ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πέθανε η σκηνοθέτης και δασκάλα του σινεμά, Ευγενία Χατζίκου

Θυμάμαι την πιο σκληρή αλήθεια: Ότι τελικά η μοναξιά είναι ο κυριότερος σύντροφός μου – Ευγενία Χατζίκου

Πέθανε το Σάββατο η σκηνοθέτις και δασκάλα του σινεμά Ευγενία Χατζίκου, ιδρύτρια της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Ευγενίας Χατζίκου.

Η Ευγενία Χατζίκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία, υποκριτική, γαλλική φιλολογία και μουσική, και ειδικεύθηκε στην τηλεόραση, υπότροφος στις Βρυξέλλες. Το 1972 ιδρύει το Σπουδαστήριο Τέχνης.

310480_106600196121211_1277259936_nΗ σχολή κινηματογράφου και τηλεόρασης υπό την επωνυμία της βραβεύεται στο Μόναχο από ειδική επιτροπή καθηγητών επειδή έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο χωρίς κρατική ή άλλη υποστήριξη. Η σχολή της υπήρξε το αντίπαλον δέος της σχολής Σταυράκου στις κινηματογραφικές σπουδές. Πολλοί γνωστοί σκηνοθέτες σπούδασαν στη σχολή της, ανάμεσά τους ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Βασίλης Λουλές, ο Νίκος Σούλης.

Τα οικογενειακά της προβλήματα -το μπλέξιμο του γιου της με τα ναρκωτικά και η καταδίκη του για τη δολοφονία του Θάνου Τράγκα, πατέρα του γνωστού δημοσιογράφου- επηρέασαν βαθύτατα και την ίδια. Διατηρούσε πολύχρονη σχέση με τον θεωρητικό του κινηματογράφου Βασίλη Ραφαηλίδη.

 

Η Ευγενία Χατζίκου είχε κερδίσει βραβείο σεναρίου σε διαγωνισμό της ΕΡΤ με πρόεδρο τον Ιάκωβο Καμπανέλη. Σκηνοθέτησε 50 παραστάσεις χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα με τις δύο ομάδες που λειτουργούσαν στη σχολή της.

Σκηνοθέτησε τρεις ταινίες (Το αγγελούδι μας με θέμα την έκτρωση, Γένους θηλυκού με θέμα τη σημερινή θέση της γυναίκας και Μικ-μηκ με θέμα θεματολογική και μορφική ανάπτυξη της μικρού μήκους ταινίας στην Ευρώπη).

Από το 1972 και μετά δίδασκε υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και κινηματογράφο στις δύο υπό την επωνυμίας της σχολές. Μετέφρασε περισσότερα από 15 βιβλία.

xatzikou-002
Η Ευγενία Χατζίκου με μαθητές της. Με το κόκκινο πουκάμισο ο Γιάννης Οικονομίδης

Έγραψε τα βιβλία «Αυτοσχεδιάζοντας» (εκδόσεις Ντουντούμη, 2005) σε μία προσπάθεια «να μυήσει παιδιά κι εφήβους στη θεατρική αναπαράσταση και στην έκφραση λόγου και σώματος» και το «Νotebook» (εκδόσεις Τετράγωνο, 2011), που περιλαμβάνει «περιγραφές για την δημιουργία, πορεία κι εν τέλει «πτώση» των Σχολών, για τις διεθνείς συμμετοχές μας, προσωπικές στιγμές κι αφηγήσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό».

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *