ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

Νύχτες Πρεμιέρας: Ανασκόπηση Δευτέρας (28/9/15)

Με μεγάλο κέφι και την… Ολοκαίνουρια Καινή Διαθήκη (μεταξύ άλλων) συνεχίστηκαν την Δευτέρα οι Νύχτες Πρεμιέρας.

Η Ολοκαίνουρια… Καινή Διαθήκη / Le Tout Nouveau Testament

Σκηνοθεσία: Ζακό Βαν Ντορμέλ

4-popcorn

le tout nouveau testament 001Ο Θεός υπάρχει και μένει στις Βρυξέλλες. Είναι ένας Θεός αυστηρός που αφήνει τη γυναίκα του και την… κόρη του να βλέπουν μόνο αθλητικές εκπομπές, ενώ εκείνος φορά μια βρώμικη ρόμπα και είναι κλειδωμένος στο γραφείο του. Η Έα, η κόρη του έχει απηυδίσει με την αυστηρότητά του και αποφασίζει να του δώσει ένα μάθημα. Στέλνει σε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη την ημερομηνία θανάτου τους. Και στη συνέχεια αναζητά έξι αποστόλους για να τη βοηθήσουν να γράψει την ολοκαίνουρια κενή διαθήκη. Κωμωδία σουρεαλιστικών καταστάσεων που τα βάζει με το Θεό και τη θρησκεία, αναζητώντας παράλληλα την ανθρωπιά. Οι απόστολοι αφηγούνται τις ιστορίες τους, ενώ η κόρη του Θεού ακούει τη μουσική μέσα τους σε μία ταινία που συνδυάζει ονειρικά στοιχεία, με υπέροχη γαλλική αφήγηση και ποιητική γλώσσα και θεότρελη κωμωδία. Χέρια που χορεύουν, αγαλματάκια που μιλάνε, πλυντήρια-πύλες σε άλλους κόσμους, αναφορές σε θαύματα και θρησκευτικές απόψεις -με τον Θεό να λέει ότι ο γιος του, ο Ιησούς «εξοστρακίστηκε» με το δόγμα περί αγαπάτε αλλήλους. Μια πιο εκλεπτισμένη ματιά του Δόγματος -εάν αυτό ήταν ποτισμένο με αρκετές δόσεις Αμελί. Και αν υπάρχει ένα σημείο που κάνει λίγο «κοιλιά», εκεί μετά τη μέση της ταινίας, της το συγχωρούμε γιατί είναι απλά υπέροχη.

Tyler

Η κυρία των Σκύλων / La mujer de los peros

Σκηνοθεσία: Λάουρα Σιταρέλα, Βερόνικα Λίνας

4-popcorn

la-mujer-de-los-perros1Μια άστεγη γυναίκα παλεύει για την επιβίωση της με μόνη συντροφιά ένα κοπάδι σκύλους. Η κάμερα την ακολουθεί στην διάρκεια των τεσσάρων εποχών και καταγράφει τις διαφορετικές ανάγκες που ορίζονται κάθε φορά από τις αλλαγές του καιρού. Εκείνη μένει σιωπηλή σ’ όλα όσα αντικρίζει να πράττουν οι άνθρωποι γύρω της και κάθε φορά νιώθεις ότι αγαπάει τα σκυλιά της πιο πολύ από πριν. Η ανθρώπινη φωνή δεν έχει θέση σ’ αυτή την ταινία, πάρα μόνο ίσως κάποιες στιγμές απλά και μόνο για να εκθέσει το είδος μας ακόμα πιο πολύ απ’ ότι η ίδια η εικόνα. Οι ανάσες των σκύλων παραμένουν κεντρικός ήχος στην ταινία και ίσως ο πιο όμορφος ήχος που έχει ακούσει αυτή η γυναίκα στην ζωή της. Μια ευαίσθητη παραγωγή από την Αργεντινή, που θα αγγίξει τα ζωοφιλικά σου ένστικτα και μια ερμηνεία που θα σε αναγκάσει να σκεφτείς. Μια ταινία απόδειξη ότι μια απλή κινηματογράφηση μπορεί να οδηγήσει σε αριστούργημα αν διαχειριστεί σωστά το συναίσθημα.

Nemo

Η Πυρκαγιά / El Incendio

Σκηνοθεσία: Χουάν Σνίτμαν

3popcorn

el incendio 000

Η Λουτσία είναι σεφ σε εστιατόριο και ο Μαρτσέλο δάσκαλος. Ετοιμάζονται να μετακομίσουν και να κλείσουν τα συμβόλαια για το καινούριο τους σπίτι. Όταν μία καθυστέρηση θα τους αναγκάσει να κρατήσουν στο σπίτι τους ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, οι εντάσεις μεταξύ τους θα αυξηθούν. Τα χρήματα είναι ο καταλύτης για να γίνει ακόμα χειρότερη μία σχέση που έμοιαζε να έχει προβλήματα από την αρχή. Εν μέσω αλληλοκατηγοριών, δηλητηριωδών σχολίων, προσωπικών προβλημάτων και απομάκρυνσης, οι δύο σύντροφοι θα ανακαλύψουν την απόσταση που τους χωρίζει. Ο έρωτας – φυλακή, ο έρωτας – πάθος, ο έρωτας – μαρτύριο, σε μία ταινία για όλα εκείνα που κάνουν την αγάπη να μετατρέπεται σε μίσος και το μίσος να προκαλεί αντιδράσεις πέρα από τα όρια. «Δύσκολη», αλλά γεμάτη ένταση ταινία, με δύο πολύ καλές ερμηνείες.

Tyler

Άκου τι θα πει ο Ντάνι / Danny Says

Σκηνοθεσία: Μπρένταν Τόλερ

three-half-popcorn

danny says 000

Ο Ντάνι Φιλντς ήταν πάντα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Από την παρέα του Άντι Γουόρχολ, σε μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες της αμερικανικής ροκ σκηνής, ο Ντάνι ήταν υπεύθυνος Τύπου της Electra Records και είχε συνεργαστεί με όλους: Νίκο, Λου Ριντ, Ντέιβιντ Μπάουι, MC5, Ramones, Doors. Ο Ντάνι έχει άπειρες ιστορίες να αφηγηθεί και δεν φοβάται καθόλου να το κάνει. Ο Μπρένταν Τόλερ βασίζεται στις αφηγήσεις του ίδιου και συνεργατών του και χρησιμοποιεί animation για να συμπληρώσει τα κενά. Αν κάτι απογειώνει την ιστορία του Ντάνι, αυτό είναι ο… ίδιος. Με το βιτριολικό χιούμορ του δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Από την «απαγωγή» του Τζιμ Μόρισον μέχρι τα θρυλικά πάρτι του τέλους της δεκαετίας του 1960 – αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Ντάνι λέει… Και ό,τι λέει έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Tyler

Τραγούδια που μου έμαθαν τα αδέλφια μου / Songs my brothers taught me

Σκηνοθεσία: Κλοέ Ζάο

two-half-popcorn

songs my brothers taught me 000Ο 18χρονος Τζόνι και η μικρότερη του αδερφή ζουν με την μητέρα τους σ’ ένα ινδιάνικο καταυλισμό. Ο μεγαλύτερος τους αδερφός είναι στην φυλακή, και ο πατέρας τους – που είναι επίσης πατέρας αρκετών άλλων παιδιών από τον καταυλισμό- πεθαίνει σε πυρκαγιά. Το αλκοόλ είναι απαγορευμένο, το παράνομο εμπόριο κυριαρχεί και το καλύτερο μέλλον για εκείνους μοιάζει να είναι μια καριέρα στο ροντέο. Και ενώ η μικρή αγαπά την ζωή της εκεί, ο Τζόνι αγωνιά για την στιγμή που θα φύγει με την κοπέλα του για το Λος Άντζελες. Η ταινία της Κλοέ Ζάο ρίχνει μια ανθρώπινη ματιά σε γεγονότα που καθορίζουν την ζωή μας και στις θυσίες που επιλέγουμε να κάνουμε για εκείνους που αγαπάμε. Χωρίς να έχει εκείνη την δυναμική που θα μπορούσε λόγω της σκληρότητας της κοινωνίας που περιγράφει, το «Τραγούδια που μου έμαθαν τα αδέλφια μου» θα καταφέρει να σε κρατήσει μαζί του τόσο όσο και η διάρκεια του.

Nemo

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *