ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ψ

psy  kalliopi legaki

3popcorn

Άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη δύσκολη καθημερινότητα. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.

Η Καλλιόπη Λεγάκη αφουγκράζεται με ευαισθησία ανθρώπους που αξιοποιούν τις καινούριες δομές και δίκτυα που έχουν στηθεί στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην επανένταξή τους.

hqdefault (1)

Συγκινητικό και ανθρώπινο ντοκιμαντέρ που μιλά για ένα θέμα που σε μεγάλο βαθμό και μέχρι πρόσφατα ήταν ταμπού για την Ελλάδα.

Ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ. Το Ψ εντάσσεται σε μια ανοιχτή και διαρκή έρευνα στην ψυχική υγεία και την ψυχιατρική ηθική που εξελίσσεται μέσω του ντοκιμαντέρ Ψ και της ψηφιακής πλατφόρμας Psy Files.

hqdefaultΗ ιστορία του Project Ψ ξεκίνησε το 2008 με αφορμή παλαιότερη πτυχιακή εργασία του Άλκη Γούναρη στην οποία βασίστηκε το αρχικό σενάριο της ταινίας τεκμηρίωσης. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το 2015, η έρευνα, οι συνεντεύξεις αλλά κυρίως η γνωριμία με τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον αποκλεισμό, την οδύνη αλλά και την θεραπευτική διαδικασία, διαμόρφωσαν τελικά ένα πλαίσιο καταγραφής που συνδύαζε από τη μια πλευρά εξομολογήσεις και μαρτυρίες των ασθενών και από την άλλη πλευρά ένα θεωρητικό πλαίσιο αναζήτησης με συνεντεύξεις ειδικών του χώρου της ψυχικής υγείας.

Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή στους ίδιους τους ανθρώπους που βιώνουν τον αποκλεισμό και τους επιτρέπει να ακουστούν, να εκφράσουν τους φόβους, τις ανησυχίες, αλλά και τις ελπίδες τους.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *