ΆποψηΘΕΜΑΤΑ

Spike Lee, Zach Braff, Γιάννης Ρουμπούλιας μία χαρούμενη οικογένεια

Τι κοινό έχουν ο Spike Lee, o Zach Braff  και ο Γιάννης Ρουμπούλιας;  Ποιο είναι το κοινό των τριών αυτών [highlight color=”eg. yellow, black”]μεγάλων ανδρών?[/highlight] To kickstarter, το indiegogo και δη το crowdfunding. Το ποιο, το ποιο και το τι?

Καταρχίν καλή μου, ποιος είναι ο Zach Braff? Αχ, αχ, αχ  Garden State (2004)… σενάριο και σκηνοθεσία του Zach Braff. Σε συγχωρώ όμως γιατί μάλλον ξέρεις τον Πανίσχυρο Μεγιστάνα των Νίντζα (ή έτσι που το πάει ο κωμωδός θα τον έχεις μάθει μέχρι τώρα). Οκ και crowdκάτι, kickass και gogo…???

Υποσημειωση: Ότι βλέπετε με κόκκινο είναι λινκ να ξέρετε! Και όταν νυστάζεις δεν παν καλά τα πράγματα.

CROWDFUNDING

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση διαφόρων σκοπών από το κοινό. Ναι ρε διάολε από το κοινό. Φυσικά είναι πολύ δημοφιλές για την δημιουργία ανεξάρτητων κινηματογραφικών παραγωγών.

 ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες (250 παρακαλώ) οι οποίες χρησιμοποιούνται για crowdfunding και δύο από τις πιο γνωστές είναι το Indiegogo και το Kickstarter.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 1. Περιγράφεις την Ιδέα και συνήθως πως φαντάζεσαι να την υλοποιήσεις
 2. Δηλώνεις τον χρηματικό στόχο σου
 3. Δημιουργείς κατηγορίες χρηματοδότησης (Pledge) με ποσά και ανταμοιβές στήριξης (back). Λες π.χ.  αν σου δώκουν 5 ευρώ θα λάβουν πρόσβαση στο ημερολόγιο γυρισμάτων σου). Πολλές φορές οι υψηλές κατηγορίες χρηματοδότησης έχουν περιορισμένο αριθμό ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν.

Η πυκνότητα δημιουργικότητας στις ανταμοιβές δε, εκπλήσσει του σεϊ δε λιστ. Εκτείνονται από υπογεγραμμένα αντίτυπα cd, dvd, bluray,  αυτοκόλλητα, βόλτες, εκδρομές, ρόλοι, αναφορά στους τίτλους, δημιουργία βίντεο με δικό σου σενάριο,  μέχρι 1 ώρα με τους συντελεστές πριν την προβολή του ταινιακίου σε κάποια πόλη ή το να πας στον αγώνα των Nicks αγκαλιά με τον Spike  και άλλα τέτοια φευγάτα.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Όπως καταλαβαίνετε με οτιδήποτε που δεν έχει ως μοναδικό του κίνητρο το κέρδος, το debate είναι τεράστιο, γιατί δεν λειτουργεί ανταποδοτικά με την έννοια την σωστή την παραδοσιακιά. Λειτουργεί φτηνιάρικα, DIY, τσιφούτικα.  Άσε που δεν σου δίνει και ποσοστά στα κέρδη. Βέβαια κι εσύ δίνεις 10-300 ευρώ(ορ ντολαρς) κατά βάση, ενώ στην πιο σπάνια περίπτωση να δώσεις το αστρονομικό για μας ποσό των 10.000.

Tα στουντιακά φιλμ θέωρούν ένα ποσό τύπου 50 εκατομμύρια δολλάρια ΜΗ-ΔΑ-ΜΙ-ΝΟ. Και μην ξεχνάς τα Blockbuster, πλέον γυρίζονται ως καθημερινές ταινίες, ενώ οι καθημερινές ταινίες ως κερασάκι στην τουρτίτσα. Οπότε ποιος χτυπά την μαϊμού στον πισινό των ανεξάρτητων δημιουργών; Μάλλον μόνο εσύ, προιρετικά κι μαμά σου.

ΜΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τα μέλη αυτής της χαρωπότητος,  δυο αγαπημένα μου αμερικάνικα πολύ πολύ πρόσφατα κουμάσια και ένα ελληνικό γιατί ευτυχώς βρήκα ένα. Απλώς πατικώστε το όνομα και θα δείτε την ανάλυση του κάθε ονόματος.

[tabs tab1=”Spike Lee” tab2=”Zach Braff” tab3=”Γιάννης Ρουμπούλιας / Θάνος Κερμίτσης”]

[tab id=1]
Ο Spike Lee, έκλεισε στις 21 Αυγούστου την καμπάνια για το Καινούργιο Φιλμ του στο Kickstarter και ο στόχος του για 1.250.000 δολλάρια επετεύχθη, για την ακρίβεια τον προσπέρασε διότι εσυγκεντρώθησαν 1.418.910 δολλάρια. Τι ωραία που το μιλάω. Ζητούσε από 5 εώς 10.000 δολλάρια και οι άνθρωποι που τον στήριξαν ήταν 6.421.

Θεϊκό pledge:

 • Pledge $10,000 or more

  29 backers

  This Award Is For All Playa-Playas. For 10 Grand I’m Taking You to Dinner, Then You Will Have The Honor And Privilege To Sit Next To Me (IN MY WIFE’S TONYA’S SEAT) COURTSIDE – FRONT ROW IN THE BEST SEAT IN THE HOUSE AT THE WORLD’S MOST FAMOUS ARENA – MADISON SQUARE GARDEN TO SEE OUR BELOVED NEW YORK KNICKERBOCKERS, ORANGE AND BLUE SKIES. IF YOU DON’T KNOW THIS IS ONE OF THE TRUE GREAT SPORTING EVENTS TODAY. YOU WILL REMEMBER THIS EXPERIENCE AS LONG AS YOU LIVE. THIS IS A VERY LIMITED ITEM. YOU SLOW – YOU BLOW. THIS IS BIG, BIG TIME. PS. KNICKS WILL BE GREAT THIS COMING NEW SEASON. ————————————————- So There You Have It. The Awards Are Affordable To One And All We Need Everyone To Help This Cause. Many Thanks In Advance. I Can’t Do This Without You. This Will Truly Be A Community Generated Spike Lee Joint. YA-DIG? SHO-NUFF

[/tab]
[tab id=2]

O Zach Braff, αντιστόιχως έκλεισε την καμπάνια του 24 Μαϊου, τα πήγε αφάνταστα καλύτερα από τον Spike για το Wish I was here, αφού ζήτησε 2.000.000 δολλάρια και μάζεψε 3.105.473. Ζητούσε επίσης από 5-10.000 δολλάρια και τον στήριξαν 46.520 άτομα.

Θεϊκά pledge:

 • Pledge $500 or more

  117 backers

  VIDEO GREETING// Again, I’ll say or do pretty much whatever you want for twenty seconds. I will send you the mpeg file so you can upload to YouTube, play at parties, or send to friends. I will be your dancing monkey. ————————————————- You’ll also get art prints, our tee shirt, an invite to our Backer’s Thank You Screening, a sneak peek of the soundtrack, weekly playlists, our Production Diary and the script.

  Estimated delivery: Sep 2014
  Add $10 to ship outside the US

// IMDB // Youtube //

[/tab]
[tab id=3]

Η ομάδα του Αδάμαστου, μάζεψε 7726 δολλάρια το 2011, μέσα από τρεις καμπάνιες στο Indiegogo και τους στήριξαν 60 άτομα. Μπορεί να σου ακούγεται λίγο αλλά ξανασκέψου το, η Ελλάδα έχει θέμα με το εναλλακτικό οτιδήποτε και ειδικά αν μιλάμε για αυτή την τόσο μα τόσο ιδιόμορφη και απαιτητική κατηγορία της επικής φαντασίας(ακόμα και για τους ίδιους τους δημιουργούς μην βγάζουν την Βαρβαρική ουρά τους απ’έξω).

 

Θεϊκό pledge:

 • $10 Slave
  4 claims

  You have defied your master and cried out for freedom!(and then sent to the pit fights to die). Do not despair though, you get a special thanks in the “Dragonphoenix Chronicles: Indomitable” Facebook page!

[/tab]

[/tabs]


CINEΠΕΡΑΣΜΑ

Το crowdfunding είναι άμυνα. Η άμυνα της τέχνης στους δυνάστες της.  Μέσω αυτού γεννιούνται ξανά και ξανά οι ελπίδες της και οι ελπίδες της τσέπης της μάνας σου. Το κοινό αποκτά τις ταινίες που θέλει μόνο του, χωρίς την διαμεσολάβηση της αγοράς και όλων αυτών των μεσαζόντων. Σε μεγάλη κλίμακα,  θα επιτραπεί στην τέχνη να βγει από τα φεστιβάλ και να εισβάλλει και πάλι στα σινεμά.

Και ναι ρε γαμώτο, στο ενδιάμεσο θα δούμε και τον συνδυασμό υπερήρωα -ξωτικού. Μα τι ποιητικά που τα λέω τώρα που νυστάζω ασύστολα.


Περισσότερα από τον νεκρό σκύλο:

τα κόμιξ / ο αλμοδοβάρ / το play gatz

Σοφία Ζησίμου

Frankenweenie, αχ Frankenweenie μία goth ψυχή που μυρίζει ψάρι και φασκόμηλο. Την εποχή των δεινοσαύρων είχε ήδη μάθει τον Bergman, τον Fassbinder, τον Fellini, τον Κουροσάβα αλλά και τον Humphrey, τον Buster, τον Gregory, τον Frank και όλους αυτούς με αποτέλεσμα όταν έφτασε στον Homo Sapiens να ξέρει και την Rita, την Laureen, την Greta, την Grace, την Marlene και όλες αυτές. Απαρηγόρητα κουλτουριάρα η μόνης της ψυχαγωγία ήταν (σ)το Πάρτυ, παρέα με τον Νεαρό Φρανκενσταϊν και τον Ροζ Πάνθηρα. Αλλά τελικά σώθηκε όταν είδε έναν Εφιάλτη πριν τα Χριστούγεννα, ότι ένας φίλος της παντρεύτηκε μια Νεκρή Νύφη και η ίδια Σκότωσε το Βασίλη. 'Ετσι δέχτηκε ότι είναι Πολύ Σκληρή για να Πεθάνει κι ακόμα και ο Υπάνθρωπος Αράχνη αξίζει να ζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *