ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

33.333, η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη

2popcorn

Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει τη σημασία της Οδύσσειας του Νίκου Καζαντζάκη (με τους 33.333 στίχους – εξ ου και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ).

Odysseia2

Από έναν σκανδιναβό μεταφραστή, μέχρι μελετητές του Καζαντζάκη, πλήθος άτομα μιλούν στην κάμερα του Μένιου Καραγιάννη, τόσο για το σπουδαίο έργο, όσο και για την κοσμοθεωρία του ίδιου του Καζαντζάκη.

Το ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχει σίγουρα ενδιαφέροντα πράγματα να αφηγηθεί για τον Καζαντζάκη και το έργο του, ωστόσο είναι σε στιγμές αρκετά κουραστικό, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον μία συγκεκριμένη λογική στο πώς παρουσιάζονται αυτές οι απόψεις.

Odysseia3

Απευθύνεται περισσότερο στον βαθύ γνώστη του έργου του Καζαντζάκη και παρ’ όλο που αναφέρει διάφορες απόψεις (πχ τις καταγγελίες για μισογυνισμό ή τη δυσκολία της ανάλυσης του έργου) δεν κρύβει το βαθύ θαυμασμό για την «Οδύσσεια».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ντοκιμαντέρ είναι, πάντως, το γεγονός ότι όσο ενδιαφέροντα και αν είναι αυτά που λέει, δεν καταφέρνει να μην γίνει σε αρκετές στιγμές κουραστικό.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *