ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος Δίο

2popcorn

dumb and dumber 2 004

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη ταινία, οι αδελφοί Φαρέλι επιστρέφουν στο σύμπαν του ηλίθιου και του πανηλίθιου, σε ένα σύμπαν γεμάτο χαζά αστεία που δεν αφήνει ούτε ιερό, ούτε όσιο. Αυτό δεν είναι πάνω κάτω το νόημα;

dumb and dumber 2 003Ο Λόιντ και ο Χάρι ξεκινούν να βρουν την κουκλάρα κόρη του δεύτερου, την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζε, προκειμένου να της ζητήσουν να δώσει το νεφρό της στον Χάρι που το έχει ανάγκη. Η αποστολή τους δεν είναι και τόσο εύκολη, ειδικά όταν σε αυτήν μπλέκονται επιστήμονες και φιλόδοξες γυναίκες.

Η αλήθεια είναι ότι Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος Δίο ήταν καλύτερη ταινία από ό,τι περίμενα. Χωρίς να έχω υπάρξει φαν της πρώτης ταινίας, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω τη μεγαλύτερη αρετή τόσο αυτής, όσο και της δεύτερης. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Τζιμ Κάρεϊ και Τζεφ Ντάνιελς ερμηνεύουν με μία αφοπλιστική παιδικότητα και αφέλεια τους ρόλους τους και μπορείς να δεις δύο ηθοποιούς που μπορούν  να αναδείξουν ακόμα και το πιο κακό σενάριο.

dumb and dumber 2 002Στο Dumb and Dumber To υπάρχουν σκηνές που θα γελάσεις (όπως εκείνη με τον παραλήπτη και τον αποστολέα στο γράμμα της μητέρας του κοριτισιού), άλλες που θα προσβλήθείς (αδελφοί Φαρέλι είναι αυτοί) και άλλες που απλά δεν θα γελάσεις.

Και ενώ στο πρώτο 40λεπτο υπάρχουν αρκετές σκηνές που θα σε κρατήσουν, η συνέχεια αποτελεί μία μάλλον αδιάφορη περιπέτεια, όπου τα αστεία χάνουν την έμπνευσή τους και μένεις να κοιτάς μόνο το ταλέντο των δύο πρωταγωνιστών.

Τελικά να τη δω;

Οι φαν της πρώτης ταινίας μπορεί να την απολαύσουν. Υπάρχουν κάποια αστεία που θα σε κάνουν να γελάσεις και άλλα που είναι μάλλον αδιάφορα. Η μεγαλύτερη αρετή, όμως, της ταινίας είναι οι δύο πρωταγωνιστές της.

dumb and dumber 2 001

 

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *