ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Νιότη (Youth)

youth 006

3popcorn

youth 006Σίγουρα φλύαρος και επιτηδευμένα σοφιστικέ, ο Σορεντίνο, δεν παύει όμως να είναι ένας αξιόλογος σκηνοθέτης. Στη νέα του ταινία, είναι πάλι εικαστικά άρτιος, μπορεί να μη φτάνει την Απέραντη Ομορφιά της προηγούμενης ταινίας του, καταφέρνει όμως και με τη βοήθεια των πρωταγωνιστών του, να πλάσει για εμάς άλλη μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Σε ένα απομονωμένο resort της Ελβετίας απολαμβάνουν τις ήσυχες διακοπές τους δυο ηλικιωμένοι φίλοι, ο μαέστρος και συνθέτης Φρεντ και ο σκηνοθέτης Μικ. Ενώ ο Μικ συνεχίζει να κυνηγά τη ζωή και να εργάζεται, ο Φρεντ φαίνεται να έχει αποτραβηχτεί, δεν δέχεται να εκδόσει τη βιογραφία του και αρνείται πεισματικά να ξαναδιευθύνει τις γνωστές του δημιουργίες, ακόμα κι όταν του το ζητά ως χάρη η ίδια η βασίλισσα της Αγγλίας.

youth-003Με πολλές επιρροές, από το κλασικό υπερβατικό ιταλικό, στον Γουες Άντερσον και από εκεί στο σκανδιναβικό ψυχρό χιούμορ του άλλου Άντερσον, του Ρόι, (Ένα Περιστέρι έκατσε σε ένα Κλαδί συλλογιζόμενο την Ύπαρξη του) δανείζεται στοιχεία και από weird cinema, ο Σορεντίνο έβαλε ίσως περισσότερα συστατικά από όσα χρειαζόταν, ενώ μπορούσε να το κρατήσει πιο απλό και με περισσότερη ουσία. Οι αυτοαναφορές στο χώρο, μέσα από τον χαρακτήρα του Χάρβεϊ Καϊτέλ, θα μπορούσαν να είναι λιγότερες, όπως και τα μουσικά του «διαλείμματα».

Στυλοβάτης του Youth, ο Μάικλ Κέιν, σε μια υπέροχη ερμηνεία, ενός ηλικιωμένου συνθέτη και μαέστρου, που πάσχει από απάθεια και αρνείται πεισματικά να ξαναδιευθύνει το γνωστό του έργο, ακόμα και όταν του το ζητά η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, όπως και να γράψει την αυτοβιογραφία του.

youth 007Στον αντίποδα ο παιδικός φίλος του, (Χάρβεϊ Καϊτέλ) ενώ είναι καταξιωμένος σκηνοθέτης, δεν παύει να θέλει να δημιουργεί και προετοιμάζει πυρετωδώς την νέα του ταινία. Με φόντο ένα πανέμορφο ελβετικό resort και σουρεαλιστικούς δευτερεύοντες χαρακτήρες, αμπελοφιλοσοφίες δυο γέρων πάνω στη ζωή και μικρές κωμικές πινελιές, η ταινία  είναι ένας ύμνος στη νεότητα που χάνεται και στο πολύτιμο, αναπόδραστο του χρόνου που περνά. Εξίσου καλοί, η Ρέιτσελ Βάις και ο Πολ Ντάνο.

Τελικά να τη δω;
Είναι περισσότερο μια ταινία σκηνοθέτη και ο Σορεντίνο ένας auteur με ιδιαίτερο βλέμμα. Αν σας άρεσε η Απέραντη Ομορφιά πιθανότατα και το Youth θα καταφέρει να σας ταξιδέψει.

Fun Trivia: O Ρόλι Σεράνο, είναι τόσο πειστικός στο ρόλο του Ντιέγκο Μαραντόνα ως θαμώνα του πολυτελούς θέρετρου, που πολλοί δημοσιογράφοι, ακόμα και μεγάλων σάιτ αρχικά ξεγελάστηκαν.

 

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *