ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

H Βarbie και οι αδελφούλες της σε μια απίθανη κουταβοπεριπέτεια

2popcorn

Σε μία σχεδόν άδεια κινηματογραφική αίθουσα, μετά το Μακμπέθ κάθισα να δω την Μπάρμπι.

Και δεν είδα την Μπάρμπι που είχα στο μυαλό μου από τα παιδικά μου χρόνια. Εμφανισιακά, σίγουρα, είδα μία ξερακιανή ξανθιά φιγούρα, εκεί δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Αλλά αυτή η Μπάρμπι είχε και κοινωνικό μήνυμα, ενώ δεν δίσταζε να κοροϊδέψει την εξάρτησή μας από τον ψηφιακό κόσμο!

barbie005

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Η Μπάρμπι και οι τρεις αδελφές της πηγαίνουν στην επαρχιακή πόλη που μένει η γιαγιά τους και για να περάσουν το καλοκαίρι. Η Μπάρμπι διαπιστώνει ότι η οικονομική κρίση (ναι, καλά διαβάσατε!) έχει αφήσει βαρύ πλήγμα στην πόλη, η οποία χρειάζεται άμεσα μια ένεση ρευστότητας. Μήπως η αναζήτηση ενός παλιού θησαυρού που φέρεται να είχαν κρύψει οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης για τις δύσκολες ώρες δώσει την απάντηση;

barbie006

Είναι εντυπωσιακό που μια τέτοια ταινία μιλά -έστω και με τρόπο αφελή- για την κρίση. Κλειστά καταστήματα, ανεργία, ένα πανηγύρι που παρά λίγο να ακυρωθεί, όλα αυτά περνούν από τα μάτια της Μπάρμπι.

barbie007Ταυτόχρονα, βλέπουμε την εξάρτηση της αδελφής της από οτιδήποτε ψηφιακό. Παράξενες εφαρμογές, μπλογκ, σέλφι, είναι όροι που ακούγονται συχνά στην ταινία, αλλά δεν λείπει και η… ειρωνία. Όταν για παράδειγμα η Μπάρμπι θυμάται έναν στίχο από ένα τραγούδι που η αδελφή της δεν τον είχε βρει στο Διαδίκτυο, ακούγεται το σχόλιο: «Μπα; Δεν υπάρχουν τα πάντα στο Διαδίκτυο;» Ενώ και στο τέλος επιλέγεται και ένας συνδυασμός ανάμεσα στη νοσταλγία του παρελθόντος και στο πόσο συναρπαστικό φαίνεται το μέλλον.

Τελικά να τη δω; Εντάξει, όλα λύνονται εύκολα σε αυτή την ιστορία, ενώ οι γενναίες δόσεις χαριτωμενιάς μπορεί να σας εκνευρίσουν. Εάν, όμως, έχετε ένα μικρό κοριτσάκι που αγαπά τις περιπέτειες, αυτή δεν είναι η χειρότερη που μπορεί να δει κανείς.

Fun trivia: Τα ονόματα των τεσσάρων κουταβιών που έχουν στην παρέα τους η Μπάρμπι και οι αδελφές της είναι Taffy, DJ, Rookie και Honey.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *