ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Η Συνωμοσία της Σκιάς (Eavesdropper)

2popcorn

Πρώην αλκοολικός και άνεργος μεσήλικας βρίσκει επιτέλους δουλειά. Καλείται να απομαγνητοφωνεί συνομιλίες που έχουν καταγραφεί παράνομα για λογαριασμό ενός επικίνδυνου εγκληματία. Σύντομα θα μπλεχτεί σε μια πολιτική συνωμοσία που τον ξεπερνά και θα κληθεί να βρει τρόπο να απεμπλακεί από αυτήν.

eavesdropper0002

Με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τομά Κρουιτόφ «μπαίνει στα βαθιά». Η ταινία του διαθέτει ατμόσφαιρα και σε ορισμένες στιγμές και ένταση, ωστόσο δεν ξεφεύγει από τους περιορισμούς που συνοδεύουν συχνά ένα αδιάφορο πολιτικό θρίλερ. Αυτή δεν είναι άλλη μία «Συνομιλία» -αν και οι παραλληλισμοί που θα μπορούσαν να γίνουν είναι αρκετοί, ειδικά όσον αφορά τη δύναμη της μονάδας να αντισταθεί σε συμφέροντα μεγαλύτερα από την ίδια.

Βρήκα, όμως, τον χαρακτήρα που ερμηνεύει ο Φρανσουά Κλουζέ «άχρωμο» και παρά τον λιτό τρόπο με τον οποίο έχει συνηθίσει να ερμηνεύει ο εξαιρετικός ηθοποιός, εδώ μου φάνηκε «λίγος», σαν κάτι να έλειπε.

Αυτό το στοιχείο χαρακτηρίζει και την ταινία συνολικά. Κάτι «λείπει» για να ξεπεράσει τα όρια ενός αναμενόμενου πολιτικού θρίλερ και να γίνει κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *