Εσεις Σαίξπηρ; Εμείς Γκαίτε
Αν σας εχει λείψει ο ενθουσιασμός , η ολοδροση και παθιασμένη ερμηνεία , ο χειμαρρώδης έρωτας του υπέροχου Shakespeare In Love, μπορειτε να παρηγορηρηθείτε επιτυχώς με ένα ας πούμε αντίγραφό του, τηρουμένων των αναλογιών, δια χειρός Philipp Stolzl, το Goethe ,με πρωταγωνιστή όχι τον Αγγλο βάρδο αυτη τη φορά, αλλα εναν εξίσου διασημο ,εξίσου αγαπητό, Γερμανό: τον Γιόχαν Βολφγκανγκ Τέξτορ Γκαίτε. Τον ένδοξο ποιητή, δημιουργό εργων-θρύλων, όπως ο Φάουστ βεβαιως αλλά και το αριστούργημα των νεανικών του χρόνων, Τα Παθήματα Του Νεαρού Βέρθερου, μυθιστόρημα το οποίο θα τον κανει γνωσ΄το σε όλη την Ευρώπη. Η ταινία του Stolzl δεν θα έλεγα πως ειναι τερας ιστορικής ακρίβειας (π.χ. υπαρχουν πληροφορίες ότι ο Γκαιτε ήταν αριστερόχειρας, ενώ στην ταινία τον βλεπουμε να γραφει με το δεξί, ή οτι μέχρι τα 40 του δεν ειχε ερωτική επαφή με γυναικα, ενώ σε μία ωραιότατηη ερωτική σκηνή της ταινίας, τον βλεπουμε να κανει σεξ με τη Λόττε στα 23 του).
Μάϊος 1772. Ο νεαρός ενθουσιώδης απόφοιτος Νομικής Γκάιτε, βρίσκεται στο Βέτζλαρ για την δικηγορική του άσκηση, αφού ο μπαμπάς του τρανός νομομαθής, τον προορίζει για δικηγόρο. Ο γιός του όμως “αλλοιθωρίζει” με μεγαλο ταλεντο και αφοσίωση προς την ποίηση και τό σχέδιο. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα ανθρώπου που δεν “χωράει” στην ανέραστη και στεγνή επιστήμη. Που δεν του αρκεί ή που δεν του ταιριάζει καθόλου. Ο Stolzl σ’αυτο το πλαίσιο, εστιάζει σε ενα καθοριστικό για την μετέπειτα δημιουργική πορεία του Γκάιτε, περιστατικό, τη γνωριμία και έρωτά του για την όμορφη και ετοιμολογη Καρλόττε Μπούφ. Δίνοντάς μας την ευκαιρία να θυμηθούμε με ποιό τροπο ακριβώς η ζωή εμπνεει την Τέχνη, η Τέχνη την αντιγράφει δημιουργικά και αντλεί από αυτήν το υλικό της.
Το πρωταγωνιστικο ζεύγος των Alexander Fehling-Miriam Stein ειναι απολαυστικό. Ιδίως ο Fehling. Η δε Stein παρουσιάζει εκπληκτικη ομοιοτητα με τη Ντέμπορα Γουίνκερ στα νιάτα της, μείον τη χαρακτηριστική βραχνάδα δεκείνης, οπως μου επεσήμανε ενας φίλος. Συμπαθεστατος επίσης ειναι και ο Volker Bruch στο ρόλο του φίλου και συναδέλφου του Γκαίτε, Βίλελμ Γερουσαλέμ. Ο αντίζηλος του Γκαιτε στην καρδιά της Λόττε, ονομάζεται Αλμπερτ Κέσνερ και τον υποδύεται ο Moritz Bleibtreu , αξιοπρεπέστατος όπως πάντα.
Η πρμαγματική ερωτική ιστορία που υποκρύπτει λοιπόν το αριστούργημα του Βέρθερου, παρουσιάζεται εδω. Που να ‘ξεραν οι νεοι της εποχής, που ντύνονταν σαν τον Βέρθερο( μπλε φράκο-κίτρινο γιλέκο) και αυτοκτονούσαν απο έρωτα με το βιβλίο στην τσέπη, οτι η ιστορια που περιγραφεται μισομασκαρεμένη στο εργο, ήταν προσωπικόδράμα του δημιουργού του.
Η ταινία του Stolzl σίγουρα δεν φτάνει την απερίγραπτη γοητεία και αύρα την ταινία του Madden, αλλά τα κοστούμια της Birgit Hutter, η μουσική του Ingo Ludwig Frenzel, και πάνω απ΄όλα η θυελώδης ερμηνεία του Fehling, δημιουργούν ενα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.
Φράνσις