ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Αρκούδες (Bears)

two-half-popcorn

bears 005

Ένα τρυφερό βλέμμα από τη Disneynature στη ζωή των αρκούδων, περιγράφοντας τον πρώτο χρόνο δυο νεογέννητων καφετιών αρκούδων στην χερσόνησο της Αλάσκας.

Όμορφες εικόνες ντυμένες με υπέροχη μουσική. Δεν θα δώσει πολλά στοιχεία για τα συμπαθή ζώα, ούτε θα μάθετε κάτι που πιθανότατα δεν γνωρίζατε ήδη. Θα μπορέσετε όμως να χορτάσετε 78 λεπτά γεμάτα με τις αρκούδες που ζούνε στο προστατευμένη περιοχή.

bears 004bears 008

Βασικοί πρωταγωνιστές η μαμά Σκάι και τα δυο μικρά της, ο Σκάουτ και η Άμπερ. Ο κακός (που φυσικά υπάρχει, όπως σε όλα τα ντίσνεϊ) είναι ο Τσίνουκ, υπάρχει όμως και ο Μάγκνους και ο Τικάνι. Έχει ενδιαφέρον που ονοματίζει τις αρκούδες και τους προσδίδει ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Βλέπουμε τα πρώτα πατήματα, την κοινωνική ζωή με τις υπόλοιπες αρκούδες αλλά και τους κινδύνους που μερικές φορές αυτή επιφυλάσσει, το ψάρεμα και τα παιχνίδια, την προετοιμασία για το χειμώνα.

bears 007bears 001

Το ντοκιμαντέρ δεν αποφεύγει το κλασικό παλαιό ύφος αφήγησης, με το διαρκές voice over της περιγραφής. Απέχει όμως από τα κλασικά «εκπαιδευτικής τηλεόρασης» και National Geographic στην πιο παιδική αφήγηση. Η φωνή του Τζον Σ.Ράιλι είναι συμπαθητική, με ωραίους χρωματισμούς και χιούμορ. Παρόλα αυτά η συνεχής αφήγηση γίνεται σε σημεία κουραστική ενώ η εικόνα έχει δύναμη από μόνη της.

Φυσικά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια του συνεργείου που ακολουθούσε όλο αυτό το διάστημα τις αρκούδες, τις παρατηρούσε και τις κινηματογραφούσε.

bears 003Τελικά να το δω; Περισσότερο καλή επιλογή για παιδιά. Ένα ωραίο ντοκιμαντέρ γεμάτο ωραίες εικόνες, λιγοστά όμως εγκυκλοπαιδικά στοιχεία. Ο χρόνος κυλά ευχάριστα και πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζεστε.

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *