ΕΠΙΚΑΙΡΑΦεστιβάλ

15ο fff: Τα βραβεία του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Michael Kohlhaas απέσπασε το μεγάλο βραβείο της κριτική επιτροπής του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, η αυλαία του οποίου έπεσε την Τετάρτη 26 Mαρτίου στον κινηματογράφο Δαναό.

Στη τελετή λήξης, την οποία παρουσίασε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, παρευρέθηκαν πρέσβεις ξένων χωρών, ανάμεσα σε άλλους προσκεκλημένους.

Τα βραβεία

Bραβείο Κριτικής Επιτροπής 2014:

H κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο της στην ταινία Michael Kohlhaas του Arnaud des Pallières. Η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου για το TV5 MONDE έδωσε το βραβείο στoν εκπρόσωπο της Seven Films και της Spentzos Films, εταιριών διανομής της ταινίας για την Ελλάδα, και το οποίο πρόκειται να υποστηρίξει ως χορηγός επικοινωνίας, μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Γράφει ο Antoine Doinel για την ταινία «Τον δέκατο έκτο αιώνα, κάπου στις Cevennes, ο Michael Kohlhaas, ένας προτεστάντης έμπορος αλόγων, έχει μια άνετη και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Θύμα αδικίας από ένα τοπικό άρχοντα που οδηγεί και στο θάνατο της γυναίκας του, αυτός ο ευσεβής και τίμιος άνθρωπος συγκεντρώνει στρατό και επαναστατεί για να πετύχει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του. Η ιστορία είναι πραγματική».

Τιμητική διάκριση:

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποφάσισε και φέτος να απονείμει τιμητική διάκριση στην ταινία «Καμίγ Κλοντέλ 1915» (Camille Claudel 1915) του Bruno Dumont. Η εταιρία διανομής της ταινίας στην Ελλάδα είναι η Videorama Films.

Γράφει ο Τάιλερ: «Η σκηνοθεσία του Ντιμόν θυμίζει ζωγραφική: τα πλάνα του και τα καδραρίσματά του είναι σαν πίνακες. Η μεγάλη δύναμη της ταινίας είναι, πάντως, η Ζιλιέτ Μπινός, η οποία δίνει μια tour de force ερμηνεία στον ρόλο της Καμίλ Κλοντέλ».

Βραβείο Κοινού Fischer 2014:

H ταινία που το κοινό ψήφισε ως καλύτερη είναι το «Tα καλύτερα έρχονται» (Les Beaux Jours) της Marion Vernoux. Το βραβείο απονεμήθηκε στην Feelgood Entertainment, εταιρία διανομής της ταινίας στην Ελλάδα. Στην ταινία βλέπουμε την Fanny Ardant στο ρόλο της  Caroline  άρτι συνταξιούχου με άπλετο ελεύθερο χρόνο που δεν της εγγυάται όμως την γλυκιά ζωή που περίμενε.

Μετά την απονομή των βραβείων, η σκηνοθέτης Valeria Bruni-Tedeschi παρουσίασε την ταινία της Ένας πύργος στην Ιταλία (Un Château en Italie) που προβλήθηκε στη συνέχεια για τους καλεσμένους στη τελετή λήξης.

Ακολούθησε και δεύτερη προβολή της ταινίας για το κοινό.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *