ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα

Δίκαιος ο Χρυσός Αλέξανδρος του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ταινία Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα της Βαλεντίνα Μαουρέλ από την Κόστα Ρίκα.

Η ταινία παρακολουθεί τη σχέση ανάμεσα σε μία έφηβη, η οποία εξερευνά τα όρια της σεξουαλικότητάς της, και του πατέρα της που έχει μόλις χωρίσει από τη μητέρα της. Η αρχή γίνεται με έναν τρόπο απότομο: παρακολουθούμε μια σκηνή έντασης, τη βίαιη αντίδραση του πατέρα που οδηγεί το αυτοκίνητο έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και στο πίσω κάθισμα τις δύο κόρες του. Κάθε μία από αυτές βιώνει το τραύμα αυτό διαφορετικά.

Στην επόμενη σκηνή η 16χρονη Εύα μοιάζει να ασφυκτιά στο σπίτι με τη μητέρα της. Βρίσκει αφορμή να ξεφεύγει από την καθημερινότητά της πηγαίνοντας να βρει τον πατέρα της, στο σπίτι του οποίου ελπίζει να μπορέσει να μετακομίσει κάποια στιγμή. Η σχέση αυτή σε όλες τις εκφάνσεις της βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας. Μοιάζει σαν χάδι ο τρόπος που παρουσιάζονται τα γεγονότα, με τη σκηνοθέτιδα να ακολουθεί τον δρόμο του τρυφερού ρεαλισμού: οι προσπάθειες του πατέρα να γρα΄ψει ποίηση, η σεξουαλική αφύπνιση ΄της Εύας, οι σχέσεις τους με τους γύρω. Πατέρας και κόρη μοιάζουν να έχουν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας που διαταράσσεται όταν έρχονται σε επαφή με τρίτους.

Εξαιρετικές οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών: ώριμη και μεστή η ερμηνεία της Ντανιέλα Ναβάρο, γεμάτη συναισθηματικές αποχρώσεις η ερμηνεία του Ρεϊνάλδο Αμιέν Γκουτιέρες, ο οποίος κατέκτησε μάλιστα και το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μια σπάνια ταινία, από αυτές που γεμίζουν την καρδιά συναισθήματα.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *