ΕΠΙΚΑΙΡΑΦεστιβάλ

Νύχτες Πρεμιέρας: Τα βραβεία

Μια όμορφη βραδιά έκλεισε τις φετινές Νύχτας Πρεμιέρας στο Παλλάς με τις βραβεύσεις και φυσικά την προβολή της ταινίας ‘Η ζωή της Αντέλ’. Με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και μια σχετική (ευχάριστη) έκπληξη ακούσαμε ότι το μεγάλο βραβείο κέρδισε μια ταινία που την είχαμε ξεχωρίσει από την αρχή, κόντρα στο ρεύμα των περισσότερων κριτικών. Έτσι, το βραβείο ‘Χρυσή Αθηνά’ κέρδισε το γαλλικό ‘Μετά τα Μεσάνυχτα‘!

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση της βραδιάς ας δώσουμε κι εμείς τα συγχαρητήρια μας στο φεστιβάλ και τα δικά μας βραβεία:

Βραβείο Cinepivates – Καλύτερου Ποπκορν: Odeon Οπερα

Βραβείο Cinepivates – Καλύτερα Διατηρημένης Αίθουσας: Ideal

Βραβείο Cinepivates –  Καλύτερης Εξυπηρέτησης/Χωρητικότητας: Odeon Οπερα

Βραβείο Cinepivates – Πρόσωπο του Φεστιβάλ: Νίκος Περάκης (για άλλη μια χρονιά ήταν σχεδόν παντού)

Βραβείο Cinepivates – Καλύτερου Εθελοντή Φεστιβάλ: Κωνσταντίνος

Βραβείο Cinepivates – Καλύτερης Ταινίας Εκτός Διαγωνιστικού: What Richard Did

Βραβείο Cinepivates – Καλύτερης Χολιγουντιανής Ταινίας: All is Lost

Βραβείο Cinepivates – Πιο Σπαρταριστής Κωμωδίας: ΗΚ Forbidden Super Hero

Βραβείο Cinepivates – Καλύτερου Μουσικού Ντοκιμαντέρ: Mistaken for Strangers

Βραβείο Cinepivates – Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Φεστιβάλ: Blackfish

Βραβείο Cinepivates – Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας: Η Λιμουζίνα

Βραβείο Cinepivates – Καλύτερης Ασπρόμαυρης ταινίας: Α Field in England και τέλος,

Βραβείο Cinepivates – Αδικημένου Διαγωνιστικού (ιδιαίτερης μνείας) : Nos Heros sont Mort ce Soir (ίσως άξιζε το σκηνοθεσίας)

Βραβείο Cinepivates – Αδικημένης Ταινίας Μικρού Μήκους: Αντιπαροχή – Νάνσυ Σπετσιώτη (ίσως η καλύτερη ως τώρα δουλειά της, άξιζε σίγουρα κάτι παραπάνω)

Στις μεγαλύτερες απογοητεύσεις του φεστιβάλ, σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, ήταν το Coldwater και φυσικά το άνευ λόγου αρρωστημένου γερμανικού Tore Tanzt. Από τις ελληνικές ταινίες που προβάλλονταν νομίζω η μεγαλύτερη απογοήτευση ήρθε από τους Αισθηματίες του Νίκου Τριανταφυλλίδη, αφήνοντας πίσω του Αδάμαστο και Luton. Από τις λοιπές, απογοητευτική βρήκαμε τη σύγχρονη προσπάθεια μεταφοράς του Σαίξπηρ από τον Τζος Γουίντον, στο Much Ado Aboyt Nothing.

Επιμέλεια-Εκπροσώπηση: Gimli

 Πολύς κόσμος είχε συρρεύσει στο Παλλάς από νωρίς ακόμα κι αν γνώριζαν ότι η είσοδος ήταν αποκλειστικά με προσκλήσεις, μόνο και μόνο για να δουν τις διασημότητες να εισέρχονται. Παρέα τους κρατούσε η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, που υποδεχόταν τους καλεσμένους. Ο κ. Ανδρεαδάκης, αεικίνητος, φρόντιζε όλα να είναι στην εντέλεια, εντός προγράμματος και χαιρετούσε τους επίτιμους προσκεκλημένους. Ο ίδιος μας καλησπέρισε παίρνοντας πρώτος το λόγο στην αίθουσα και μας ανακοίνωσε το φετινό βραβείο κοινού:

  • Βραβείο Κοινού 19ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Short Term 12

Απόλυτα λογικό και αναμενόμενο το αθηναϊκό κοινό να αγάπησε αυτήν την τρυφερή και γλυκεία άκρως συγκινητική ταινία, η οποία είχε δυο πολύ ζεστές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο των John Gallagher Jr./Brie Larson. Ακολούθησε βιντεάκι, όπου o σκηνοθέτης, Destin Cretton ευχαρίστησε θερμά το κοινό που υποστήριξε αυτήν την ταινία.

Αμέσως μετά οι 5 φοιτητές που αποτέλεσαν την φετινή επιτροπή ανέβηκαν στη σκηνή για να δώσουν τα δικά τους βραβεία:

  • Βραβείο Νέων Σκηνοθετών: Δεν είναι Μπαμπούλας (Γιώργος Ευαγγελόπουλος)
  • Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού – Σεναρίου: To κορίτσι της Επανάστασης (La Fille de 14 Juillet)

Όπως θα δείτε ο άτυπος κανόνας βράβευσης ταινιών του σαββατοκύριακου, όπως και στο βραβείο κοινού έτσι και στα βραβεία επιτροπής ίσχυσε και πάλι. Το είχαμε πει από την αρχή ότι φέτος και οι τρεις γαλλικές ταινίες ήταν πάρα πολύ δυνατές και ενδόμυχα πίστευα ότι μπορεί η φετινή χρονιά να αποτελέσει έκπληξη κλέβοντας και τα τρία βραβεία. Με σινεφίλ αναφορές (από τον Ζαν Λικ Γκοντάρ στους Monty Python), η γαλλική αυτή πολιτικο-αισθηματική φάρσα προκαλεί αβίαστα το χαμόγελο του θεατή με τα σουρεαλιστικά και μπουρλέσκ σκετσάκια της. Στο βίντεο μας μίλησε ο σκηνοθέτης Γιαν Γκονζάλες που είχε για μεταφράστρια μια ευχάριστη γκεστ-σταρ έκπληξη.

  • Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού – Σκηνοθεσίας: Προσοχή στο Κενό μεταξύ Συρμού & Αποβάθρας (Stand Clear of the Closing Doors)

Η τρυφερή ιστορία της περιφοράς του 13χρονου Ρίκι που δεν έχει πράσινη κάρτα και πάσχει από Άσπεργκερς στο μετρό της σύγχρονης Αμερικής, ενώ ταυτόχρονα έξω μαίνεται ο τυφώνας Σάντι. Μια ιστορία που φέρνει στο επίκεντρο τόσο το θέμα της μετανάστευσης όσο και το θέμα του αυτισμού. Η ταινία έχει κερδίσει και το ειδικό βραβείο του φεστιβάλ της Τραϊμπέκα. Ο σκηνοθέτης μας χαιρέτισε και μας ευχαρίστησε κι αυτός μέσω βίντεο.

και φυσικά το μεγάλο βραβείο της βραδιάς:

  • Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού ‘Χρυσή Αθηνά’: Μετά τα Μεσάνυχτα (Les Rencontres D’ Apres Minuit)

Το ‘Μετά τα Μεσάνυχτα’ είναι ένα παραμυθένιο σουρεαλιστικό παραμύθι με έντονο αισθησιακό στοιχείο και αρκετό αυτοσαρκασμό. Καθαρή εικόνα, ζωντανά χρώματα, αφαιρετικά στούντιο πλάνα, ζωγραφισμένα background, άλογα μέσα σε κάμαρες, νέον φωτισμοί είναι απλά λίγα από τα παιχνίδια του σκηνοθέτη. Επίσης διέθετε ένα από τα καλύτερα soundtrack του φετινού διαγωνιστικού. Δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του ο σκηνοθέτης Γιαν Γκονζάλες στο βιντεάκι που μας μίλησε.

Ακολούθησε η είσοδος στη σκηνή του Νικ Μπράτσο προέδρου της πενταμελούς επιτροπής που έδινε το μουσικό βραβείο.

  • Βραβείο Μουσικού Ντοκιμαντέρ: Wavemakers (Le Chant de Ondes) 

Όπως τόνισε ο Νικ Μπράτσο η επιτροπή ήταν πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές απόψεις και δυσκολεύτηκαν να βρουν τα κριτήρια με τα οποία θα έκαναν την τελική τους επιλογή. Κάλεσε το φεστιβάλ τις επόμενες χρονιές να έχει περισσότερο πλουραλισμό με την είσοδο και γυναικών στην επιτροπή. Το ντοκιμαντέρ επιλέχθηκε με βάση την ιστορία του, το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε το όργανο Μαρτενώ στην ιστορία της μουσικής και τους πλούσιους ήχους του. Ιδιαίτερα χαρούμενη η σκηνοθέτης Καρολίν Μαρτέλ μας ευχαρίστησε όλους.

Τέλος, πριν την προβολή της ταινίας της η επίσημη προσκεκλημένη, Αντέλ Εξαρχόπουλος, ανέβηκε καταχειροκροτούμενη στη σκηνή για να προλογίσει λιτά την ‘Ζωή της Αντέλ’ λέγοντας “Δώσαμε πολλά σε αυτή την ιστορία αγάπης που ξεπερνά κάθε σύνορο”. Με αέρα από Κάννες έρχεται η ταινία που απέσπασε  τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό φεστιβάλ. H ελληνικής καταγωγής ηθοποιός είναι στη χώρα μας από το Σάββατο, όπου και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Γαλλικό Ινστιντούτο.

(διαβάστε περισσότερα για την συνέντευξη τύπου της Αντέλ στο in.gr)

(επιμέλεια: Gimli)

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *