ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πέθανε ο συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου Γ.Δεληολάνης

Πέθανε ο συγγραφέας, ποιητής και κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Δεληολάνης, μετά από καρδιακό επεισόδιο.

Στις 27 Μαΐου είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στα επείγοντα του Ερυθρού Σταυρού έχοντας υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Ύστερα από νέο επεισόδιο απεβίωσε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του περιοδικού Σινεμά. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1965. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1982 ξεκίνησε να δημοσιεύει κείμενα για τον κινηματογράφο, ξεκινώντας από το περιοδικό θεωρίας και κριτικής της Θεσσαλονίκης, Οθόνη. Τα επόμενα δύο χρόνια γίνεται μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και της αντίστοιχης διεθνούς ένωσης (FIPRESCI). Διοργάνωσε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες προβολές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στους κινηματογράφους Μακεδονικόν και Έσπερος, αντίστοιχα, μεταξύ 1985-86 και 1986-87. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα περιοδικών, μεταξύ των οποίων τα: Βαβέλ, Διαβάζω, Futura, Marie Claire, Σινεμά, TV Ζάπινγκ. Επίσης, αρθρογράφησε περιστασιακά στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Καθημερινή.

Μέλος της ιδρυτικής ομάδας του περιοδικού Σινεμά, τον Νοέμβριο του 1989, δημοσίευσε σ’ αυτό άρθρα, κριτικές και συνεντεύξεις και διετέλεσε υπεύθυνος σύνταξης μετά το 1999 και αρχισυντάκτης του μεταξύ 2001-2007. Ως παραγωγός και κειμενογράφος εκπομπών κινηματογραφικής πληροφόρησης, συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Ρόδον και Capital. Πραγματοποίησε guest εμφανίσεις με την ιδιότητα του κριτικού κινηματογράφου στα τηλεοπτικά δίκτυα ΝΕΤ, ΕΤ3 και ΜEGA. Διετέλεσε υπεύθυνος του γραφείου τύπου, συντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής Οn Air στο νεοσύστατο τηλεοπτικό κανάλι SEVEN X, το 1992.

Συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως συντονιστής συνεντεύξεων τύπου, για δύο χρόνια, και συμμετείχε στην προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το 1992. Από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2010 δίδαξε ιστορία του κινηματογράφου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αθηναϊκή Σκηνή.

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Μέσα από τον σκοτεινό καθρέφτη: 13+3 κείμενα για τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ» 1997, και «Πολιτική του τρόμου», 2007, και τα δύο από τις εκδόσεις Futura. Επίσης, επιμελήθηκε την έκδοση «Σαν μια εικόνα» (Futura, 2006) και τα κείμενα του βιβλίου «Θαύματα χλωρά» (Ποταμός, 2010). Το 2007 συμμετείχε στην έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «Φιλμ νουάρ και ελληνικός κινηματογράφος», όπως και στη συνοδευτική έκδοση της έκθεσης «Νίκος Νικολαϊδης» του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Ανάμεσα σε δύο κόσμους (Ηριδανός, 2007), Μια μουσική για την άβυσσο (Ηριδανός, 2008), Ανοιχτός ορίζοντας (Ηριδανός, 2009).

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *