ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με Ρενέ, Βούλγαρη και Τσιώλη συνεχίζεται το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας

Με την πιο ευφορική ταινία του Αλέν Ρενέ, το ανορθόδοξο μιούζικαλ Η Ζωή Είναι Ένα Τραγούδι (Δευτέρα 14/07), συνεχίζεται το 4ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Ο Ρενέ, ο οποίος απεβίωσε πριν λίγους μήνες στην ηλικία των 91 ετών, πειραματίζεται με τις συμβάσεις του είδους και επιλέγει οι συναισθηματικές μεταβολές των ηρώων του να εκφράζονται και να αντανακλώνται μέσα από μια πληθώρα αξέχαστων γαλλικών τραγουδιών από τους Τζέιν Μπίρκιν, Σερζ Γκενσμπούρ, Σαρλ Αζναβούρ και Δαλιδά. Αφιερωμένο στον βρετανικής καταγωγής σεναριογράφο και σκηνοθέτη Ντένις Πότερ, – γνωστό για τις ανατρεπτικές μουσικοχορευτικές δημιουργίες του «Pennies From Heaven», «The Singing Detective»-, ο Αλέν Ρενέ δημιούργησε το δικό του ρομαντικό, άκρως παιχνιδιάρικο αλλά και ανορθόδοξο μιούζικαλ. Η ταινία προβάλλεται ως ελάχιστος φόρος τιμής στον Αλέν Ρενέ και στην εκπληκτική κινηματογραφική κληρονομιά που άφησε πίσω του, στο πλαίσο της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας.

Η προβολή θα γίνει στον κινηματογράφο Δεξαμενή.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με το Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (15/07). Το Ακροπόλ είναι μία από τις αγαπημένες ταινίες του ίδιου του σκηνοθέτη, ένας φόρος τιμής στην ελληνική επιθεώρηση.

Ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει πως σκέφτεται κάποιο καλοκαίρι να ξαναβγάλει την ταινία στις αίθουσες. Έχοντας στο επίκεντρο τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και τον ευφυή δραματικό οίστρο των θεατρανθρώπων που κατάφεραν να κάνουν τις μουσικές παραστάσεις του φημισμένου θεάτρου, την απόλυτη θεσμική διαφυγή για το κοινό της Αθήνας την ταραγμένη δεκαετία του ’50, ο Παντελής Βούλγαρης θέλησε να τιμήσει με το Ακροπόλ τον κόσμο του θεάτρου μέσα από μια αναπαράσταση του γεμάτη ζωντάνια και ρυθμό. Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, τα θεαματικά χορευτικά νούμερα, η μουσική του Γιώργου Μουζάκη και τα τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου, πλαισιώνουν ιδανικά ένα σπουδαίο θίασο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Σταύρο Παράβα στο ρόλο του αυτοδημιούργητου θεατρώνη και τον Λευτέρη Βογιατζή ως πρώην παιδί-θαύμα του κινηματογράφου αλλά και τον Κωνσταντίνο Τζούμα στο ρόλο του πρωταγωνιστή – σταρ Πλάτωνα.

Ακολουθεί το Ας Περιμένουν Οι Γυναίκες του Σταύρου Τσιώλη στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος (17/07).

Το Ας Περιμένουν οι Γυναίκες είναι μια ταινία βαθιά ελληνική που δεν νοιάζεται για το πώς θα εκφραστεί αλλά καίγεται για αυτά που θέλει να εκφράσει. Ο Πάνος, ο Μιχάλης και ο Αντώνης ξεκινούν το περίφημο ταξίδι τους για να βρουν τις γυναίκες τους στην Θάσο αλλά σαν σύγχρονοι ήρωες τις Οδύσσειας, δεν επιθυμούν πραγματικά να φτάσουν στον προορισμό τους και περιπλανιούνται αενάως, φιλοσοφώντας για την ελληνική πραγματικότητα.

Επιστρατεύοντας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Αργύρη Μπακιρτζή και τον πρόσφατα εκλιπόντα Σάκη Μπουλά, ο Τσιώλης προικίζει την ταινία του με το ειδικό βάρος τριών ηθοποιών που έχοντας για πρώτη ύλη τους εξωφρενικά αστείους διαλόγους του σεναρίου, εκτοξεύουν βιτριολικές ατάκες, τις οποίες οι γενιές που ακολούθησαν έχουν πλέον αποστηθίσει, σε ένα φιλμ που οφείλουμε να θεωρούμε κλασικό στην ελληνική κινηματογραφία.

Σταύρος Τσίωλης aka ο Ταρκόφκσι ή ο Άντερσον του φτωχού, Η προσωπικότητα

Σταύρος Τσίωλης aka ο Ταρκόφκσι ή ο Άντερσον του φτωχού, Η Απόδειξη

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *