ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Έγκλημα ψάχνει άλλοθι (Elle L΄Adore)

2popcorn

Σκέψου ότι θαυμάζεις υπερβολικά έναν τραγουδιστή. Ότι έχεις γεμίσει το σπίτι με αφίσες, ότι ακούς συνέχεια τους δίσκους του, ότι πηγαίνεις ανελλιπώς στις συναυλίες του. Τώρα σκέψου ότι ο εν λόγω τραγουδιστής ζητά τη βοήθειά σου για να καλύψει έναν θάνατο. Τι θα έκανες;

elle-adore-004

Σε αυτή την απλή -αλλά ενδιαφέρουσα- ιδέα βασίζεται η γαλλική ταινία Έγκλημα Ψάχνει Άλλοθι (ο γαλλικός τίτλος σημαίνει «Αυτή τον Λατρεύει»). Η Μιριέλ είναι αισθητικός. Λατρεύει να φλυαρεί ακατάπαυστα και έχει την συνήθεια να επινοεί ιστορίες, που ενοχλούν τους φίλους της. Και εδώ και δύο δεκαετίες, η Μιριέλ είναι η νούμερο-ένα θαυμάστρια του Γάλλου τραγουδιστή Βενσάν Λακρουά και περνά τον ελεύθερό της χρόνο συνήθως ακούγοντας τα τραγούδια του και πηγαίνοντας στις συναυλίες του. Ώσπου, ένα βράδυ, ανοίγει την πόρτα για να βρει τον Βενσάν –το μεγάλο της είδωλο- να στέκεται στο κατώφλι της για να της ζητήσει μια αναπάντεχη χάρη.

Έχοντας τη δομή μιας αστυνομικής τηλεταινίας που θα παρακολουθούσες με ενδιαφέρον κάποιο βράδυ, το Έγκλημα Ψάχνει Άλλοθι δεν ανακαλύπτει τον κόσμο -ούτε και το είδος- από την αρχή, αλλά η αλήθεια είναι ότι για κάτι λιγότερο από δύο ώρες που διαρκεί, διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή.

elle-adore-002elle-adore-001

Ίσως είναι ο απλός τρόπος με τον οποίο είναι γυρισμένη η ταινία. Χωρίς εξάρσεις, χωρίς μουσικές γεμάτες αγωνία που δεν χρειάζεται, χωρίς προσπάθεια να δημιουργηθεί μυστήριο εκεί που τα πράγματα θα έπρεπε να μείνουν απλά. Πρόκειται απλά για ένα σχέδιο που δεν πάει όπως θα ήθελαν οι δύο βασικοί χαρακτήρες της ταινίας.

Ευνοείται, βέβαια, και από τις ερμηνείες. Ο Λοράντ Λαφίτ και η Σαντρίν Κιμπερλέν είναι και οι δύο πολύ καλοί στους ρόλους του ολίγον τι νάρκισσου, αλλά απεγνωσμένου τραγουδιστή και της φανατικής θαυμάστριάς που καλείται να τον βοηθήσει. Ειδικά η δεύτερη δεν γίνεται μια ακόμα Κάθι Μπέιτς στο Misery, δεν πρόκειται δηλαδή για μία σχιζοειδή προσωπικότητα που στόχο έχει να κρατήσει δικό της το είδωλό της, αλλά για μία απλή γυναίκα που επιθυμεί μία πιο ενδιαφέρουσα ζωή από αυτή που έχει.

elle-adore-005

Αυτό που σίγουρα μπερδεύει είναι οι ερωτικές σχέσεις των αστυνομικών που ερευνούν την υπόθεση. Ναι, είναι ένα σημαντικό στοιχείο για το τέλος, αλλά είναι ανάγκη η ταινία να αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο σε αυτό;

Τελικά να τη δω;

Για τις δύο ώρες που διαρκεί θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας. Μετά θα την ξεχάσετε.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *