Αφιερώματα

Φάκελος: Χόμπιτ

Είναι σίγουρα η πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς. Ο λόγος για το Χόμπιτ του Πήτερ Τζάκσον. Ο σκηνοθέτης επιστρέφει στο σύμπαν της Μέσης Γης, 60 χρόνια πριν από τα γεγονότα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Παίρνοντας την απόφαση να μετατρέψει το βιβλίο σε τριλογία, ο Πήτερ Τζάκσον αποφάσισε να μας δώσει τη μεγαλύτερη εικόνα της εποχής και της ανόδου του Σάουρον.

Όλα ξεκίνησαν φυσικά από μια σελίδα λευκό χαρτί. «Σε μία τρύπα στο έδαφος ζούσε ένα χόμπιτ» έγραψε ο Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, χωρίς να γνωρίζει ότι τα βιβλία του θα αποκτούσαν χιλιάδες θαυμαστές και θα γίνονταν μέχρι και ταινίες…

Για την πορεία του Χόμπιτ από το βιβλίο στην οθόνη διαβάστε το άρθρο του Τάιλερ

Πρωταγωνιστές του Χόμπιτ είναι αδιαμφισβήτητα οι Νάνοι. Ο Γκίμλι μάς έκανε ένα σούπερ αφιέρωμα για τη φυλή του, όχι μόνο στο έργο του Τόλκιν, αλλά στους θρύλους, στα παραμύθια, στις ταινίες, ακόμα και στα βίντεο-γκέιμ!

Ο Γκίμλι παρουσιάζει… τους Νάνους!

Δεν είναι μόνο οι νάνοι, βέβαια, που πρωταγωνιστούν στην ταινία: είναι τα χόμπιτ, οι μάγοι, τα ξωτικά, το γκόλουμ, τα τρολ και τα γκόμπλιν. Σε όλα αυτά τα πλάσματα οι Cinεπιβάτες κάνουν εκτενή παρουσίαση.

Τα πλάσματα της Μέσης Γης στο Χόμπιτ (εκτός από τους Νάνους)

Εσείς το ξέρατε ότι τα Χόμπιτ ονομάζονται αλλιώς haflings; Και ότι τα ονόματα των νάνων προέρχονται από  το παλιό μυθολογικό Νορμανδικό ποιήμα Voluspa, που μιλάει για την δημιουργία του κόσμου; Αυτά και άλλα πολλά μυστικά της Μέσης Γης μάς αποκαλύπτει ο Frankenweenie στο άρθρο του.

Hobbit…. Μικρά Μυστικά

Το Χόμπιτ, όμως, δεν είναι μόνο βιβλίο, αλλά και ταινία. Μια τεράστια παραγωγή που στήθηκε στη Νέα Ζηλανδία και ετοιμάστηκε να κατακτήσει τον κόσμο.

Ο Πήτερ Τζάκσον γύρισε την ταινία του, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία: Τα 48 καρέ το δευτερόλεπτο.

Ο Trinity μας εξηγεί σε δύο άρθρα του με πολύ απλά λόγια τι συνιστά η νέα τεχνολογία

Το Χόμπιτ πατάει τα 48

και

Το νέο 3D σε 48 καρέ έφτασε

Θέλετε να μάθετε κι άλλα για το making-of και την επεξεργασία των Τρολ; Για το μοντάζ; Πως μετέφεραν τους ηθοποιούς με ελικόπτερα σε όλα αυτά τα εντυπωσιακά μέρη; Περισσότερες πληροφορίες για τα γυρίσματα και τα σκηνικά της ταινίας μας αποκαλύπτει ο Trinity στο άρθρο του:

Hobbit, ματιά πίσω από τα σκηνικά

Παράλληλα, οι Cinεπιβάτες ρίχνουμε μια ματιά στους αριθμούς του πρώτου μέρους της τριλογίας με τίτλο Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι

Το Χόμπιτ σε αριθμούς

Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε αντικρουόμενες κριτικές που έγραψαν ο Τάιλερ και ο Τρίνιτι για την ταινία:

Όταν χάνεται η μαγεία HOBBIT 3D ΤΕΛΕΙΟ, ΤΕΛΕΙΟ, ΝΑΙIII

Είτε άρεσε, είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι το πρώτο μέρος της τριλογίας κατάφερε να προκαλέσει υστερία στη Νέα Ζηλανδία, να οδηγήσει ακόμα και την αεροπορική εταιρεία New Zealand ναεπιστρατεύσει ξωτικά και νάνους για το διαφημιστικό της σποτ, να σπάσει ταμεία,ενώ οδήγησε τον Γκάνταλφ να χορέψει τσιφτετέλι!

Όσο για το τι θα δούμε στα επόμενα δύο μέρη της τριλογίας (Η Ερημιά του Νοσφιστή και Εκεί και Πάλι Πίσω); Στο ερώτημα αυτό μάς απαντά ο Τάιλερ, ο οποίος ρίχνει μια ματιά και στα εξτραδάκια που έχει βάλει ο Πήτερ Τζάκσον (δηλαδή στα γεγονότα εκτός βιβλίου που έχει πάρει από τα παραρτήματα και από άλλες διηγήσεις του Τόλκιν).

Τι θα δούμε στο Χόμπιτ 2 και 3;

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ο Τζάκσον δηλώνει ότι τελείωσε με το σύμπαν του Τόλκιν. Εμείς, πάλι, του έχουμε μια συμβουλή… Μην ορκίζεσαι, Πήτερ!

Τέλος οι ταινίες Τόλκιν, λέει ο Πήτερ Τζάκσον

Οι ταινίες του Τζάκσον αποτελούν, ωστόσο, και κινηματογραφική εμπειρία.

Μία τέτοια μάς διηγείται ο Τάιλερ, βρίσκοντας αφορμή να μας μιλήσει για έναν κινηματογραφικό ήρωα… κατά λάθος, ο οποίος στο Χόμπιτ αποκτά όχι μόνο ρόλο, αλλά και ατάκες!

Κινηματογραφικές εμπειρίες: Ο Άρχοντας, τα δώρα και ο Φίγκουιτ (ποιος είναι αυτός;;;)

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *