ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Η Αλίκη Μέσα από τον Καθρέφτη

3popcorn

Ήμουν από τους ανθρώπους που τους άρεσε η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Τιμ Μπάρτον. Μπορείς να είσαι όσο ελιτιστής θέλεις, να πεις ότι αυτή η Αλίκη δεν είχε καμία σχέση με την Αλίκη του Λούις Κάρολ, να βρίσεις, να φωνάξεις. Και να έχεις δίκιο σε όλα. Αλλά από την άλλη, η Αλίκη ήταν ένα σουρεαλιστικό εξπρεσιονιστικό παραμύθι και το μόνο της «ατόπημα» ήταν για μένα τα υπερβολικά ψεύτικα εφέ.

alice-glass-001

Η συνέχεια της Αλίκης δεν έχει έναν Τιμ Μπάρτον στη σκηνοθεσία, αλλά στην παραγωγή. Και έρχεται κουβαλώντας μαζί της κακές κριτικές, με τους κριτικούς να σημειώνουν ότι η ταινία «δεν έχει μαγεία» και ότι «είναι χειρότερη ακόμα και από την πρώτη» -που τη θεωρούσαν κακή.

Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο. Η Αλίκη Μέσα από τον Καθρέφτη έχει περίσσευμα μαγείας, καρδιάς και πρωτοτυπίας και στο επίκεντρό της ένα πολύ δυνατό μήνυμα.

Όπως δεν μπορώ να κατανοήσω τον υπερβολικό ενθουσιασμό για το Βιβλίο της Ζούγκλας, έτσι δεν μπορώ να κατανοήσω και την υπερβολική εμπάθεια για την Αλίκη Μέσα από τον Καθρέφτη.

alice-glass-0003

Η ιστορία ξεκινά λίγο μετά από εκεί που την είχαμε αφήσει: Τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης «Αλίκης», η Αλίκη Κίνγκσλεϊ έχει εργαστεί ως καπετάνισσα για τρία χρόνια σε δικό της πλοίο. Η επιστροφή της στο Λονδίνο της δείχνει ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Μεταξύ άλλων και ο Αβεσσαλώμ που έχει γίνει μπλε πεταλούδα. Ο Αβεσσαλώμ θα την οδηγήσει μέσα από τον καθρέφτη και στην Κάτω Χώρα, όπου η Αλίκη θα διαπιστώσει ότι ο φίλος της, ο Τρελός Καπελάς, χρειάζεται τη βοήθειά της. Όμως για να τα καταφέρει, η Αλίκη θα χρειαστεί να τα βάλει με τον Χρόνο (που εδώ είναι πραγματικός).

Σύμφωνοι. Η δεύτερη Αλίκη είναι περισσότερο παιδική ταινία. Και δεν βασίζεται ούτε αυτή στο έργο του Λούις Κάρολ (έχει εμπνευστεί μόνο από τους χαρακτήρες). Αλλά παραμένει απολαυστική. Δυναμική, πεισματάρα και καλόκαρδη η Αλίκη της ταινίας κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους φίλους της, χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες των πράξεών της.

alice-glass-0004

Κάπως έτσι μάς εισάγει σε έναν φαντασμαγορικό κόσμο. Η επίσκεψη της Αλίκης στο Βασίλειο του Χρόνου είναι από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μαγικά ρολόγια, τεράστιες σφαίρες και έναν Σάσα Μπάρον Κοέν που κάνει τα συνηθισμένα του κόλπα, αλλά δεν είναι ενοχλητικός.

Στόχος είναι να λάβει η Αλίκη ένα πολύ βασικό μήνυμα. «Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να μάθεις κάτι από αυτό, της λέει ο Χρόνος, παρά το γεγονός ότι εκείνη είναι αποφασισμένη να μην ακούσει. Το παρελθόν και οι συνέπειές του βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας: τα λάθη του παρελθόντος, αυτά που δεν πρόλαβες (ή δεν ήθελες) να πεις, αυτά που δεν πρόλαβες να κάνεις.

Όλοι οι ηθοποιοί γνωρίζουν τους χαρακτήρες τους καλά και μοιάζουν να το διασκεδάζουν, σε μία περιπέτεια που προσωπικά βρήκα καλύτερη από την πρώτη.

alice-glass-002

Τελικά να τη δω;

Θα θαμπωθείτε από τη δουλειά που έχει γίνει στα εφέ, ενώ μικροί και μεγάλοι θα περάσετε ένα ευχάριστο βράδυ.

Trivia: Η ταινία αποτελεί την 7η συνεργασία της Έλενα Μπόναμ Κάρτερ με τον Άλαν Ρίκμαν. Ήταν και η τελευταία ταινία του Ρίκμαν πριν από τον θάνατό του.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *