Αφιερώματα

Αφιέρωμα στον Andrzej Wajda στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας και η καλλιτεχνική εταιρεία Kampania Artystyczna διοργανώνουν με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Βαρσοβίας (Filmoteka Narodowa), του Πολωνικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, του Ινστιτούτου Άνταμ Μιτσκίεβιτς, του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον μεγάλο Πολωνό δημιουργό Αντρέι Βάιντα.

Το αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί τη σημαντικότερη αναδρομή στο σκηνοθέτη τα τελευταία χρόνια εκτός Πολωνίας. Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σ’ ένα αφιέρωμα πέντε ψηφιακά αποκατεστημένες του ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν σε DCP (Digital Cinema Package): Στάχτες και διαμάντια (1958), Λότνα (1959), Αθώοι μάγοι (1960), Η γη της επαγγελίας (1975), Άνθρωπος από σίδερο (1981).

Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου 2012 , σημαντική ημερομηνία για την ιστορία της Πολωνίας, καθώς  31 χρόνια πριν, στις 13 Δεκεμβρίου του 1981, ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στην Πολωνία το στρατιωτικό νόμο, με αποτέλεσμα να συλληφθούν χιλιάδες στελέχη της «Αλληλεγγύης». Με αφορμή την επέτειο θα τιμηθεί ένας σκηνοθέτης, που η πολιτική διαπερνά το  έργο του.

Συνολικά θα προβληθούν 18 μεγάλου μήκους ταινίες μεταξύ των οποίων πολλές ανέκδοτες στην Ελλάδα, καθώς και σπάνιες μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη – μεταξύ των οποίων και ταινίες που επέλεξε ο ίδιος – όπως η τηλεοπτική ταινία Przekladaniec (η μοναδική κωμωδία στην καριέρα του), αλλά και το ντοκιμαντέρ Η νεκρή τάξη -ταινία αφιερωμένη στην ομότιτλη θεατρική παράσταση του Tadeusz Kantor.

Διαβάστε επίσης: Συζητώντας με τον Βάιντα

Διαβάστε επίσης: Ο Άντρέι Βάιντα στην Ταινιοθήκη

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Μια σκέψη για το “Αφιέρωμα στον Andrzej Wajda στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *