ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Η Πεντάμορφη και το Τέρας (Beauty and the Beast)

3popcorn

Η ιστορία της αγάπης μιας πεντάμορφης και ενός τέρατος έρχεται ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες, μετά τα κινούμενα σχέδια του 1991, από την Disney. Η Μπελ παγιδεύεται στο κάστρο του Τέρατος και τα πέταλα ενός τριαντάφυλλου μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για την «μονιμοποίηση» μια κατάρας. Η λύση βρίσκεται στην αληθή αγάπη. Σε εκείνη την αγάπη που δεν χτίζεται πάνω σε όμορφα χαρακτηριστικά αλλά πάνω σε όμορφες ψυχές.

bf868044-08cc-11e7-87e4-643a2b8f6c39-780x393

Όταν μια μάγισσα θα νευριάσει με την αλαζονεία ενός πανέμορφου νεαρού πρίγκιπα, θα ρίξει στο κάστρο όπου ζει μια κατάρα που θα μετατρέψει εκείνον σε τέρας και όλους τους κατοίκους του κάστρου σε ζωντανά αντικείμενα. Θα του δώσει ένα τριαντάφυλλο που όταν και το τελευταίο του πέταλο πέσει τίποτα πια δεν θα είναι αναστρέψιμο. Ο πρίγκιπας βυθίζεται στην μελαγχολία του, ενώ το κηροπήγιο, το ρολόι, η τσαγιέρα και οι υπόλοιποι είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην ανθρώπινη φύση τους. Η μαγεία του παραμυθιού ζωντανεύει από τον Μπιλ Κόντον, όπου με την Disney στην παραγωγή, καταφέρνει να δώσει σάρκα και οστά σ’ ένα παραμύθι που οι περισσότεροι λίγο ως πολύ γνωρίζουμε.

Η ανιδιοτελής αγάπη και η ταπείνωση της ματαιοδοξίας εμπλουτίζουν ένα ειδύλλιο που καταρρίπτει την εικόνα του όμορφου πρίγκιπα ως το ιδανικό που ψάχνει κάθε κοπέλα. Η ομορφιά δεν είναι το ζητούμενο αλλά η αγνότητα του σκοπού. Το  γαλλικό παραμύθι που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και φέρει την υπογραφή του Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve έχει εμπνεύσει πολύ διαφορετικές μορφές της τέχνης που θέλησαν να αποτυπώσουν έναν έρωτα πέρα από στερεότυπα. Στις παιδικές μας αναμνήσεις όμως κυριαρχεί η απεικόνιση της Disney με πρωταγωνίστρια την Μπελ και το κίτρινο της φόρεμα. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αναβιώσει και ο Κόντον έχοντας στο μυαλό του, πλάνο προς πλάνο, το κλασικό κινούμενο σχέδιο. Η Έμα Γουότσον ενσαρκώνει την ανεξάρτητη Μπελ, που αγαπάει περισσότερο από οτιδήποτε τον πατέρα της, διαβάζει βιβλία και αρνείται να υποκύψει στον έρωτα του αλαζόνα Γκαστόν. Η Μπελ αποτελεί το γυναικείο πρότυπο που θέλει να αποδεσμευτεί από την εικόνα του κοριτσιού που υπακούει σ΄ ότι της επιβάλλει ο κοινωνικός της μικρόκοσμος.

beauty_web2

Η προσεγμένη δημιουργία της ταινίας είναι εμφανής σε κάθε λεπτομέρεια, αλλά κυρίως σ’ ότι αφορά την ψηφιακή ζωή των αντικειμένων.  Οι φωνές των Γιούαν ΜακΓκρέγκορ (Λουμιέρ) , Ίαν ΜακΚέλεν (Τικι Τάκα) και Έμα Τόμσον (Μαντάμ Τσαγερό) ενισχύουν την δυναμική των αντικειμένων- συντρόφων του τέρατος. Η δουλειά της Jacqueline Durran στα κουστούμια βασίζεται στο κλασικό κινούμενο σχέδιο κάνοντας πραγματικότητα ρούχα που σχεδιάστηκαν στο χαρτί πριν αρκετά χρόνια.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας πέρα από μια συγκινητική ιστορία παραμένει και μιούζικαλ. Έτσι τα τραγούδια έχουν τον πρώτο λόγο, αν και ο υποτιτλισμός δεν βοηθάει καθώς παραμένει στην μετάφραση που έχει χρησιμοποιηθεί στην μεταγλώττιση. Καλύτερα όταν τραγουδάνε στην οθόνη να μην διαβάζεις τους υπότιτλους γιατί θα χαθείς, κυριολεκτικά, στην μετάφραση!

landscape-1478512906-beauty-and-the-beast-movie

Πέρα όμως από τα ζητήματα που θίγονται στο παραμύθι και αφορούν στην αναγνώριση της διαφορετικότητας ως κάτι που δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης μιας προσωπικότητας, νέα θέματα έρχονται στο προσκήνιο της δραματουργίας και αποτυπώνουν τον έρωτα όχι μόνο μακριά από το κριτήριο της ομορφιάς, αλλά μακριά και από το κριτήριο του  φύλου. Περισσότερα θα διαπιστώσεις στο πανί.

Ξεκινώντας με το πλεονέκτημα ότι βασίζεται σε μια ιστορία που είναι ήδη κλασική, η Πεντάμορφη και το Τέρας δεν θα σου προσφέρει κάτι νέο αλλά μια ενισχυμένη ψηφιακά εκδοχή που θα μεγαλώσει πολλά παιδιά ακόμα – ευτυχώς!

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *