ΘΕΜΑΤΑΣινέ εμπειρίες

Σινεμά: O Νίκος Παναγιωτόπουλος «συναντά» το Νίκο Παναγιωτόπουλο

grafikos-xaraktirasΟ σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο γεμάτο μικρές αφηγήσεις για την παιδική του / μας ηλικία που υπήρξαν στιγμές που μου προκάλεσε το συναίσθημα που μου προκαλούσε το να διαβάζω τα βιβλία του Μικρού Νικόλα. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα, μία κινηματογραφική εμπειρία:

Σινεμά

Πρέπει να πήγαινα στην Πρώτη Λυκείου, αλλά δεν είχα δει πολλές ταινίες ως τότε. Μια φορά μας είχε πάει ο πατέρας στο κατάμεστο «Άστρον», στην Κηφισίας, να δούμε τον Παύλο Μελά κι άλλη μια φορά, σε θερινό, το Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση, αλλά αυτές δεν μετρούσαν.

idlers-koiladas-panayotopoulos

Κάπου είδα ότι στην «Αρμονία» έπαιζε μια ταινία με τίτλο ποίημα: Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας. Είπα στον πατέρα πως ήθελα να πάω σινεμά. Με ρώτησε τι έπαιζε. Του είπα. Τον παραξένεψε ο τίτλος κι έτσι αποφάσισε να με συνοδέψει ως την είσοδο, όπου διαπίστωσε πως ήταν ακατάλληλη δι’ ανηλίκους. Εγώ επέμεινα πως ήθελα οπωσδήποτε να μπω. Ο πατέρας πήγε και ρώτησε τον άνθρωπο στο ταμείο -τον γνώριζε. Εκείνος τον καθησύχασε, ταινία για κουλτουριάρηδες, του είπε, είχε λίγο γυμνό, βυζί, τίποτε φοβερό. Ο πατέρας έδωσε με τα πολλά την έγκρισή του. Την είδα. Μου άρεσε πολύ. Έπαιξε ρόλο και το ότι η πρώτη ταινία που είχα επιλέξει να δω ήταν του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

*  Ο «Γραφικός Χαρακτήρας» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. O Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχει γράψει σενάρια για περισσότερες από δέκα ταινίες μεγάλου μήκους (Απόντες, Βασιλιάς, Αγρύπνια, Ώρες κοινής ησυχίας κ.ά.). Ο «Γραφικός Χαρακτήρας» είναι το έκτο βιβλίο του.

* Πέραν του κοινού πάθους με το σινεμά, το κοινό ονοματεπώνυμο με τον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι απλή συνωνυμία.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *