Σινεμά

Albert Nobbs

Στο Δουβλίνο του 19ου αιώνα μια γυναίκα ζει σαν άντρας. Μέχρι που γνωρίζει έναν άλλο άντρα που είναι γυναίκα, ο οποίος βάζει στον Άλμπερτ τη σκέψη ότι μπορεί να παντρευτεί αν θέλει. Με γυναίκα. Όλα αυτά τα περίπλοκα συμβαίνουν στο AlbertNobbsτου Ροντρίγκο Γκαρσία.

Είναι αλήθεια ότι ο ρόλος του Άλμπερτ υπήρξε ρόλος ζωής για την Γκλεν Κλόουζ.
Το 1982, η ηθοποιός τον ερμήνευε στο θεατρικό σανίδι και από τότε προσπαθούσε να τον μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Τα κατάφερε το 2011.Η ερμηνεία της Γκλεν Κλόουζ είναι αριστοτεχνική, ισορροπώντας σε χαμηλούς τόνους, εκείνους που προτιμά ο Άλμπερτ και στη ζωή του. Καλή ερμηνεία και από τη Μία Γουασικόφσκα.
Ωστόσο, η ταινία είναι αδιάφορη, τόσο στον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα της, όσο και σκηνοθετικά. Δεν απαντά ποτέ σε κάποια ερωτηματικά που αφορούν τα κίνητρα πίσω από τις όποιες αποφάσεις των ηρώων. Τα πάντα μοιάζουν να συμβαίνουν τυχαία, απλά και μόνο επειδή έτσι είναι πιο εύκολα και όχι εξαιτίας του «μοιραίου» (που μπορεί να είχε και ένα ενδιαφέρον, δεδομένης της εποχής και του ρόλου που η «μοίρα» έπαιζε σε αυτήν. Και τελικά, παρά του εν δυνάμει «προχωρημένου» θέματός της, η ταινία είναι υπερβολικά «παραδοσιακή» στην κινηματογράφηση και την αφήγησή της.
Τάιλερ

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Μια σκέψη για το “Albert Nobbs

  • Δεν διαφωνώ με την κριτική. Η ερμηνεία της Glenn Close είναι εξαιρετική. Πιστεύω όμως ότι καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να δώσει μια σκληρή πραγματικότητα, σχεδόν άγνωστη σε εμάς: τη δομή της ιρλανδικής κοινωνίας, τη φτώχεια που είχε σαν αποτέλεσμα να «μετακομίσει» η μισή χώρα στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως τη δύναμη της Καθολικής Εκκλησίας. Πάνω σε αυτήν χτίστηκε η ανεξάρτητη Ιρλανδία στις αρχές του 20ού.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *