ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το ΥΠΠΟ καλεί τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΚ να παραιτηθούν

ekkΤην παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη φαίνεται πως προκάλεσε η επαίσχυντη κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μετά τις καταγγελίες ότι το ακέφαλο πλέον ΔΣ του ΕΚΚ -χωρίς πρόεδρο και χωρίς γενικό διευθυντή- αποφάσισε την απομάκρυνση ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του ελληνικού σινεμά στο εξωτερικό, του εκπροσώπου του ΕΚΚ στο πρόγραμμα Eurimages Αλέξη Γρίβα, ο κ. Ξυδάκης ζήτησε σύσσωμη την παραίτηση του ΔΣ του ΕΚΚ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξυδάκης ζήτησε την παραίτηση των: Νίκου Σέκερη, Γιάννη Διαμαντόπουλου, Γιώργου Μαυροψαρίδη, Ελπίδας Σκινδήλια, Μπιάνκας Νικολαρέιζη και Γιάννη Γλέζου.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚ, Νίκος Σέκερης κατηγόρησε τον κ. Ξυδάκη ότι ζήτησε τις παραιτήσεις «χωρίς ίχνος ευγένειας και πολιτισμού». Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να πει ότι δεν φεύγει εάν δεν του φέρουν τον χωροφύλακα! Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είμαι ο πιο παλιός από αυτούς που υπήρξαν και από αυτούς που θα διορίσετε. Κι όπως τότε με τον δάσκαλό μου Θόδωρο Αγγελόπουλο στις σκοτεινές μέρες επί Καντιώτη φωνάξαμε “δεν παραδινόμαστε”. Έτσι και τώρα δεν μπορώ να προδώσω αυτό με το οποίο έχω ταυτίσει την ζωή μου. Κύριε Υπουργέ, να με εκδιώξετε με τον χωροφύλακα, όπως τότε…»

Παραιτήσεις, μηνύσεις, αλληλοκατηγορίες. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατούσε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ). Η παραίτηση του προέδρου Πέτρου Μάρκαρη από την προεδρία του ΕΚΚ τον Ιανουάριο ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνωρίζαμε: ότι η κατάσταση στο Κέντρο είχε φτάσει στο απροχώρητο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ΔΣ του ΕΚΚ αποφάσισε την απομάκρυνση του Αλέξη Γρίβα, του ανθρώπου που ασχολείτο με τις συμπαραγωγές και τη διανομή των ελληνικών ταινιών.

Σε μήνυμά του στο Facebook, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΚ Γιώργος Παπαλιός, είπε: «Είναι ντροπή και αίσχος να φερθούν με αυτό τον τρόπο σε έναν άνθρωπο που πρόσφατα τίμησε το γαλλικό κράτος με το ανώτερο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και το παράσημο των γραμμάτων και τεχνών, που είναι παγκόσμια γνωστός στον χώρο μας, που είναι ανταποκριτής μεγάλου αμερικάνικου περιοδικού, σύμβουλος του φεστιβάλ Βερολίνου, διευθυντής του φεστιβάλ του Μεξικού».

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *