλιας για την οικογένεια, αλλά και τους φίλους του. Στην τρίτη ταινία της σειράς, που με τις δύο προηγούμενες έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία κι έχει δημιουργήσει φανατικό κοινό, η λατρεμένη δρακουλοπαρέα βάζει αντηλιακό και μαγιό, όπως κάθε φυσιολογική παρέα του κόσμου αυτού, και επιβιβάζεται όλο προσδοκία σε πολυτελές κρουαζιερόπλοιο με εξωτικούς προορισμούς, πέραν του κόσμου αυτού.

Αυτή τη φορά, το επίπεδο animation και θεάματος της ταινίας μας ταξιδεύει σε φαντασμαγορικά μέρη, μας αποκαλύπτει επιτέλους τι συμβαίνει στο Τρίγωνο των Βερμούδων και πώς μοιάζει η χαμένη Ατλαντίδα. Όλα αυτά σκηνοθετημένα από τον Genndy Tartakovsky, που είχε αναλάβει και τις δύο πρώτες ταινίες και που εδώ βρίσκει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του animation στο έπακρο, συνυπογράφοντας και το σπαρταριστό σενάριο.

Σύνοψη:

Η αγαπημένη μας οικογένεια πάει ταξίδι με ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο για τέρατα. Έτσι ο Ντρακ θα κάνει κι αυτός μια φορά διακοπές, αντί να φροντίζει τις διακοπές όλων των άλλων στο ξενοδοχείο. Όλοι περνούν υπέροχα παίρνοντας μέρος στις δραστηριότητες που προσφέρονται στο πλοίο, όπως βόλεϊ για τέρατα, εξωτικές εξορμήσεις και φεγγαρο-θεραπεία. Οι ονειρεμένες διακοπές όμως μετατρέπονται σε εφιάλτη όταν η Μέϊβις αντιλαμβάνεται πως ο Ντρακ έχει ερωτευτεί τη μυστηριώδη καπετάνιο, την Έρικα, η οποία κρύβει ένα επικίνδυνο μυστικό που θα μπορούσε να καταστρέψει όλα, μα όλα τα τέρατα.

Διάρκεια: 97’

12 Ιουλίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D

Αποστολή: Διακοπές με την οικογένεια

Για τον Genndy Tartakovsky, συν-σεναριογράφο και σκηνοθέτη του Ξενοδοχείο για Τέρατα 3: Ώρα για διακοπές, η επιστροφή στους χαρακτήρες της σειράς ήταν σοβαρή υπόθεση. Για να το θέσουμε απλά, έπρεπε να έχει έναν καλό λόγο να επιστρέψει και να κάνει μια ακόμα ταινία. «Αγαπώ τους χαρακτήρες, αλλά η τρίτη ταινία έπρεπε να μας πάει κάπου που δεν έχουμε ξαναβρεθεί, σωματικά και συναισθηματικά» λέει ο δημιουργός. «Αυτό κάνουμε σε αυτή την περίπτωση. Η παρέα του Δράκουλα όχι μόνο φεύγει από το ξενοδοχείο και πάει κάπου εξωτικά, αλλά κάναμε άνω κάτω τη σχέση του Ντρακ με τη Μέϊβις. Αντί να είναι ο Ντρακ ο γονιός που ανησυχεί για την κόρη που ερωτεύεται και γίνεται μητέρα, τώρα είναι η Μέϊβις που ανησυχεί υπερβολικά για τον πατέρα της που νιώθει για δεύτερη φορά στη ζωή του το περίφημο ζινγκ. Μπορεί όμως και να μην είναι τόσο υπερβολική, γιατί ο πατέρας της είναι σε πραγματικό κίνδυνο».

Ο σκηνοθέτης λέει ότι η έμπνευση ήρθε από δική του εμπειρία. «Αφού τελείωσα τη δεύτερη ταινία, χρειαζόμουν διακοπές και τα πεθερικά μου μας έκαναν έκπληξη μία οικογενειακή κρουαζιέρα. Όσο και αν τους αγαπώ, η κρουαζιέρα μας έφερε πολύ κοντά σε ένα μικρό χώρο για μία ολόκληρη εβδομάδα. Αυτό μου έδωσε την ιδέα να δω τι θα γίνει αν βάλω την παρέα του Δράκουλα σε μία τέτοια κατάσταση».

«Νομίζω ότι όλες οι ταινίες της σειράς φέρνουν την οικογένεια κοντά γιατί έχουν να κάνουν με την οικογένεια» λέει ο Tartakovsky. «Σίγουρα, κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, αλλά όλες μοιάζουν. Αυτό κάνει τις ταινίες οικείες σε όλο τον κόσμο, μεγάλους και παιδιά».

Όμως, όλοι ξέρουμε ότι οι κοινές διακοπές έχουν πολλά θέματα. Αγαπάς την οικογένεια σου και θέλεις να είσαι μαζί της, αλλά αν είσαι παιδί, οι γονείς σου μπορεί και να σε κάνουν να ντρέπεσαι. Για τους γονείς, τα παιδιά είναι εξουθενωτικά και μετά χρειάζονται διακοπές μόνοι τους. Κάπως έτσι είναι και τα τέρατα. Άλλωστε, όπως μας λένε οι ταινίες της σειράς, όλοι είμαστε ίδιοι, άνθρωποι και τέρατα, με πράσινο δέρμα ή και με καθόλου. Αυτή τη φορά όμως η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με έναν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους τσακωμούς και το κάψιμο από τον ήλιο: την Έρικα.

Λογικό, αφού είναι η όμορφη, έξυπνη και θαρραλέα καπετάνιος που κλέβει την καρδιά του Ντρακ και αλλάζει τη δυναμική της οικογένειας για πάντα. Φυλάει, όμως, ένα μυστικό που απειλεί να διαλύσει τα πάντα, αφού είναι η απόγονος ενός θρυλικού κυνηγού τεράτων και η όλη ιδέα της κρουαζιέρας είναι μία πλεκτάνη για να πιάσει τον Ντρακ και την παρέα του. Είναι μια παγίδα. Ένα κόλπο. Μία κρουαζιέρα κομπίνα, μία κομπίνα κρουαζιέρα.

«Το όλο σχέδιο της Έρικα είναι να επιβιβαστούν όλα τα τέρατα και να τα καταστρέψει, αλλά είναι ανυπόμονη και θέλει να σκοτώσει τον Ντρακ με τη μία» εξηγεί ο σκηνοθέτης. Εντωμεταξύ, ο Ντρακ περιπλέκει τα πράγματα, όταν το πιάνει αυτό το κάτι, αυτό το καρδιοχτύπι, αυτό το ζινγκ για την καπετάνιο. «Στον κόσμο των τεράτων, το ζινγκ είναι η εκδοχή για τον έρωτα με την πρώτη ματιά. Επιβιβάζεται, βλέπει την Έρικα και τα χάνει. Οπότε προσπαθεί να την κάνει να τον ερωτευτεί κι εκείνη προσπαθεί να τον σκοτώσει».

Το σκηνικό ανοίγει έναν ολοκαίνουριο κόσμο για τους χαρακτήρες. «Έχει πιο πολύ χιούμορ, περισσότερη πλάκα από τις άλλες δύο ταινίες» λέει ο δημιουργός. «Δεν είναι απλώς μια κρουαζιέρα, είναι μια περιπέτεια. Εξερευνούν νέους και εξωτικούς προορισμούς, ανάμεσα τους και τη χαμένη Ατλαντίδα. Αλλά κινδυνεύουν δίπλα στην Έρικα, που τους οδηγεί σε μία παγίδα».

Το χιούμορ που προκύπτει από την εικόνα είναι η υπογραφή του Tartakovsky, όπως το είδαμε μέσα από το πιο τραβηγμένο στυλ κινουμένων σχεδίων που χαρακτηρίζει τις δύο πρώτες ταινίες. Ο Tartakovsky θέλει τις υπερβολικές εκφράσεις, κινήσεις και γκάφες. Οι χαρακτήρες είναι ευλύγιστοι, με συναισθήματα που κινούνται ανάμεσα στο καρτούν και στο ανθρώπινο. Σε αυτή την ταινία, ευρήματα όπως το Τρίγωνο των Βερμούδων, που είναι κυριολεκτικά ένα τρίγωνο που καταπίνει αεροπλάνα και πλοία, η φεγγαρο-θεραπεία, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο, το σερφ πάνω σε δελφίνια, κάνουν τις διακοπές των τεράτων απολαυστικές. Αποκορύφωμα είναι ο προορισμός τους στη χαμένη Ατλαντίδα που είναι μια εκδοχή του Λας Βέγκας με ένα θαλάσσιο τέρας (kraken) που εμφανίζεται μέσα από τον ωκεανό και τραγουδάει σε στυλ Σινάτρα!

Στην αγγλική εκδοχή της ταινίας ακούγονται οι γνωστοί και αγαπημένοι Adam Sandler ως Ντρακ, Andy Samberg ως Τζόνι, Selena Gomez ως Μέϊβις, Kevin James ως Φρανκ, David Spade as Γκρίφιν, Steve

Buscemi ως Γουέην, Keegan-Michael Key ως Μούμια, Molly Shannon ως Γουάντα, Fran Drescher ως Γιουνίς και ο Mel Brooks ως Vlad, ο μπαμπάς του Ντρακ. «Αυτοί οι τύποι παίζουν τους χαρακτήρες σαν να είναι σε διακοπές ούτως ή άλλως» λέει ο σκηνοθέτης. «Μπαίνουν στο πετσί του ρόλου και μετά το απολαμβάνουν. Είναι καταπληκτικά στην ηχογράφηση».

Καινούρια άφιξη είναι η Kathryn Hahn ως Έρικα, και ο Jim Gaffigan που δίνει τη φωνή του στον παππού της, έναν κυνηγό τεράτων. Ακούγεται επίσης η Chrissy Teigen ως Κρίσταλ, μια αόρατη γυναίκα, και ο ίδιος ο σκηνοθέτης που δίνει τη φωνή του στον Χλαπάτσα και το μωρό Χλαπάτσα.

[/toggle]

[toggle title=”Μια τρομαχτικά καλή παρέα”]

(από το δελτίο τύπου της Feelgood Entertainment)

Μια Τρομαχτικά Καλή Παρέα:

Ντρακ (Adam Sandler/Βασίλης Χαραλαμπόπουλος)

Η ζωή του Ντρακ μοιάζει τέλεια. Περιτριγυρίζεται από την οικογένεια του και το ξενοδοχείο έχει περισσότερο κόσμο από ποτέ. Στην πραγματικότητα όμως, κάτι του λείπει. Όλοι οι πελάτες του είναι ζευγαρωμένοι και αρχίζει να νιώθει μοναξιά. Οπότε όταν η Μέϊβις του κάνει έκπληξη με μία κρουαζιέρα, ο Ντρακ αιφνιδιάζεται, αλλά χαίρεται μόλις συνειδητοποιεί πως θα πάει διακοπές! Δεν μπορεί να περιμένει να περάσει ποιοτικό χρόνο με τη Μέϊβις, τον Ντένις και την υπόλοιπη οικογένεια στην πρώτη κρουαζιέρα για τέρατα στον κόσμο. Το τελευταίο πράγμα μάλιστα που περιμένει είναι το ζινγκ, το ερωτικό καρδιοχτύπι. Αλλά δεν ξέρει ότι η κρουαζιέρα είναι μια καλοσχεδιασμένη παγίδα για να εξολοθρευθεί το είδος τους. Θα μυριστεί ο Ντρακ το κόλπο ή θα χάσει τη συγκέντρωση του εξαιτίας ενός καινούριου έρωτα; «Όπως συμβαίνει σε όλους μας, όταν ερωτεύεται, τυφλώνεται. Δεν βλέπει ότι η Έρικα μπορεί να είναι το τέλος τους» λέει ο σκηνοθέτης.

Μέϊβις (Selena Gomez/Στεφανία Φιλιάδη)

Πολύ χαλαρή και αισιόδοξη, η Μέϊβις μπορεί να τα κάνει όλα. Όλα τα καταφέρνει. Είναι βοηθός διευθυντή στο ξενοδοχείο, σύζυγος, μαμά και κόρη με ευκολία! Το μόνο πράγμα που της λείπει; Λίγος χρόνος με την οικογένεια. Η κρουαζιέρα είναι αυτό που της λείπει. Περιμένει πώς και πώς να περάσει χρόνο με την οικογένεια και όλη την παρέα.

Τζόνι (Andy Samberg/Άγγελος Λιάγκος)

Ο Τζόνι έχει αναλάβει το μουσικό φεστιβάλ της κρουαζιέρας. Δεν ξέρει ότι η μοίρα των τεράτων εξαρτάται από τις ικανότητες του ως DJ. «Ο Τζόνι μπορεί να μην έχει ωριμάσει πολύ» λέει ο σκηνοθέτης. «Αλλά έχει πάντα διορατικότητα. Έχει πλάκα και μεταδίδει αισιοδοξία σε όλους».

Φρανκ (Kevin James/Βασίλης Μήλιος)

Ο καλύτερος φίλος του Φρανκ έχει καλή καρδιά. Θα ήθελε να δώσει καλύτερες συμβουλές στον φίλο του για τα ραντεβού, αλλά δεν έχει πάει σε κανένα. Με τη Γιουνίς είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον, κυριολεκτικά. «Ο Φρανκ είναι ο αγαπημένος θείος» λέει ο σκηνοθέτης. «Είναι πάντα χαρούμενος να βοηθήσει. Μπορεί να είναι η φωνή της λογικής και είναι παρών στις δυσκολίες του Ντρακ».

Γκρίφιν (David Spade/Θανάσης Κουρλαμπάς)

Ο Γκρίφιν είναι ένας αόρατος άντρας, που δεν διστάζει να δίνει οδηγίες στον Ντρακ για ραντεβού, όλες τελείως λάθος. Είναι ένα απόλυτο μυστήριο το πώς έριξε την αόρατη κοπέλα του! Και είναι αληθινή! «Ο Γκρίφιν είναι ο αόρατος άνθρωπος με τις τέλειες ατάκες» λέει ο σκηνοθέτης. «Όταν ταξιδεύεις incognito, όπως όλα τα τέρατα κάνουν από καιρό σε καιρό, είναι έτοιμος να τα μαζέψει και να φύγει ακαριαία».

Γουέην (Steve Buscemi/Λουκάς Φραγκούλης)

Ο λύκος Γουέην και η γυναίκα του Γουάντα έχουν αποκτήσει κι άλλα κουτσούβελα και έχουν φυσικά πήξει. Όταν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει φύλαξη για παιδιά στην κρουαζιέρα, ο Γουέην κλαίει από χαρά και αποφασίζει να χωρέσει μία δεκαετία προσωπικού χρόνου σε μία βραδιά. Το ζευγάρι έχει ακόμα περισσότερα παιδιά και το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι να είναι παγιδευμένοι σε μία κρουαζιέρα με λυκάκια τριγύρω. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ο Γουέην ακούει τις δύο πιο γλυκές λέξεις της ζωή του: φύλαξη παιδιών. Αυτό αλλάζει τον κόσμο του.

Μιούρρεϋ (Keegan-Michael Key/Φώτης Πετρίδης)

Ο Μιούρρεϋ είναι η μούμια που ανυπομονεί να ξετυλιχθεί και να παστωθεί όλη μέρα τυλιγμένος σε φύκια. Αλλά το ραντεβού στο spa θα πρέπει να περιμένει, γιατί ανακαλύπτει ένα πολύ πιο σοβαρό θέμα, που απειλεί τους φίλους του.

Γουάντα (Molly Shannon)

Αν υπάρχει κάποιος πιο εξαντλημένος από τον Γουέην, αυτή είναι η Γουάντα! Μητέρα με 70 παιδιά, έγκυος, παραμένει ευγενική, μητρική και γλυκιά, αλλά, ας μη γελιόμαστε, χρειάζεται διακοπές!

Γιουνίς (Fran Drescher)

Η λατρεμένη σύζυγος του Φρανκ. Είναι επικριτική, σκληρή και μπορεί να σου τα σύρει, αλλά κατά βάθος είναι αγαπησιάρα.

Έρικα (Kathryn Hahn/Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου)

Η καπετάνιος του πλοίου. Η Έρικα είναι έξυπνη, εντυπωσιακή, περιπετειώδης και έχει ένα μυστικό που μπορεί να καταστρέψει τα πάντα. Μπορεί να μοιάζει πολύ γοητευτική, όμως είναι απόγονος του χειρότερου κυνηγού τεράτων.

Βαν Χέλσινγκ (Jim Gaffigan/Κώστας Αποστολίδης)

Καθηγητής, εφευρέτης και κυνηγός τεράτων. Είναι ο αυτόκλητος αντίπαλος του Ντρακ. Στο παρελθόν ο Ντρακ τον είχε ταπεινώσει, οπότε ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση. Του πήρε βέβαια εκατό χρόνια! Ευτυχώς, είχε εντωμεταξύ ανακαλύψει το μυστικό για την αθανασία: τη λαχανίδα κέιλ!

Βλαντ (Mel Brooks/Κώστας Τριανταφυλλόπουλος)

Ο παλαίμαχος βρικόλακας εμφανίζεται με μαγιό και αντηλιακό! Ο μπαμπάς του Ντρακ είναι αρχαίος αλλά ξέρει να κάνει φιγούρα με το μαγιό του!

Ντένις (Asher Blinkoff/Μελίνα Χατζηγεωργίου)

Η Μέϊβις και ο Τζόνι έχουν έναν πεντάχρονο γιο, τον Ντένις. Ο μικρός έχει ένα κατοικίδιο με το οποίο είναι ερωτευμένος, ένα κουτάβι σε μέγεθος ελέφαντα. Δεν μπορεί να το αφήσει και το παίρνει κρυφά στην κρουαζιέρα μασκαρεμένο σε επιβάτη! Πόσο θα καταφέρει να κρατήσει την ύπαρξη του σκύλου κρυφή;

Γούινι (Sadie Sandler)

Είναι ένα από τα αμέτρητα παιδιά του Γουέην και της Γουάντα. Είναι άγρια, σαματατζού και έτοιμη για αταξίες. Έχει ερωτευτεί τον Ντένις, στα κρυφά πάντα.

Κρίσταλ (Chrissy Teigen)

Είναι αόρατη και άρα το απόλυτο ταίρι για τον Γκρίφιν, που όταν λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει μόνο η εμφάνιση, το εννοεί!

Κράκεν (Joe Jonas)

Το τεραστίων διαστάσεων τέρας που καλωσορίζει τον Ντρακ και τους φίλους του στη χαμένη Ατλαντίδα, το Λας Βέγκας των τεράτων. Μπορεί να φαίνεται απειλητικός, αλλά είναι γοητευτικός και φοβερός τραγουδιστής! Το κράκεν μπορεί να μοιάζει σκληρό αλλά κατά βάθος είναι καλλιτεχνική φύση.

[/toggle]

[toggle title=”Παραλειπόμενα/Fun Facts:”]

(από το δελτίο τύπου της Feelgood Entertainment)

Παραλειπόμενα:

* Το τρίτο μέρος της σειράς είναι ένα τεράστιο βήμα για τα τέρατα και για τους animators. «Αυτή η ταινία είναι μεγαλύτερη από τις πρώτες δύο σε εύρος και κλίμακα» λέει ο σκηνοθέτης. «Έχει πολλά καινούρια μέρη. Βλέπουμε το Τρίγωνο των Βερμούδων, τη χαμένη Ατλαντίδα και ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Αυτά τα εξωφρενικής κλίμακας μέρη είναι η απόδραση των τεράτων. Είναι ένα χιουμοριστικό υπερθέαμα».

* Ο σκηνοθέτης αναλαμβάνει και χρέη συν-σεναριογράφου για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα η ταινία να έχει λιγότερο διάλογο και περισσότερη καταιγιστική δράση. Ένα καλό παράδειγμα είναι η σεκάνς που η οικογένεια ταξιδεύει με την αερογραμμή των Γκρέμλιν. Το αεροπλάνο είναι ένα πανάρχαιο βομβαρδιστικό που έχει επισκευαστεί άπειρες φορές, κάθε κάθισμα είναι διαφορετικό και το δάπεδο είναι από κόντρα πλακέ. Κάθε μικρή λεπτομέρεια συμβάλλει στο να αναδειχτεί το χιούμορ και η αληθοφάνεια.

* Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που έπρεπε να ταιριάζει με τον κόσμο της ταινίας, που είναι φωτεινή και χαρούμενη. Στην πραγματικότητα, τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι σκοτεινά και τρομαχτικά, αλλά στην ταινία το μέρος είναι ντυμένο με κοράλλια και λουσμένο με κόκκινο φως.

* Παρομοίως, το τρίγωνο των Βερμούδων είναι μια μοναδική τοποθεσία στην ιστορία της ταινίας. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα τρίγωνο στη μέση του ωκεανού με καταρράκτες που καταλήγουν στην άβυσσο. Χρειάστηκε επίσης να δημιουργηθούν πολλά πλοία που περνούν από εκεί.

* Η ταινία κλιμακώνεται στη χαμένη Ατλαντίδα, έναν καρτουνίστικο τεράστιο μονόλιθο που αναδύεται από τη θάλασσα, υπό την προστασία ενός μουσικού τέρατος.

* Ο σκηνοθέτης Genndy Tartakovsky χαρίζει τη φωνή του στον Χλαπάτσα και το μωρό Χλαπάτσα.

* Για τις ανάγκες της ταινίας συνεργάστηκαν επαγγελματίες από 43 διαφορετικές χώρες.

* Ένα από τα πλοία στο Τρίγωνο των Βερμούδων έχει το όνομα της γυναίκας του σκηνοθέτη, Dawn. Πολλά από τα υπόλοιπα πλοία που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη σκηνή είναι πραγματικά πλοία που υποτίθεται ότι εξαφανίστηκαν στη μυστηριώδη περιοχή.

* Ο φοβερός και τρομερός κυνηγός τεράτων Βαν Χέλσινγκ ήταν φάντασμα στην πρώτη εκδοχή του σεναρίου.

* Για τις ανάγκες της σκηνής που το πρόσωπο του Ντρακ λούζεται στη σαμπάνια, ο επικεφαλής της ομάδας που είχε αναλάβει τα εφέ έλουσε ο ίδιος το πρόσωπο του με σαμπάνια καμιά δωδεκαριά φορές.

* Το κρουαζιερόπλοιο έχει πάνω από 5.700 φινιστρίνια.

[/toggle]

[toggle title=”Συντελεστές:”]

(από το δελτίο τύπου της Feelgood Entertainment)

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Genndy Tartakovsky

Σενάριο: Genndy Tartakovsky, Michael McCullers

Με τις φωνές των: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, Fran Drescher, Steve Buscemi, Molly Shannon, David Spade, Keegan-Michael Key, Mel Brooks

Μουσική: Mark Mothersbaugh

Μοντάζ: Joyce Arrastia, ACE

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Κώστας Αποστολίδης, Στεφανία Φιλιάδη, Άγγελος Λιάγκος, Χρήστος Συριώτης, Γιάννης Στεφόπουλος, Βασίλης Μήλιος, Λουκάς Φραγκούλης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Φώτης Πετρίδης, Μελίνα Χατζηγεωργίου

Ακούγονται επίσης: Άσπα Τσαμαδή, Μαίρη Ρετσίνα, Ανδρέας Κυριακάκης, Αντώνης Θυσιάδης, Πέτρος Δαμουλής, Ρόζι Παπαϊωάννου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Λίλυ Μουτσοπούλου, Αθανασία Ξυδά, Μόνικα Κασάνη, Σία Μπαμπιονιτάκη, Λίλυ Παπαγιάννη

Μετάφραση: Πάνυ Ναούμ

Προσαρμογή: Πάνυ Ναούμ / Πέτρος Δαμουλής

Σκηνοθεσία: Πέτρος Δαμουλής

Ηχοληψία: Σωτήρης Λουκάτος, Αγγελική Ζαμπούκου

Τεχνικός Προϊστάμενος: Πάνος Ασημένιος

Υπεύθυνη παραγωγής: Έλσα Νούνου

Διεύθυνση: Βίκυ Κάουλα

Στούντιο μεταγλώττισης: Power Media Productions

[/toggle]

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *