Το SevenArt και οι Cinεπιβάτες παρουσιάζουν ελληνικά & Διεθνή Κιν/φικά Νέα
Μέτωπο Casus Belli
Το Casus Belli του Γιώργου Ζώη, η καλύτερη ελληνική μικρού μήκους ταινία της χρονιάς, κατέκτησε ένα ακόμη βραβείο: το πρώτο βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 4th Gulf Film Festival, το οποίο θεωρείται το νέο ανερχόμενο φεστιβάλ στη Μέση Ανατολή. Η τελετή λήξης έλαβε χώρα στις 20 Απρίλη στο Ντουμπάι, παρουσία του σκηνοθέτη. Στο φεστιβάλ προβλήθηκαν συνολικά 153 ταινίες από 31 χώρες, με μεγάλο προσκεκλημένο τον σπουδαίο Ιρανό σκηνοθέτη Αμπάς Κιαροστάμι. Επόμενος σταθμός της ταινίας του Ζώη είναι το 14o Brussels short Film Festival (22-29 Ιουνίου) στο οποίο έχουν επιλεγεί 90 ταινίες από 2.558 παγκοσμίως. Νωρίτερα βέβαια, για περίμενε και το πρώτο βραβείο ταινίας μικρού μήκους της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (3 Μαΐου) στο Casus Belli.
R.I.P.’s
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 57 ετών, ο ντοκιμαντερίστας Γιάννης Λάμπρου, χτυπημένος από καρκίνο. Ο Λάμπρου είχε σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ “Μεταξύ κόμιξ και άλλων“, “Άϊμαν” (πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας, και πρώτο κρατικό βραβείο και πρώτο βραβείο στο οικολογικό Φεστιβάλ του Ζλατιμπόρ), “Οπλές” (τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), “Ιδρωμένα αλώνια” (πρώτο βραβείο καλλιτεχνικής και τεχνικής αρτιότητας από την ΕΤΕΚΤ), “Λυράρηδες του Αιγαίου“.
&
Νεκρή στην πισίνα της εξοχικής της κατοικίας βρέθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η 66χρονη Γαλλίδα ηθοποιός Μαρί-Φρανς Πιζιέ. Την είχε ανακαλύψει ο Φρανσουά Τριφό και της είχε δώσει ρόλους στα “Αντουάν και Κολέτ” (σκετς του “Έρωτας στα 20“) και “Η αγάπη το βάζει στα πόδια“. Η καριέρα της απογειώνεται και πρωταγωνιστεί σε φιλμ των Ρομπ-Γκριγιέ, Λουίς Μπουνιουέλ, Ζακ Ριβέτ και Αντρέ Τεσινέ. Κερδίζει, μάλιστα, δύο φορές το γαλλικό βραβείο Σεζάρ δεύτερου ρόλου στις ταινίες του Τεσινέ. Τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα.
&
Συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα ο θάνατος του Τιμ Χέθερινγκτον, δημιουργού του ντοκιμαντέρ “Restrepo“, το οποίο είχε μάλιστα προταθεί και για Όσκαρ φέτος. Ο Χέθερινγκτον έπεσε νεκρός στη Μιζράτα της Λιβύης.
Λούφα και στην Αθήνα: Έναρξη γυρισμάτων
Πριν από έξι χρόνια, η ταινία “Σειρήνες στο Αιγαίο” έσπασε κάθε εισπρακτικό ρεκόρ και έγινε η πιο μεγάλη εμπορική επιτυχία του ελληνικού σινεμά. Φέτος, ο Νίκος Περάκης επιστρέφει, επιστρατεύοντας τους ίδιους ηθοποιούς για την πολυαναμενόμενη συνέχεια. Λίγα χρόνια μετά το θερμό επεισόδιο της Πίττας, η μαχητική ομάδα αφήνει το Αιγαίο, συστρατεύεται και πιάνει στεριά… Ο Σταυρακομαθιακάκης – μετά την μυστηριώδη απαγωγή της προστατευόμενης του 12χρονης ορφανής πακιστανής Noori – εγκαταλείπει τον Ψηλορείτη και, ακολουθώντας τα ίχνη της εισβάλει εν μέσω κρίσης στην πρωτεύουσα. Εκεί, ο Παρλαβάντζας κι ο σεφ του, Παπαδάκης, αγωνίζονται να περισώσουν την αλυσίδα ανατολίτικων ταχυφαγείων Sevdali. Ο χακεράς και Ρομπέν των Ραφιών, Νάκος, προσπαθεί να αφυπνίσει το περί δικαίου αίσθημα των συμπολιτών του, ενώ ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Καλούρης αγωνίζεται να αναβαθμίσει την αισθητική της πόλης. Τέλος, ο περιζήτητος γκουρού Τζιμπιτζίδης πασχίζει να ανεβάσει την αυτοεκτίμηση των οπαδών του και του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλος του οποίου είναι η “πρώην” του και νυν υφυπουργός Μαριαλένα.
Αρχαιολογία & σινεμά
Οι λάτρεις της αρχαιολογίας και του σινεμά, έχουν το δικό τους διήμερο. Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαΐου διοργανώνονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας το αφιέρωμα από τον ΑΓΩΝΑ, τη Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας στη Μεσόγειο. Θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες από προηγούμενες διοργανώσεις, καθώς και εκείνες που ξεχώρισαν στην 8η Αρχαιολογική Συνάντηση.
Η κριτική επιτροπή των Καννών
Οριστικοποιήθηκε η κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ των Καννών, της οποίας πρόεδρος είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Είναι λοιπόν: ο Αμερικανός ηθοποιός Τζουντ Λο, η Αμερικανίδα ηθοποιός Ούμα Θέρμαν, η Κινέζα παραγωγός Νανσούν Σι, η Αργεντίνα ηθοποιός και παραγωγός Μαρτίνα Γκάσμαν, ο Νορβηγός συγγραφέας και δημοσιογράφος Λιν Ούλμαν, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ολιβιέ Ασαγιάς, ο Κινέζος σκηνοθέτης Τζόνι Το, και ο σκηνοθέτης από το Τσαντ Μοχάμετ Σαλέχ Χαρούν. Επίσης, εδώ θα βρεις την πλήρη κριτική επιτροπή ταινιών μικρού μήκους.
Και σημείωσε ότι προστέθηκε εκτάκτως η νέα -bollywood- ταινία του Ινδού Σεκχάρ Καπούρ “Bollywood – The Greatest Love Story Ever Told“, που θα κάνει την πρεμιέρα της στις Κάννες εκτός συναγωνισμού.
Κάννες… κλασικά!
14 ταινίες μυθοπλασίας και 5 ντοκιμαντέρ αποτελούν το νεοσύστατο (από το 2004) τμήμα Cannes Classics 2011 που ανακοινώθηκε και εκτός των άλλων περιλαμβάνει το “Ταξίδι στη Σελήνη” που σου παρουσιάσαμε πρόσφατα στο αφιέρωμά μας στις βωβές ταινίες αλλά και τη σημερινή μας τηλεοπτική πρόταση, τον “Κομφορμίστα“. Ολόκληρη τη λίστα, μπορείς να την απολαύσεις εδώ.
Ο Ωνάσης στη μεγάλη οθόνη
Μια ταινία για τον «δικό μας» Αριστοτέλη Ωνάση φαίνεται πως ετοιμάζει ο σκηνοθέτης του “Επίμονου Κηπουρού“, Φερνάντο Μεϊρέγιες. Ο ίδιος δηλώνει ότι φαντάζεται την ταινία ως «ένα είδος Νονού με τον Ωνάση στο επίκεντρο». Την χρηματοδότηση έχει αναλάβει η γαλλική Pathe.
10 χρόνια Tribeca
Έως την 1η Μαΐου διαρκεί το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, το οποίο γιορτάζει τα δέκα του χρόνια. Επειδή φέτος είναι και η επέτειος από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, ο ιδρυτής του Φεστιβάλ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής και να πραγματοποιήσει προβολές ταινιών κοντά στο ground zero. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 93 ταινίες (41 ντοκιμαντέρ και 52 ταινίες μυθοπλασίας). Ήδη την εμφάνισή τους στο κόκκινο χαλί έχουν κάνει αρκετοί σταρ, όπως η Τζούλια Ρόμπερτς.
Μυστική πόρτα
Η Κίρστεν Ντανστ και η Σοφία Κόπολα συνεργάζονται ξανά -μετά τις “Αυτόχειρες Παρθένους” και την “Μαρία Αντουανέττα“- στην ταινία “Secret Door“, για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Σεξ 3D
Η πρώτη τρισδιάστατη πορνό ταινία σπάει ταμεία. Το “Sex and Zen: Extreme Ecstasy” είναι μια ερωτική κωμωδία, που κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ εισπράξεων του “Avatar” στους κινηματογράφους του Χονγκ Κονγκ. Σεξουαλικά ανικανοποίητος λόγιος γνωρίζει ευγενή στην αρχαία Κίνα και τελικά χάνεται στις απολαύσεις του χαρεμιού του. Η 3D ταινία σημείωσε εισπράξεις 2,72 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (241.000 ευρώ) την ημέρα της πρεμιέρας της.
Ο Μεγάλος Γκάτσμπι
Τον “Μεγάλο Γκάτσμπι“, τη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, ν’ αναμένεις. Σκηνοθέτης είναι ο εικονοκλάστης Μπαζ Λούρμαν (“Moulin Rouge“) και θα έχει ως πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την (πιο δημοφιλή από ποτέ) Κάρεϊ Μάλιγκαν. Οι φήμες λένε ότι ο Μπεν Άφλεκ που αναμενόταν να συμμετάσχει αποφάσισε τελικά να αποσυρθεί ώστε να προωθήσει την καριέρα του ως σκηνοθέτης (και πολύ καλά θα κάνει έτσι και αναρωτηθείς).
13 κινηματογραφικά Τοπία Μνήμης
Προχθές Τρίτη ήταν η πρεμιέρα της σειράς ντοκιμαντέρ “Τοπία της Σιωπής” στην ΕΤ1, της εταιρείας παραγωγής του Θάνου Λαμπρόπουλου, Περίπλους. Η σειρά ανιχνεύει τους χώρους γυρισμάτων όπου πραγματοποιήθηκαν εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Τα επεισόδια είναι: 1. Λάκης Παπαστάθης: 26/4 “Θεόφιλος” – Μυτιλήνη, 2. Παντελής Βούλγαρης: 3/5 “Happy Day” – Μακρόνησος, 3. Μιχάλης Κακογιάννης: 10/5 “Το Κορίτσι με τα Μαύρα” – Ύδρα, 4. Λευτέρης Ξανθόπουλος: 17/5 “Ο Δραπέτης” / “Στα Τουρκοβούνια” – Αθήνα, 5. Δήμος Αβδελιώδης: 26/5 “Η Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων” / “Το δέντρο που πληγώναμε” – Χίος, 6. Τάσος Ψαρράς: 31/5 “Δι’ Ασήμαντον Αφορμήν” – Μακεδονία, 7. Θόδωρος Αγγελόπουλος: 7/6 “Αναπαράσταση” – Ήπειρος, 8. Νίκος Κούνδουρος: 14/6 “Μαγική Πόλη” / “Δράκος” – Αθήνα, 9. Γιώργος Πανουσόπουλος: 21/6 “Ταξίδι του Μέλιτος” – Λίμνη Καϊάφα, 10. Βασίλης Βαφέας: 28/6 “Ρεπό” / “Ο Έρωτας του Οδυσσέα” – Αθήνα, 11. Ντίνος Κατσουρίδης: 5/7 “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση” – Αθήνα, 12. Νίκος Περάκης: 12/7 “Λούφα και Παραλλαγή” / “Βίος και Πολιτεία” – Αθήνα, 13. Ροβήρος Μανθούλης: 19/7 “Πρόσωπο με Πρόσωπο” – Αθήνα.
Στα πεταχτά…
– Η φετινή Μόστρα της Βενετίας που θα πραγματοποιηθεί 31/8 – 10/9 θα έχει στο τιμόνι της τον 42χρονο αμερικανό σκηνοθέτη του “Μαύρου Κύκνου” (περσινή ταινία έναρξης του φεστιβάλ της Βενετίας) Ντάρεν Αρονόφσκι ο οποίος έχει σηκώσει στο παρελθόν (το 2008) τον Χρυσό Λέοντα με τον “Παλαιστή” του.
– Δυο ελληνικές ταινίες που ακόμη δεν έχεις δει, η “Αμνηστία” του Μπουγιάρ Αλιμάνι και το “Man at sea” του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, βραβεύτηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λέτσε (12-16 Απριλίου). Η μεν “Αμνηστία” έλαβε τρία βραβεία: Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής, επίσης βραβεία FIPRESCI και CINEUROPA. Το δε “Man at sea” το Rotary International Prize.
– Αναφορικά με το πρόγραμμα Storydoc, τα Μεσογειακά Σχέδια Ντοκιμαντέρ δηλαδή, ανέτρεξε εδώ. Οι αιτήσεις συμμετοχής άνοιξαν.
– Για μάντεψε: Την Τρίτη ήταν το deadline για την εκδήλωση ενδιαφέροντος της (νευραλγικής) θέσης του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Σα να πηγαίνει πολύ αργά η βάρκα, μου φαίνεται…
– Αύριο Παρασκευή ντύσου σα να ήσουν καλεσμένος σε γάμο και βοήθησε στα γυρίσματα της νέας ταινίας του μικρομηκά Δημήτρη Νάκου (παραγωγής Odeon). Το ραντεβού είναι στις 9:30 το πρωί, στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στην (αγωνιούσα για την τύχη της ομαδάρας) Νέα Σμύρνη.
& Cinepivates