Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΡΤ: Για μικρούς, για μεγάλους και για μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό το παράδοξο, εξοργισμένο, αδικημένο, θλιμμένο, επικό και φυσικά αριστουργηματικό πρώτο μέρος του αφιερώματος στην ΕΡΤ, αποτελείται από συναισθηματικές εικόνες σουβενίρ που φέρνει στο μυαλό μας η λέξη ΕΡΤ. Και όταν λέμε ΕΡΤ, τα εννοούμε όλα, ΕΙΡ, ΕΙΡΤ, ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ1-2, ΝΕΤ και ραδιοφωνικούς. Το παρόν έγγραφο λοιπόν, κυρίες μου και κύριοι, δεν είναι ιστορική αναδρομή, δεν έχει καμμία απολύτως χρήσιμη ή έστω αντικειμενική πληροφορία. Όχι εδώ θα μιλήσουμε για το τι άφησε σε μας και στους γύρω μας, -τα πρώτα μα και τα δεύτερα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό-. Θα μιλήσουμε για την ΕΡΤ για μικρούς, για μεγάλους και τελικά για την ΕΡΤ για μας τους σινεπιβάτες.

Επικές καλτ εκπομπές, ιστορία, άνθρωποι, στιγμές κλπ κλπ ακολουθούν στο δεύτερο μέρος αυτού του κολοσσού που έκανε ολονών τα παιδικά και ενήλικα χρόνια αυτά που είναι. Στο τρίτο μέρος θα εναποθέσουμε τα θρυλικά σήματα, κομμάτια από εκπομπές, ίσως κάνα επεισόδιο αλλά και που μπορείτε να ξετρυπώσετε αυτά που σας λέμε έτσι για το trip down on memory lane.

ΕΡΤ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ

Αναμνήσεις. Μόνοι μας, με τα ξαδέρφια μας, με τις φίλες και τους φίλους μας μπροστά στο χαζοκούτι. Περιμέναμε να τελειώσει το σχολείο, να έρθει το απόγευμα, να έρθουν επιτέλους οι διακοπές για να δούμε για λίγο παραπάνω όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία μιλούσαμε και αναλύαμε όπως οι μεγάλοι με μεγάλη εξίσου χάρη. Παρακαλούσαμε τους γονείς μας, ξυπνούσαμε πιο νωρίς, κάναμε τους άρρωστους μόνο για μία ευκαιρία ακόμα.Αυτό που έκανε την ΕΡΤ να είναι κάτι παραπάνω από ένα τηλεοπτικό σταθμό είναι ότι για κάποιους από μας ήταν όλη η παιδική μας ηλικία.Ας θυμηθούμε λοιπόν όλοι τους λόγους για τους οποίους αυτό που συνέβη ήταν προσβολή στον Ελληνικό Πολιτισμό, την νεολαία και την τέχνη του.

Σε τίτλους με τυχαία σειρά κατευθείαν από τη μνήμη:

Σπορ Μπίλυ, Θαντερκατς, Καντυ Καντυ, Ταο Ταο, Φρουτοπία, Οδύσσεια του Διαστήματος, Μάγια η Μέλισσα, Αστυνόμος Σαϊνης, Στρουμφάκια, Ο Γϋρος του Κόσμου σε 80 μέρες, Πίπυ Φακιδομύτη, Φρου Φρου, Χαϊντι, Μία φορά κι ένα καιρό ήταν ο άνθρωπος, Ντενεκεδούπολη, Ο Θησαυρός της Βάγιας, Τα Παραμύθια του Άντερσεν, Νιλς Χόλγκερσον, Κινέζικα Παραμύθια, Χελωνονιντζάκια, Μικροί Κύριοι Μικρές Κυρίες, Μικρό μου Πόνυ, Muppet Show, Fraggle Rock, Οι Τρεις Σωματοφύλακες, Ροζ Πάνθηρας, Σούπερ Γιαγιά, Λάσυ, Χιλιοποδαρούσα.

Φάτε μερικές από αυτές με ελαφρύ μεγεθυντικό φακό επίσης με τυχαία σειρά

  1.  Φρουτοπία

Η Φρουτοπία είναι μια χώρα μακρινή όσο και αλλόκοτη. Συνορεύει με τις παρακάτω (εξίσου περίεργες) χώρες: Βόρεια με το Νησί των Πυροτεχνημάτων. Ανατολικά με το Πιπερού. Δυτικά με το Αυγατηγανιστάν. Βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού. Η Φρουτοπία έχει 2 ποδοσφαιρικές ομάδες, τον Πανκιτρινιακό και την Κόκκινη Θύελλα.

 

Η προβολή της ξεκίνησε το 1985 και Οοοκληρώθηκε σε 48 επεισόδια (3 κύκλοι) με ημέρα προβολής την Παρασκευή. Ήταν σε σκηνοθεσία του Φαίδωνα Σοφιανού, της Ήβη Σοφιανού, του Πέτρου Δεδεγιάννη και του Νίνο Ελματζιόγλου. Τη μουσική έγραψαν οι Φαίδων Σοφιανός και Τάκης Δημητρακόπουλος.

 

 

Ο Αιμίλιος, το ΜήλοΑκουγόντουσαν οι: Κώστας Σκώκος (αφηγητής), Δημήτρης Πιατάς (Πίκος Απίκος), Μιχάλης Μητρούσης (Αρχέλαος, το λαχανιασμένο λάχανο/ Βλάσης, το βλίτο/ Βρασίδας, το κρεμμύδι), Φαίδων Σοφιανός (Θάνος, το κολοκυθάκι), Δάνης Κατρανίδης (Αιμίλιος το μήλο, δήμαρχος), Παύλος Χαϊκάλης (Σωτήρης το καρπούζι/ Φώντας, το σκληρό καρύδι/ Ζουπηχτός), Τάσος Κωστής (αστυνόμος Κρυψίβουλος/ Όσκαρ), , Άννα Παναγιωτοπούλου (Μάτα, η ντομάτα), Παύλος Κοντογιαννίδης (Μανώλης, ο μανάβης), Σταύρος Ξενίδης (Φραγκίσκος, το φραγκόσυκο), Τάσος Περζικιανίδης (Λάκης, ο λωτός), Βάσια Τριφύλλη (Βεατρίκη, το σπαράγγι/ Ντεσιμπέλ, Ντίνα Κώνστα (Πιπεριά, η φαρμακόγλωσσα, Αλέκα Τουμαζάτου (Ισμήνη), Τζόυς Ευείδη (παρουσιάστρια), Μανώλης Μαυρομάτης (σπορτκάστερ), Φαίδων Σοφιανός (Θάνος, το κολοκύθι/ Πάτροκλος, το πορτοκάλι).

 2.       Μάγια η μέλισσα

Η Μάγια πανέξυπνη μέλισσα, έκανε παρέα με ένα βαρεμένο μέλισσο το Βίλλυ και μία ακρίδα τον Φλιπ. Ήταν πολύ καταφερτζού και γλύτωνε πάντα και τον ευατό της και τους πάντες γύρω της.

 Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε το 1979 από την ΕΡΤ. Χώρα παραγωγής ήταν η Ιαπωνία. Προβαλλόταν κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Πέμπτη σε 30λεπτα επεισόδια.

Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Βάσια Τριφύλλη (Μάγια), Υβόννη Μεταξάκη (Βίλλυ), Γιώργος Γεωγλερής (Φλιπ), Ματίνα Καρρά (Βασίλισσα), Δήμητρα Δημητριάδου (Αλέξανδρος), Βασίλης Καΐλας (Κουρτ).

Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται ο Γιώργος Αιγύπτιος.

3.       Ντενεκεδούπολη

 Τένεκεδένιος ήλιος, και τσίγκινα βουνά, λαμαρινένιες στέγες και χάλκινα στενά.
Ντενεκεδούπολη, ντενεκεδούπολη είσαι ωραία τρανή.  Ντενεκεδούπολη, ντενεκεδούπολη σε αγαπάμε πολύ!

 

 

Παιδική τηλεοπτική σειρά του 1983 που προβαλλόταν κάθε Σάββατο από την ΕΡΤ, με πρώτο επεισόδιο στις 24 Δεκεμβρίου 1983.

Ήταν μια εκπομπή με κουκλοθέατρο από την Ευγενία Φακίνου, όπου όλες οι κούκλες ήταν τενεκεδένιες.

 

4.       Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες

Θεός Φιλέας Φογκ λιονταρίνος.
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε στην Ελλάδα το 1986 από την ΕΡΤ. Χώρα παραγωγής η Ισπανία.

Ολοκληρώθηκε σε 26 επεισόδια και προβαλλόταν κάθε Σάββατο σε 30λεπτα επεισόδια.

Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Σοφοκλής Πέππας (Φιλέας Φογκ), Δημήτρης Λιγνάδης (Ρίκο), Αννέτα Παπαθανασίου (Τίκο), Έλντα Πανοπούλου (Μασκαρόνε), Ζαχαρίας Ρόχας (Κλόμπι), Γιάννης Ευδαίμων (Μπάτσι), Σπύρος Μπιμπίλας (Λόρδος Γκίνες), Λουίζα Μητσάκου (αφηγήτρια).

 5.       Ο επιθεωρητής Σαΐνης

Ο πιο καλόψυχος γκαφατζής μπάτσος έβερ. Όλος μηχανικός, μπέρδευε τα εξαρτήματα του. Έπαιρνε τις αποστολές του σε επιστολές που αυτοκαταστρέφονταν από τον αρχηγό Κουίμπυ. Πάντα τα θαλάσσωνε και τον έσωναν η ανηψιά Πένυ και ο σκύλος Brain. Τον κυνηγούσε ο Δρ Κλάους μέχρις εσχάτων.

Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα προβλήθηκε πρώτη φορά το 1985 από την ΕΡΤ. Μία συμπαραγωγή Γαλλίας και Καναδά.

Ολοκληρώθηκε σε 86 επεισόδια με ημέρες προβολής Πέμπτη και Σάββατο. Κάθε επεισόδιο ήταν διάρκειας 30′.

Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Τάσος Κωστής (αστυνόμος Σαϊνης), Χρήστος Πάρλας (Δρ Κλάου), Λέτα Μουσούτη (Πέννυ), Χρήστος Κατσιγιάννης (Κουίμπυ), Γιώργος Βασιλείου (guest star), Γιώργος Γεωγλερής (guest star), Χρήστος Δοξαράς (guest star), Ηλίας Πλακίδης (guest star), Γιάννης Παπαϊωάννου (guest star), Αλεξία Ασκαρίδου (guest star).

 6.       Ο θησαυρός της Βαγίας

Οι περιπέτειες 6 μικρών ηρώων και μιας μεγαλύτερης φίλης τους  που ξεκινούν ένα καλοκαίρι να βρουν ένα χαμένο θησαυρό. Όλα ξεκινούν ένα καλοκαίρι που η παρέα μας ξεκινά από τον Πειραιά για το νησί της Αίγινας με το πλοίο “Καμέλια”. Φτάνοντας στο νησί όλοι τακτοποιούνται στο σπίτι τους και σχεδιάζουν να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα τις διακοπές τους. Στην παραλία γίνονται οι απαραίτητες γνωριμίες και μεγαλώνει η συντροφιά. Με όπλα τους και εφόδια κάποιες φωτογραφίες και ένα σημειωματάριο, με διάφορα μπερδεμένα στοιχεία, ξεκινούν τις έρευνές τους σε διάφορα σημεία του νησιού.

Από τα δημοφιλέστερα παιδικά προγράμματα της δεκαετίας του 1980. Προβλήθηκε το 1984 και ολοκληρώθηκε σε 6 επεισόδια με ημέρα προβολής το Σάββατο. Η διάρκεια του κάθε επεισοδίου ήταν 30′. Ήταν σε σκηνοθεσία και σενάριο του Δημήτρη Δημογεροντάκη, παραγωγή του Νίκου Πιλάβιου, ενώ συγγραφέας ήταν η Ζωρζ  Σαρρή. Τη μουσική έγραψε ο Σταμάτης Σπανουδάκης.

 

 

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Άννα Γεραλή, Γιώργος Γεωγλερής, Τέλης Ζώτος, Ειρήνη Κουμαριανού, Νίκος Κούρος, Ελένη Μαυρομάτη, Νίνα Παπαζαφειροπούλου, Γιάννης Χειμωνίδης, Νίκος Ζερβόπουλος, Ευγενία Μάνδραλη, Γιώργος Παππάς, Μαρία Σκυλογιάννη, Κατερίνα Σώλου, Ουρανία Μπασλή.

 

7.       Οδύσσεια του διαστήματος

Κενοτ Κομπιουτ σιμπλι περφεκτ. Μαστ γουοτς. 

Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων σε συμπαραγωγή Γαλλίας και Ιαπωνίας (1981 – Ulysse 31). Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1982 από την ΕΡΤ. Αποτελούνταν από 26 επεισόδια των 30 λεπτών και προβαλλόταν κάθε Σάββατο.

Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Μάνος Βενιέρης (Οδυσσέας), Πέρυ Ποράβου (Τηλέμαχος), Βασίλης Καϊλας, Αργύρης Παυλίδης, Τάσος Κωστής, Υβόννη Μεταξάκη, Γιάννης Παπαϊωάννου, Δήμητρα Δημητριάδου

 

Δείτε και μία σειρά από επεισόδια… τι να κάνουμε αδυναμίες…

8.       Σπορτ Μπίλλυ

Ο Σπορτ Μπίλυ καταγόταν φυσικά … από τον Όλυμπο, ταξίδευε στο χρόνο με το χρονόπλοιο-ξυπνητήρι-, είχε μεγάλες δυνάμεις και είχε το μαγικό βαλιτσάκι του που έκρυβε μέσα ένα σύμπαν άμα ήθελε. Μαζί με την Λίλυ και τον Γουίλυ μαχόταν κατά της απαισιοτάτης Βάντα και του ζαβότατου υπηρέτη της Σαϊπ, που ήθελε να ξαμολύσει πολλά δεινά στον κόσμο.

Ο “Σπορτ Μπίλλυ” πρέπει να είναι το παιδικό πρόγραμμα το οποίο έχει προβληθεί σε επανάληψη περισσότερες φορές από κάθε άλλο. Προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΥΕΝΕΔ το 1981, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης προβολής της. Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται –ναι σταθείτε όρθιοι στο ένα πόδι- ο Λάκης Τζορντανέλι.

Στην Ελλάδα προβλήθηκε σε 26 επεισόδια των 30 λεπτών σε 2 κύκλους το 1981 από την ΥΕΝΕΔ.

Ακουγόντουσαν οι: Γιάννης Καλατζόπουλος (Σπορτ Μπίλλυ), Σοφία Χάνου/ Αλίκη Αλεξανδράκη/ Αθηνά Μαυρομάτη (Βάντα).

 9.       Τα Στρουμφ

Τα Στρουμφ ήταν πολλά, ήταν πολύ μικρά και ήταν μπλε. Ζούσαν μέσα σε μανιτάρια (όχι μέσα στην Άντζυ). Είχαν ένα πολύ ωραίο κρυμμένο χωριό που έψαχνε ένας βλάκας ανίκανος μάγος ο Δρακουμέλ που είχε πάντα μαζί του μία εξίσου ηλίθια κόκκινη γάτα την Ψιψινέλ.

Τα Στρουμφ ή Στρουμφάκια (The Smurfs) ήταν τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα, που κατέκτησαν το σύνολο του τηλεοπτικού κοινού στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μικρούς και μεγάλους.

Στην Ελλάδα μεταγλωττίστηκαν και προβλήθηκαν το 1984 από την ΕΡΤ οι 4 πρώτες μόνο τηλεοπτικές σεζόν της Αμερικάνικης σειράς (1981) κινουμένων σχεδίων (από τις συνολικά 9 σεζόν).

 

Αποτελούνταν από 256 επεισόδια με ημέρες προβολής την Τετάρτη, το Σάββατο και την Κυριακή. Η διάρκεια του κάθε επεισοδίου ήταν 15 με 30 λεπτά.

Ακουγόντουσαν οι: Σοφοκλής Πέππας (Μπαμπαστρούμφ), Νίκος Σκιαδάς (Δρακουμέλ), Μπέτυ Αρβανίτη (Ψιψινέλ), Μαρία Κωνσταντάρου (Στρουμφίτα), Αννέτα Παπαθανασίου (Σπιρτούλης), Δημήτρης Λιγνάδης (Μελένιος), Γιάννης Ζωγράφος (Γκρινιάρης, Χαχανούλης ή Λουλούκος), Γιώργος Φραντζεσκάκης , Βασίλης Καΐλας (Γοδεφρείδος),  Άννα Παναγιωτοπούλου (Ψιψινέλ/αφηγήτρια), Λουίζα Μητσάκου (Σπιρτούλης), Ζαχαρίας Ρόχας (Λαγούμης), Χρυσούλα Διαβάτη (Νεραϊδοβασίλισσα), Ναταλία Τσαλίκη, Έλντα Πανοπούλου.

 10.   Τα παραμύθια του Άντερσεν

Δύο αφάνταστα περίεργα πλασματάκια η  Κάντυ η νεραϊδούλα που μάζευε κάρτες από το κολλέγιο μαγείας και ο Μπίνγκο ο πλακατζής φίλος της, παρουσίαζαν τα παραμύθια του Άντερσεν.

 

Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε στην Ελλάδα το 1982 από την ΕΡΤ. Χώρα παραγωγής Ιαπωνία .

Ολοκληρώθηκε σε 52 επεισόδια των 30 λεπτών με μέρες προβολής τις Δευτέρα και Πέμπτη.

 

 

11.   Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

Ο Νιλς Χόλγκερσον την πάτησε και έγινε τοσοδούλης γιατί δεν έκανε την χάρη στο ξωτικό να τον απελευθερώσει και να πάρει το χρυσό νόμισμα. Φάτην Νιλς. Ο Μάρτιν ο χήνος δεν ήθελε άλλο να μείνει στο αγρόκτημα και πέταξε στο σμήνος των αγριόχηνων σώζωντάς τον Νιλς και τον Κρούμελ. Κάπου ξεπηδάει και η Σμίρελ απαίσια κόκκινη αλεπού που τον θέλει για μεζεδάκι.

Μεταγλωττισμένη σειρά  που προβλήθηκε στην Ελλάδα το 1983 από την ΕΡΤ. Ήταν ιαπωνικής παραγωγής.

Ολοκληρώθηκε σε 52 επεισόδια των 30 λεπτών, με ημέρες προβολής την Πέμπτη και τη Δευτέρα.

Ακουγόντουσαν οι: Φάνυ Πολέμη (Νιλς Χόλγκερσον), Τάσος Κωστής (Κρούμελ), Σοφία Μυρμηγκίδου (Βασίλισσα Άκα) , Ηλίας Πλακίδης (Μάρτιν), Αφροδίτη Γρηγοριάδου (Βασίλισσα Άκα (2 τελευταία επεισόδια)) , Κατερίνα Βανέζη (μητέρα του Νιλς), Μάκης Ρευματάς (Νάνος), Γιάννης Παπαϊωάννου (Χόλγκερ, πατέρας του Νιλς), Ματίνα Καρρά.

 12.  Κάντυ Κάντυ

Η Κάντυ ήταν καλή, η Ελίζα και ο Νηλ  της φερόντουσαν άθλια. Η Άννυ την αγαπούσε και ο Άντονυ την αγαπούσε αλλά έπεσε από το άλογο. Μετά στο κολλέγιο γνώρισε τον Τέρρυ που ήταν άγριος και μάγκας και όλο κάτι γινόταν και η φάση στράβωνε. Μετά η Σουζάνα έμεινε ανάπηρη και πήγαν όλα στο βρόντο. Η Κάντυ όμως είχε πάντα μαζί της το ρακούν της τον Κλιν που αυτός την αγαπούσε  πάντα.

Μία από τις δημοφιλέστερες παιδικές σειρές κινουμένων σχεδίων που πρόβαλε η ΕΡΤ τη δεκαετία του 1980, κατακτώντας τις καρδιές χιλιάδων κοριτσιών (και όχι μόνο…). Ήταν ιαπωνικής παραγωγής του 1976 (Candy Candy).

Η ΕΡΤ ξεκίνησε την προβολή της το 1983. Αποτελούνταν από 115 30λεπτα επεισόδια σε 2 κύκλους, που παιζόντουσαν κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται ο Ανδρέας Διαμαντίδης.

Ακουγόντουσαν οι: Ματίνα Καρρά (Κάντυ Γουάιτ Άντλεϋ), Αργύρης Παυλίδης (Τέρρυ Γκράχαμ Γκράντσεστερ/ Άντονυ Μπράουν), Δήμητρα Δημητριάδου (Ελίζα Λήγκαν / Αδελφή Μαργαρίτα), Μαρία Κυριακίδου (Άννυ Μπράιτεν/ αφηγήτρια), Γιάννης Παπαϊωάννου (Θείος Ουΐλιαμ Άλμπερτ Άντλεϋ), Ζανό Ντανιάς (Στήαρ Κόρνγουελ) κ.α .

 14. Ο Φρου Φρου και ο Ξυλουργός

Ο Φρου Φρου είχε φουντωτά κόκκινα μάλλια και ήθελε να τα μάθει όλα και γινόταν αόρατος και του άρεσαν πολύ τα ταξίδια. Ήταν σκανταλιάρικο και άτακτο  ξώτικο και όλο κατέληγε να έχει μπελάδες και να παρασέρνει τον κακομοίρη τον ξυλουργό.

 

Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων αυστροουγγαρέζικης παραγωγής (1982 – Pumuckl) που προβλήθηκε από την ΕΡΤ1 το 1987.

 

 

 

15. Fraggle Rock

Ένας σκύλος, μία σκουπιδομάζα κάτι μικρούληδες εργάτες, δύο τεράστια χοντρά μαλλιαρά όντα. Και μέσα σε κάτι σπηλιές ζούσαν ο Γκόμπο, η Μόκυ, η Ρεντ κολλητή της Μόκυ, ο Γουέμπλυ-συγκάτοικος του Γκόμπο και ο Μπούμπερ αυτός με τις κάλτσες. Όλο περιπέτειες, βουτιές στα νερά, φάγωμα των ζαχαρωτών σκαλωσιών των μικρούληδων εργατών κλπ. Τα fraggle. Α και ο θείος Ματ.

Fraggle Rock

Προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1986 και αποτελούνταν από 25 λέπτα επεισόδια. Συνολικά είχαν γυριστεί 5 σεζόν των 96 επεισοδίων.

Το Fraggle Rock ήταν συμπαραγωγή του TVS-Αγγλία, του CBC-Καναδάς,  της εταιρίας του Χένσον- δημιουργού του και των Μάπετς -Henson Associates αλλά και ποιος να το’λεγε του HBO.

 

 

ΕΡΤ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Η ΕΡΤ δεν μας συντρόφεψε αποκλειστικά και μόνο εμάς τα πιτσιρίκια αλλά και τους γονείς μας και μετά πάλι εμάς όταν μεγαλώσαμε. Εκπομπές, παιχνίδια, σειρές, ντοκιμαντέρ, ταινίες. Θα ξαναπώ πως παρόλες τις ρεμούλες και τα καμωματά της, με τον ανάπηρο έστω τρόπο της στήριζε τον πολιτισμό, την τέχνη, τον πλουραλισμό και το επίπεδο. Ας θυμηθήμουμε μαζί λοιπόν γιατί είναι αίσχος ότι την έκλεισαν και μάλιστα με αυτή τη φρασεολογία και αναίδεια, άνανδροι ξευτίλες.

Ελληνικές Σειρές για μεγάλους με τυχαία σουβενιροσειρά:

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Μαντάμ Σουσού, Ορκιστείτε Παρακαλώ, Λωξάντρα, το Μινόρε της Αυγής, Οι Ιεορόσυλοι, Ασθενείς και Οδοιπόροι, Ταξίμ, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκείνος κι Εκείνος, Λούνα Πάρκ, Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια, Μεθυσμένη Πολιτεία, Μη μου γυρνάς την πλάτη, Χαίρε Τάσο Καρατάσο, Πανθέοι, Η Γειτονιά μας, Καπνισμένος Ουρανός και πάνω από όλα Αστροφεγγιά-Άρης Ρέτσος ο πιο ταλαντούχος, ο πιο προικισμένος, ο πιο ψαγμένος Έλληνας ηθοποιός.

ΑΠΟ ΕΛΛΑΝΤΑ

Μικρά ανάλυση σε μερικές από δαύτες

1. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ (1975-1976)

Η μεταφορά στη μικρή οθόνη του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη γύρω από τη ζωή σε ένα ελληνόφωνο χωριό της Μικράς Ασίας λίγο πριν την Καταστροφή, σημάδεψε το Ελληνικό κοινό. Ο Αλέξης Γκόλφης αν και τεχνικά δεν υποδύεται τον Χριστό αλλά έναν ποιμένα που υποδύεται τον Χριστό για τις ανάγκες ενός τοπικού εθίμου, θα μείνει στην ιστορία ως “ο μοναδικός Έλληνας που έπαιξε τον Θεάνθρωπο” (θα πεθάνει άστεγος και μόνος τον Αύγουστο του 2007).

Οι ηθοποιοί ταυτίστηκαν στη συνείδηση του κόσμου με τους ρόλους που υποδύονταν ενώ η σειρά συνδέθηκε με ένα τραγικό γεγονός όταν τρία παιδιά στην Πτολεμαϊδα έκαναν αναπαράσταση τη σκηνή του θανάτου δι’ απαγχονισμού του Σεϊζη με αποτέλεσμα ένας 9χρονος να πεθάνει από ασφυξία. Η σειρά διασώθηκε στο αρχείο χάρη σε έναν ευσυνείδητο υπάλληλο της ΕΡΤ που ειδοποίησε τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη ότι κάποιοι ετοιμάζονται να γράψουν πάνω ποδοσφαιρικό αγώνα, με αποτέλεσμα εκείνος να σπεύσει στο Ραδιομέγαρο και να σώσει τις κόπιες.

2. ΛΩΞΑΝΤΡΑ(1980)

 

Η Πολίτισσα Λωξάντρα παντρεύεται σε μεγάλη ηλικία ένα χήρο με τέσσερα  παιδιά, τον Δημητρό. Μέσα από τη ζωή της ξεδιπλώνονται τα γεγονότα που σημάδεψαν την Πόλη λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η Λωξάντρα είναι “επική” σειρά του Γρηγόρη Γρηγορίου από το βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου (και με μουσική της Ελένης Καραϊνδρου).

 

“Ταρνανααααά, μπρε Ταρνανααααά”. Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας που να μην έχει την εικόνα της Πολίτισσας αρχοντογυναίκας χαραγμένη στη μνήμη όπως την ενσάρκωσε η μοναδική Μπέτυ Βαλάση στην

Η σειρά παίχτηκε το 1980, σε  30 επεισόδια 45λεπτών με μέρα προβολής της το Σάββατο. Η Βαλάση θα επαναλάβει τον ρόλο -ως in joke- στο επεισόδιο “Πολίτισσα πεθερά” της σειράς “7 Θανάσιμες Πεθερές” του Mega.

3. ΟΙ ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ (1983)

 

Ο δημοσιογράφος Μαρτέλης του Θάνου Λειβαδίτη (που έγραψε και το σενάριο) είχε κάνει το ντεμπούτο του με τη σειρά “Οι Αξιόπιστοι” μόλις την προηγούμενη χρονιά(1982),  όμως ήταν η δεύτερη περιπέτειά του (εναντίον μιας σπείρας αρχαιοκαπήλων) που εκτόξευσε τις μετοχές του.

 

Οι “Ιερόσυλοι” δεν ήταν μόνο μία από τις πιο συναρπαστικές ελληνικές αστυνομικές σειρές στην ιστορία αλλά κι εκείνη με την υψηλότερη τηλεθέαση μεμονωμένου επεισοδίου: το φινάλε έγραψε, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία που διεξήγαγε τότε τις μετρήσεις, κοντά στο 83% αμφισβητώντας ανοιχτά την πρωτοκαθεδρία του “Άγνωστου Πολέμου”.

Η (χαρακτηριστική) μουσική των τίτλων ήταν το “Lovin, livin and givin” της Diana Ross από το 1978 και χρησιμοποιήθηκε τόσο στους “Αξιόπιστους” όσο και στην επόμενη περιπέτεια του Μαρτέλη “Η Βεντέτα” (1986).

4. ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ (1986)

Ελάχιστοι θυμούνται ότι η θρυλική κωμική σειρά – από την σαρκαστική πένα του Δημήτρη Ψαθαά- που ανέδειξε το ταλέντο της Άννας Παναγιωτοπούλου ήταν στην ουσία remake μιας παραγωγής του 1972 με την Άννα Παϊτατζή στον επώνυμο ρόλο – και όχι άδικα.

Η Παναγιωτοπούλου έκανε τον ρόλο δικό της και η σειρά ήταν μία από τις πρώτες περιπτώσεις όπου ο κόσμος αναπαρήγαγε μανιωδώς τις ατάκες και τις εκφράσεις μιας τηλεοπτικής ηρωίδας (“πτωχέ”, “αντρέ”, “Μπίθουλας” κ.ά.). Η σειρά ευτυχώς διασώζεται και όλα τα επεισόδια είναι διαθέσιμα στο YouTube.

 

 5. ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΙ…ΕΚΕΙΝΟΣ (1972)

Σε σενάριο του Κώστα Μουρσελά αυτή η πικρή σάτιρα είχε ως κεντρικούς ήρωες δύο περιπλανώμενους τύπους (οι εξαιρετικοί Βασίλης Διαμαντόπουλος και Γιώργος Μιχαλακόπουλος) που σχολίαζαν με τον δικό τους τρόπο τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας. Κι όταν λέμε “ελληνική κοινωνία” εννοούμε βέβαια τη χούντα καθώς η σειρά προβλήθηκε τα τελευταία χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας και περνούσε “υπόγεια” μηνύματα εναντίον της.

Η σειρά αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των ταξίαρχων, οι οποίοι έβλεπαν πως υπάρχουν συμβολισμοί στη σειρά, αλλά από την άλλη οι λογοκριτές δεν μπορούσαν και να αποδείξουν ότι η σειρά μπορεί να αποπροσανατολήσει τον ελληνικό λαό από τα χρηστά ήθη. Στην εκπομπή «Το Σήριαλ των Σήριαλ» ο ηθοποιός ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ και ο σκηνοθέτης ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ είχαν μιλήσει για τα μηνύματα της σειράς, για τη λογοκρισία και για τους ήρωες ΛΟΥΚΑ και ΣΟΛΩΝ.

6. ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ (1980)

Το μυθιστόρημα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο “Αστροφεγγιά” έγινε ευρύτερα γνωστό, όταν παρουσιάστηκε από την τηλεόραση με τη μορφή τηλεοπτικής σειράς  το 1980 με 26 επεισόδια που έπαιζαν κάθε Τετάρτη . Περιγράφεται η ιστορική συγκυρία μέσα στην οποία θα παρακολουθήσουμε τους πρωταγωνιστές και θα “ζήσουμε” μαζί τους. Το τέλος λοιπόν του Α Παγκόσμιου Πολέμου βρίσκει στην Αθήνα την οικογένεια του ΑΓΓΕΛΟΥ, αλλά και τον ίδιο, να προσπαθούν μέσα στην ανέχειά τους να χτίσουν τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον. Ταυτόχρονα, μια παρέα νεαρών παιδιών, φίλων του ΑΓΓΕΛΟΥ, προσπαθούν να παρασύρουν το “σοφό” φίλο τους στο γλέντι για το τέλος του πολέμου, αφήνοντας πίσω τους προβληματισμούς του, που ποτέ δεν τους άγγιξαν.

Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος , Σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας Μουσική σύνθεση: Γιώργος Παπαδάκης (V) , Γιάννης Ζουγανέλης Πρωτ: Αντώνη Καφετζόπουλο (Άγγελος Γιαννούσης) , Νόρα Βαλσάμη (Δάφνη) , Γιώργο Κιμούλη (Νίκος Στεργίου) , Νέλλη Αγγελίδου (Μάρθα) , Σταύρο Ξενίδη (Θάνος) , Μιμή Ντενίση (Τζένη) , Μίνα Αδαμάκη (Λένα) , Γρηγόρη Βαλτινό (Αργύρης) , Άρη Ρέτσο (Πασπάτης),  Ράνια Οικονομίδου (Έρση), Παύλο Κοντογιαννίδη (γέρος) , Ελένη Κούρκουλα (Μαριορή) Μιχάλη Μητρούση (νέος) , Πάνο Σκουρολιάκο κ.α.

7. ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ (1983-1984)

Στο Μινόρε της Αυγής,  περιγράφεται η ζωή μιας ρεμπέτικης κομπανίας και ταυτόχρονα η εξέλιξη και η πορεία των λαϊκών μουσικών από το περιθώριο στην καταξίωση. Η σειρά αγαπήθηκε από τους τηλεθεατές και διήρκεσε δυο σεζόν 1983-1984. Τα τραγούδια, που έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σήριαλ, ερμηνεύτηκαν από την ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ. Εκτός από τα όμορφα αυτά τραγούδια και οι ερμηνείες των ηθοποιών ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΒΡΑΔΙΝΟΥ, ΡΙΚΑΣ ΒΑΓΙΑΝΗ, ΤΙΜΟΥ ΠΕΡΛΕΓΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΥ, ΘΕΜΙΔΟΣ ΜΠΑΖΑΚΑ, ΝΤΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ και ΗΛΙΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ συνέβαλαν στην επιτυχία της σειράς.

Οι Ηθοποιοί ΤΙΜΟΣ ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ στην εκπομπή Τα σήριαλ των σήριαλ, είχαν μιλήσει με αγάπη για τους ήρωες, που ενσάρκωσαν, για την ιστορική περίοδο της ΕΛΛΑΔΑΣ, που διαδραματίζονται τα γεγονότα του σήριαλ και για τον Σκηνοθέτη τους, ΦΩΤΗ ΜΕΣΘΕΝΑΙΟ”.

8. ΧΑΙΡΕ ΤΑΣΟ ΚΑΡΑΤΑΣΟ (1985)

Η δεύτερη συνάντηση στη μικρή οθόνη του σκηνοθέτη ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ και του ηθοποιού ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΤΖΟΥ στο σήριαλ «ΧΑΙΡΕ ΤΑΣΟ ΚΑΡΑΤΑΣΟ». Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΤΖΟΣ περιγράφει τον ήρωα ως τον απλό Νεοέλληνα, που θέλει να ανέβει κοινωνικά και παίρνοντας την εξουσία στα χέρια του μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Η αφορμή για το σενάριο ήταν η αληθινή ιστορία ενός συγγενή του ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΤΖΟΥ, που ανέλαβε καθήκοντα σε θέση εξουσίας κατά τη διάρκεια της επταετίας. Ο ηθοποιός ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ επιλέχτηκε από τους δυο παραπάνω για τη συγγραφή του σεναρίου. Με πρωταγωνιστές τους ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΤΖΟ, ΗΛΙΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ, ΣΤΑΥΡΟ ΞΕΝΙΔΗ, ΝΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑ, ΛΗΔΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΣΧΙΔΗ και ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ”.

9. ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (1985)

Διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΚΩΣΤΑ ΚΟΤΖΙΑ, στο οποίο περιγράφεται η ζωή των ανθρώπων σε μια αθηναϊκή γειτονιά την περίοδο της Δικτατορίας του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, της Κατοχής και της Αντίστασης. Η ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, πρωταγωνίστρια της σειράς, θεωρεί ευτυχή συγκυρία την συνεργασία με αξιόλογους ηθοποιούς και με τον Σκηνοθέτη ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗ. Ο σκηνοθέτης ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ τονίζει την συμβολή στην επιτυχία της σειράς στην ερμηνεία των καλών ηθοποιών.

Στην εκπομπή “Τα Σήριαλ των Σήριαλ” χαρακτήρισε τη σειρά κοινωνική και όχι πολιτική. Προβλήθηκε το 1985 με πρωταγωνιστές τους ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟ, ΕΡΣΗ ΜΑΛΙΚΕΝΖΟΥ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΣΧΙΔΗ, ΤΑΣΟ ΚΩΣΤΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ και ΣΠΥΡΟ ΜΙΣΘΟ”.

10. ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ (1974)

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ  έχει σκηνοθετήσει το «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ», μία σειρά  που αγαπήθηκε υπερβολικά από το ελληνικό κοινό, για τον εξαίρετο ρόλο του Μπάρμπα ΓΙΩΡΓΗ, που ενσάρκωσε με απαράμιλλο τρόπο ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ. Ο ΝΙΚΟΣ ΔΑΔΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η ΜΑΙΡΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ και η ΡΕΝΑ ΠΑΓΚΡΑΤΗ ένιωσαν την μεγάλη αγάπη του κοινού, που γεννήθηκε από τη συμμετοχή τους στο σήριαλ «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ».

 

ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΝΤΑ

Πέρα από τις πάμπολες Ελληνικές σειρές εμείς ως παιδιά, ως έφηβοι και ως μεγάλοι βλέπαμε φανατικά, θρησκευτικά και προσηλωμένα και ξένες σειρές. Αστυνομικές, Φαντασίας, Περιπέτειας κλπ κλπ. Κάποιες είναι αξέχαστες γιατί μεταπήδησαν από την οθόνη στην ζωή, όπως ο Ιππότης της Ασφάλτου με την διαφήμιση της express service, το Χαβαϊ 5-0 που τραγουδούσαμε, οι Άγγελοι του Τσάρλυ κρυφτό, η Κάντυ Κάντυ περιοδικό κλπ κλπ κλπ. Για αυτό και αυτό το αίσχος είναι ασυγχώρητο δεν μπορείς να κλείνεις τις αναμνήσεις ή τις ζωές των ανθρώπων αφού τις έχεις πρώτα βεβηλώσει.

Ξένες  παραγωγές αχταρμάς:

Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια, Χρυσά Κορίτσια, Ο ιππότης της ασφάλτου, Dukes, Το Μικρό Σπίτι στο Λειβάδι,Ο πύργος του Ντάουντον, ΜακΓκάιβερ, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Χαβάη 5-0,Σταρ Τρεκ, Το πλοίο της Αγάπης, Η Βιονική Γυναίκα, Κότζακ, Χαρτ και Χαρτ, Μάγκνουμ, Cagney & Lacey, Η μικρή κυρία, Οι σκληροί του Μαϊάμι, Ντάλλας, Δυναστεία, Και οι πλούσιοι κλαίνε, Fame, Σογκούν, Τα Πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας, Βόρειοι και Νότιοι, Φλας Γκόρντον, Twin Peaks, Κουνγκ Φου,ο Άγιος, Οι Εκδικητές,  Doctor Who, Επικίνδυνες Αποστολές, Σλετζχάμερ.

Εκτός όμως από τις ελληνικές σειρές και τα παιδικά, η ΕΡΤ πρόβαλε και ξένες σειρές.

1. ΜακΓκάιβερ

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ΜακΓκάιβερ, τον πολυμήχανο τυχοδιώκτη που οτιδήποτε και αν είχε στα χέρια του μπορούσε να φτιάξει τα πιο πολύπλοκα μηχανήματα; Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 8 Απριλίου του 1986 στην ΕΡΤ και θυμάμαι ότι όταν είμασταν μικροί συνηθίζαμε να φωνάζουμε τον αδελφό μου ΜακΓκάιβερ γιατί μπορούσε να φτιάξει τα πάντα με μερικά γκατζετάκια (κάποτε με ένα μοτεράκι και ένα κουτί από πουράκια μάς είχε φτιάξει ένα πλυντήριο για τα ρούχα των κουκλών μας).

Χαρακτηριστική, φυσικά, η μουσική των τίτλων που έκανε τους πάντες να πορώνονται, ενώ δεν θα μπορούσες να λέγεσαι ΜακΓκάιβερ εάν δεν είχες πάντα πάνω σου τον απαραίτητο ελβετικό σουγιά. Αργότερα η σειρά προβλήθηκε και στο Alter, αλλά ποιος το θυμάται αυτό; Πλέον μοιάζει μάλλον παρωχημένη, αλλά στην πρώτη θέαση φάνταζε μαγικό το τι μπορούσες να κάνεις με τόσο απλά υλικά. Και φυσικά ο Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον ήταν ο απόλυτος θεός των γκάτζετ.

2. Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια

Η σειρά που έκανε γνωστό τον Μπρους Γουίλις και την Σίμπιλ Σέπαρντ διάσημους. Ένα ζευγάρι ντετέκτιβ που ερωτεύεται και προσπαθεί να λύσει μυστήρια, που κάνει πλάκα, αλλά δεν μπορεί να τα βρει, που όλο τσακώνεται και όλο τα ξαναβρίσκει. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στην ΕΡΤ το 1986 και τη θυμάμαι ως την πιο έντονη τηλεοπτική μου ανάμνηση. Ειδικά το επεισόδιο που οι πρωταγωνιστές κυνηγούν κάποιον (ο Μπρους Γουίλις ντυμένος γυναίκα βγάζει πολύ γέλιο), ρίχνουν έναν κατακαημένο σερβιτόρο κάτω, μπαίνουν σε μια πίστα με αφρούς και γλιστράνε είναι χαραγμένο στη μνήμη μου. Και το επεισόδιο λεγόταν Lady in the Iron Mask, όπως έμαθα αργότερα.

 

3. Πεντάμορφη και το Τέρας

Η Λίντα Χάμιλτον θα έμενε αργότερα γνωστή ως κυρία Τζέιμς Κάμερον νούμερο 4 (από τις 5), αλλά πριν από αυτό ήταν γνωστή ως Κάθριν Τσάντλερ. Προβλήθηκε από το 1987 έως το 1990. Κυριαρχούσε το καφέ χρώμα και παρακολουθούσε τις περιπέτειες ενός άνδρα με μορφή λιονταριού και της βοηθού εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη. Αν με ρωτήσετε σήμερα δεν έχω ιδέα να σας πω γιατί ακριβώς μου άρεσε, μου έβγαζε όμως μια παράξενη γοητεία. Όσο για το τέρας-Βίνσεντ; Τον ρόλο τον ερμήνευε ο Ρον Πέρλμαν.

 

4. Χαβάη 5-0

Πιο κλασική πεθαίνεις. Στην Αμερική το Χαβάη 5-0 προβλήθηκε από το 1968-1980. Στην Ελλάδα πρωτοπροβλήθηκε τη δεκαετία του 1970 (από την ΕΙΡΤ) και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα ρούχα; Τη μουσική του σήματος από τους Ventures; Ή τις αστυνομικές αποστολές; Τα αγόρια πάντως ήθελαν να είναι σαν τον επιθεωρητή Μακ Γκάρετ, ενώ τα κορίτσια ήθελαν να είναι με τον επιθεωρητή Μακ Γκάρετ!

 

 

5. Ο ιππότης της ασφάλτου

Ο ρόλος που καθιέρωσε τον Ντέιβιντ Χάσελχοφ πριν βγει στις παραλίες και το παίξει ναυαγοσώστης. Ο Μάικλ Νάιτ και ο πιστός του ΚΙΤ (που χρειαζόταν μόνο ένα σήμα για να τρέξει προς τη διάσωσή του) και οι περιπέτειές του ξεσήκωναν ρίγη θαυμασμού στη δεκαετία του 1980. Φυσικά, όλοι ονειρεύονταν ένα αυτοκίνητο που να μιλάει. Σήμερα που έχουμε το GPS μάλλον έχουμε αλλάξει γνώμη… Από τη σειρά έχει μείνει κλασική η μουσική καθώς και το ότι ο Ντέιβιντ Χάσελχοφ είχε γυρίσει διαφήμιση στην Ελλάδα (αν και μάλλον θα θέλαμε να το ξεχάσουμε).

6. Οι Άγγελοι του Τσάρλι

… είναι τρεις: η Κέλι, η Σαμπρίνα και η Κρις. Το 1977 η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στην ΕΡΤ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το κλασικό: «Μια φορά κι έναν καιρό… ήταν τρία κορίτσια που σπούδαζαν στην Ακαδημία της Αστυνομίας… και αναλάμβαναν τις πιο ‘επικίνδυνες’ αποστολές… εγώ, όμως, τις απάλλαξα από αυτά τα ‘ριψοκίνδυνα’ καθήκοντα… και τώρα δουλεύουν για μένα. Το όνομά μου είναι Τσάρλι».  Ή το παιδικό τραγουδάκι για να τα φυλάμε στο κρυφτό. Ή ακόμα και το τραγούδι των τίτλων της αρχής από το «Παρά Πέντε» (φοβερό tribute σε σειρές των 80s) που λέει «κι ήμουν άγγελος του τσάρλι, του τσάρλι, του τσάρλι» κλπ κλπ. Η Φάρα Φόσετ είχε γίνει σύμβολο του σεξ εν μία νυκτί (και μετά τους το έπαιζε δύσκολη και πηγαινοερχόταν ως γκεστ στη σειρά), αλλά εμένα η αγαπημένη μου ήταν η Ζακλίν Σμιθ. Όσο για τη φωνή του Τσάρλι; Αυτή ανήκε στον Τζον Φορσάιθ της Δυναστείας.

7. Ο Πύργος του Ντάουντον

Πρόσφατο αλλά κλασικό. Φυσικά έγινε χαμός με το ομοφυλοφιλικό φιλί που η ΝΕΤ «ξέχασε» να προβάλει και αναγκάστηκε να επαναπροβάλλει το δεύτερο επεισόδιο χωρίς λογοκρισία μετά από τις αντιδράσεις. Η σειρά του Τζούλιαν Φέλοους ξεκίνησε να προβάλλεται λίγο διάστημα μετά την προβολή της στη βρετανική τηλεόραση και η ΝΕΤ πρόλαβε να προβάλει και τους τρεις κύκλους. Και τώρα; Τι θα απογίνουμε εμείς χωρίς Μέρι και Mr. Κάρσον;

ΕΡΤ ΓΙΑ ΜΑΣ

Tyler

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς του HBO Newsroom, μία φοιτήτρια ρωτά τον διακεκριμένο δημοσιογράφο Γουίλ ΜακΑβόι γιατί πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι η σπουδαιότερη χώρα στον κόσμο. Μετά από πιέσεις εκείνος ξεσπά, μιλώντας για όλους τους λόγους για τους οποίους η Αμερική ΔΕΝ είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο. Αλλά μπορεί να γίνει.

Κάπως έτσι νιώθω για την ΕΡΤ. Σίγουρα δεν έχουμε την κρατική τηλεόραση που μας αξίζει. Σίγουρα τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα. Μια ΕΡΤ περισσότερο μη υπερτροφική, περισσότερο ανταγωνιστική.

Μια ΕΡΤ με προγράμματα που θα θέλει να δει ο κόσμος, χωρίς εκατοντάδες εργαζόμενους φαντάσματα. Μια ΕΡΤ περισσότερο αντικειμενική, λιγότερο εξαρτημένη από την κρατική εξουσία.

Αυτή την ΕΡΤ θα ήθελα να δω. Και όμως. Δεν ξεχνάω και την άλλη ΕΡΤ. Εκείνη που με μεγάλωσε με τον Ζουγανέλη, την κιθάρα του και το Γύρω Γύρω Όλοι ή αυτή που έβλεπα  στου Κουτιού τα Παραμύθια (κι ο Ρούχλας είναι Λα).

Στην ΕΡΤ έβλεπα το Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια και μόνο εκεί ήξερα ότι (αν ήθελα) θα μπορούσα να δω μια ταινία του Γουόνγκ Καρ Βάι για παράδειγμα, ή ταινίες του αργεντίνικου, του ευρωπαϊκού και του ασιατικού κινηματογράφου που δεν υπήρχε περίπτωση να προβληθούν σε άλλο κανάλι.

Ή τον Πύργο του Ντάουντον. Έστω και με κομμένο το φιλί μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Η ΕΡΤ ήταν η μόνη (μαζί με τη NOVA) που έδιναν χρήματα στο ελληνικό σινεμά. Πόσες φορές δεν άκουσα Έλληνες δημιουργούς, κυρίως ντοκιμαντερίστες να την ευχαριστούν «γιατί χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαν να κάνουν την ταινία τους»; Η ΕΡΤ έδινε τη δυνατότητα σε κάποιους από αυτούς να μιλήσουν με την κάμερα τους για πράγματα που θεωρούσαν σημαντικά και στη συνέχεια τους έδινε βήμα, μέσω του τηλεοπτικού καναλιού, για να προβληθούν σε μια περίοδο που το ελληνικό ντοκιμαντέρ περνούσε δύσκολα.

Ναι. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα μια άλλη ΕΡΤ. Αλλά παρ’ όλα αυτά θα την ήθελα ακόμα ΕΡΤ.

Ταϊλερ Ντέρντεν

Franken Weenie

Ναι η ΕΡΤ έχει μασουλήσει, σπαταλήσει δημόσιο χρήμα. Ναι σε φάσεις την διαχειρίζονταν αδιανόητοι μαλάκες που αντιπροσώπευαν κατά βάση κομματικά συμφέροντα. Ναι αντιπροσώπευε εν μέρει ένα κομμάτι της απαράδεκτης Ελληνικής νοοτροπίας όσον αφορά τον σκοταδισμό.

Αλλά εν τέλει, η ΕΡΤ για κάποιους από μας δεν ήταν απλά κανάλια, ήταν κομμάτι της ζωής μας. Όχι μόνο για το χρονοντούλαπο το αποπανινό, αλλά και γιατί την ανοίγαμε τις ελάχιστες  φορές που βλέπαμε τηλεόραση και ανασάναμε λίγο-ναι φίλε μου σινεφίλ τρέχει κάτι;. Εγώ  προσωπικά έχω συνεργαστεί κιόλας και ξέρω καλά κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους  και μπορώ να δηλώσω με μεγάλη σιγουριά ότι ήξεραν την δουλειά τους  πάρα πολύ καλά. Οι τεχνκοί της ειδικά ήταν εξαιρετικοί. Και οι δημοσιογράφοι της σοβαρότατοι.

Και ραδιοφωνικά εγώ αγαπώ. Αγαπώ το Κοσμοράδιο και τις ΕΡΑ. Ειδικά ο 90.9 με έχει ταξιδέψει ουκ ολίγες και σε πολλές φάσεις  και ήταν ο μόνος σταθμός που έπαιζε κλασσική μουσική στην Ελλάδα.

Δεν είναι ότι αντιπροσωπεύει κάτι μαγικό, αντιπροσωπεύει όμως  την αγάπη για την τέχνη, την μουσική, τον πολιτισμό, και ταυτόχρονα τον προγραμματισμό χωρίς την υστερία της  τηλεθέασης  πράγμα αφάνταστα σημαντικό για την ύπαρξη μίας κάποιας ισορροπίας. Μέσα σε όλα έδινε το πλεονασμά της στο Υπ. Οικονομικών και ήταν ένα δείγμα ότι ρε αδερφέ νοιάζεσαι για το λαό που έχεις από κάτω και δεν θα τα θυσιάσεις όλα σε ένα απρόσωπο και παράλογο ορισμό του ανταγωνισμού.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαστε όλοι σκυλάδες και φασιστόμουτρα και ότι μας την έχει ολονών δοσμένη όσο κι εμένα.

Πεθαμένο Σκυλί.

Ανακοίνωση: Στο Παρόν έγγραφο έκανε παρενόχληση εκτεταμένη και συνεχή ο νάνος. Επίσης μεγάλο ευχαριστώ στον Χασαπάκο.

Ακολουθεί λείαν συντόμως το ετεροχρονισμένο, ανάποδο πρωτοδεύτερο μέρος αυτής της τριλογίας αγάπης για την θρυλική και απαστράπτουσα κρατική μας τηλεόραση.

Διαβάστε εδώ τον απολογισμό του Dennis.

ΠΗΓΕΣ: retrodb.gr, retromaniax.gr, Φιλελεύθερος

 

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Μια σκέψη για το “ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΡΤ: Για μικρούς, για μεγάλους και για μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *